Uzmandan uyarı: Manisa’daki depremler devam edecek

Manisa’da son bir haftada yüzün üstünde deprem meydana geldi.

Leyla AYDOĞAN / AjansHaber

Manisa’da son bir haftada yüzün üstünde deprem kaydedildi. İlki 5 büyüklüğünde olan ve art arda meydana gelen depremler bölge halkında büyük bir tedirginliğe yol açarken özellikle büyük bir depremin öncüsü olup olmayacağı konusunda soru işaretlerine de neden oldu.

Bölgede yaşanan depremleri deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu AjansHaber’e değerlendirdi.

Deprem Uzmanı Oğuz Gündoğdu’ya göre depremler Manisa’nın üzerinde bulunduğu fay hattında yeni oluşumlara neden oluyor. Gündoğdu, Marmara’yı etkileyecek kadar büyük bir depremin şu an beklenmediğini ancak bu küçük depremlerin Manisa ve çevresinde devam etmesinin olası olduğunu vurguladı.

Oğuz Gündoğdu, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

Akhisar’da olan depremlerden biri 5 büyüklüğünde biri 4.8 ve sonuncusu da 4 büyüklüğünde oldu. Orada şu anda fay hattında hareketlenmeler var.  Bunun çok büyük bir deprem getireceği söylenemez ama doğrultu fayında olması biraz rahatsızlık verici.

HANGİSİNİN ARTÇI YA DA ÖNCÜ OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Akhisar’da iki tane fay hattı bulunmaktadır. Bir tanesi normal fay hattı diğeri ise doğrultu atımı dediğimiz fay hattı. Bu depremler yanal hareketlerle olan depremler. Dışa olan hareketlerde henüz aktif bir durum yok. Ancak yanal hareketlerle epey sayıda bir deprem meydana geldi.

YENİ BİR OLUŞUM SÖZ KONUSU

Haritalara baktığımızda bölgede oluşan depremlerin 5 veya artçısına bağlı 6 üstündeki depremlerde ya da 3 civarında olan depremler bize yeni bir oluşumu gösteriyor.

DAHA BÜYÜK DEPREMLER İÇİN BİR HARİTA YOK

5 büyüklüğünde depremler her an o fay üzerinde 6’ya da çıkabilir. Daha büyüğünü söylemek için önümüzde bir harita yok.

MARMARA’DAKİ FAY HATTINI ETKİLEMEZ

Marmara’da bulunan Kuzey Anadolu Fay hattıyla Manisa’da meydana gelen depremlerin fay hattı kesişmiyor. 7’nin üzerinde şu anda bir deprem olması beklenmiyor. Ancak Manisa’daki bu depremler dikkat çekici bir şekilde devam ediyor.

KIRILMALAR DEVAM EDİYOR

Bu depremler artçı olarak tanımlanamaz. Çünkü kimin artçı kimin öncü olduğu pek belli değil. Aslında bu orta büyüklüklerdeki depremlerin arkasından gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin artçısı değil. Bir zon içinde faylanma başlamış ve bu kırılmaların devam ettiğini görüyoruz. Şimdi bir deprem olsa hangisi artçı hangisi öncü belli değil.'

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar