Ünlüler eski bayramları anlattı

Bayram deyince hep o eski bayramlar gelir akla. Dedelerimiz de nerede o eski bayramlar derdi babalarımız da ve bugün biz de diyoruz nerede o eski bayramlar diye. Özlem duyduğumuz o bayramlarda ne vardı acaba?

30 günlük Ramazan coşkusunun ardından hem ülkemiz hem de İslam alemi şimdi de hasretle beklenen bir başka zaman aralığına yelken açıyor: Ramazan Bayramı! Şimdi önümüzdeki günlerde sıkça duyacağınız