Uydu telefonu nedir? Akıllı telefonu uydu telefonu olarak kullanma

Telefonunuzu mekan gözetmeksizin çekmeme problemiyle karşılaşmadan kullanmanın tek yolu bir uydu telefonu sahibi olmanızdır. Ajanshaber sizin için uydu telefonu nedir ve akıllı telefonu uydu telefonu olarak kullanmanın formülünü araştırdı.

Uydu telefonu denildiğinde aklımıza gelen 90'lardaki o kaba telefonlar olabilir. Ama artık uydu telefonlar bir hayli yol kat etti üstelik birçok alanda da işe yarıyorlar. Peki uydu telefonu nedir? O eski kaba halinden eser kalmayan uydu telefonlar tekrar rabet görmeye başlasada insanlar akıllı telefonlarından vazgeçemiyor. Siz de akıllı telefonu uydu telefon olarak kullanmak isteyenlerdenseniz Ajanshaberin hazırladığı bu haberi okumadan geçmeyin.

UYDU TELEFONU NEDİR?

Her zaman baz istasyonlarına güvenemezsiniz. Baz istasyonlarından bir tanesi bozulduğunda ve kalanlar yoğunlaştığında, telefon hizmetinden uzak kalabilirsiniz. Doğal felaketler gibi durumlarda mobil ağlar, çok kolay biçimde kilitlenebiliyor. Bunun yanında yaşadığınız yer çok kuzey veya güneydeyse, baz istasyonuyla bağlantı kurma şansınız hiç olmayabilir.

Uydu telefonu, neredeyse dünyanın her yerinde kapsama alanında olduğu için bu tür sorunlara sahip değildir. Farklı uydu ağları olsa da çoğu, dünyanın büyük bir bölümünü kapsamakta. Bunların bazıları kuzey ve güney kutuplarda bile iyi bir sinyal gücü sunuyor. Sonuç olarak nerede olursanız olun, çağrı yapmaya yetecek kadar sinyaliniz olacaktır. Uydu telefonlarının macera severler, ordular ve denizciler tarafından sıkça tercih edilmesinin nedeni de budur.

Görüşmelerinizin dinlendiğinden endişe duyuyorsanız, uydu telefonu konuşmalarınızı güvenlik altına almak için iyi bir yol olabilir.

UYDU TELEFONU NASIL ÇALIŞIR?

Uydu telefonu, isminden de tahmin edebileceğiniz gibi yeryüzündeki baz istasyonları yerine uydulara bağlanır. Çağrı yapmak için birkaç uydu ağı mevcut ancak bunlar genellikle ikiye ayrılır: sabit (Geosynchronous) ve düşük yörüngeli. Sabit uydular, dünya yüzeyinden 20.000 mile kadar uzakta, tek bir noktada dururlar ve kapsama alanları geniştir. Bu ağlardaki gecikme, uyduların uzaklığı nedeniyle fark edilir derecededir.

Düşük yörüngeli uydular, yörüngenin etkisiyle dünyanın farklı bölümlerine doğru hareket ederler ve genellikle yeryüzünden 400-700 mil yukarıda uçarlar. Bu uyduların tüm dünyayı turlaması sadece 1 - 1,5 saat alır. Bu tür ağların uydu sayısı daha fazla olduğundan (Iridium'un 66 uydusu var), kuzey ve güney kutuplarda daha iyi çekiş gücü sunarlar.

Düşük yörüngeli ağlara erişim daha az güç gerektirdiğinden, bu tür ağlara bağlanan telefonlar daha küçüktür (genellikle normal bir cep telefonundan biraz daha büyük). Sabit uydulara bağlanan telefonlar ise daha çok güce ihtiyaç duyar ve boyutları genellikle daha büyüktür (laptop boyutlarına ulaşabilir).

Uydu telefonu üzerinden çağrı yaptığınızda veriler, en yakın uydu üzerinden aktarılır. Uydu telefonları genellikle dışarıdayken daha iyi çalışırlar. Veriler uyduya ulaştıktan sonra aradığınız kişinin telefonuna ulaştırılır. Uydu telefonu olmayan bir telefonu arıyorsanız çağrı, onu karşıdaki cihaza bağlayan, dünya üzerindeki mobil istasyon üzerinden yönlendirilir.

FİYAT VE GÖRÜŞME ÜCRETLERİ

Uydu telefonları bahsettiğimiz şebeke sistemlerini kullanımına göre değişik fiyatlara satılabiliyor. Genel fiyat aralığı ise 1000 ile 3000 Lira arasında değişiyor. Uydu telefonuyla görüşmek için elbette sadece telefonu almak yetmiyor, aynı zamanda bu iletişim hizmeti sağlayan firmalara görüşme için de bir miktar ücret ödemek gerekiyor. Uydu telefonlarında görüşmeler genellikle ön ödemeli olarak gerçekleştiriliyor. Servisi sağlayan firmadan satın alınan dakikaları daha sonra istediğimiz zaman kullanabiliyoruz. Normal cep telefonu tarifesine göre oldukça bahalı bir dakika ücretlendirmesi olduğunu da belirtelim.

Uydu telefonları ülkemizde de satılmakta. Görüşmelerin dinlenemediği veya dinlenmesi zor olduğu iddia edilen bu telefonlar da aslında dinlenebiliyor. Hatta ülkemizde uydu telefonu satmanın bir ön koşulu da, eğer bağlantı şifreli kuruluyor ise bu şifreleme algoritmasının detaylarını yani master key’ini satıcıların devlete bildirme zorunluluğu.

Eğer sizde sık sık doğaya çıkıyorsanız, iletişim kurmanın hayati önem oluşturacağı bir işle meşgulsen,z ve uydu telefonu edinmek istiyorsanız bunu ülkemizde de yurt dışında da rahatlıkla yapabilirsiniz. Eski modellere göre boyutları standart telefon boyutlarına inen (bazı modellerde daha iyi çekmesi için yedek büyük bir anten de verilmekte) uydu telefonları herkesin kullanımına açık.

AKILLI TELEFONU UYDU TELEFONU OLARAK KULLANMAK

Geldik en çok merak edilen konuya: Akıllı telefonu uydu telefonu olark kullanmanın bir yolu var mı? Elbette! 

TÜBİTAK desteği ile Türkiye'de Globalstar Avrasya mühendislerince tasarlanan cihaz, küresel pazara adım attı. Geçen yıllarda ABD pazarında görücüye çıkan Sat-Fi, Globalstar uydu yer istasyonlarında yapılan güncellemelerin ardından aralık ayında Avrupa ile eş zamanlı olarak Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin kullanımına sunuldu.

Araçlarda ya da sabit yapılarda kullanılabilen cihaza 8 akıllı telefon wi-fi aracılığıyla bağlanabiliyor. GSM kapsaması olmayan yerlerde cihaz bu akıllı telefonların uydu telefonu olarak kullanılmasına imkan veriyor. Aynı zamanda internet bağlantısı kurulabiliyor. Kullanıcılar kendi aralarında ücretsiz konuşabiliyor, mesajlaşabiliyor. Acil durumlarda GPS konum verisi ve yardım çağrısı (SOS) gönderilebiliyor. Akıllı telefonların cihaza bağlanabilmesi için gerekli olan uygulama, Apple Store ve Google Play'den ücretsiz indirilebiliyor.

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, kapsama sorununu ortadan kaldıran ve her yerde çekim gücü olan bir cihaz geliştirip kullanıma sunmanın kendileri için onur verici olduğunu söyledi. Daha önce Globalstar’ın hayat kurtaran cihazı Spot’un fikir babalığını yaptıklarını anlatan Özçelik,

"Bu kez mühendislerimizin, kendi çabaları ile yaptıkları cihazı üretim için ABD'ye devrettik. Bu nedenle ilk defa bir uydu haberleşme cihazı Türkiye'den küresel pazara adım atmış oldu. Spot en faydalı 100 buluş arasında yer almıştı. Yeni cihaz 10 buluştan biri olabilir" dedi.



Cihazın android ve IOS uyumlu akıllı telefon ve tabletlerle çalıştığını anlatan Özçelik, şunları kaydetti:

"Uydu telefonları kapalı alanlarda çalışmaz. Çalışması için ek bir takım aparatlar almanız gerekir ki bunların da maliyeti neredeyse biruydu telefonu kadardır. Sat-Fi ile bu sorun ortadan kalkıyor. Bir adet Sat-Fi cihazı aldığınızda 8 telefon ya da tablet rahatlıkla uydu telefonuna dönüşerek görüşme yapmanıza SMS ya da e-posta alıp vermenize imkan sağlayacak. Hem de yalnızca yaklaşık şu anki bir uydu telefonu maliyetine."

"Cep telefonuyla yurt dışından görüşme yaptığınız da operatörler size dakikası 5-6 dolar civarında bir fiyat uygulayabiliyor. Ancak Globalstar'ın uydu telefonuyla biz bu hizmeti biz 50 cent'e (dolar) verebiliyoruz."

"Cihaz aynı zamanda internet imkanı da sağlıyor. Mobil uydu haberleşmesinde internet hızları çok düşüktür. Ancak Sat-Fi cihazı bu sorunu da kısmen ortadan kaldırıyor. Normalde 9,6 kbps olan internet hızımız Sat-Fi ile yaklaşık 48-56 Kbps hızı gibi çalışıyor. Bu çok fazla bir hız değil. Bununla belki internette sörf yapamazsınız ama okyanusun ortasında ya da bir dağın zirvesinde rahatlıkla maillerinizi alıp gönderebilirsiniz."

Yorumlar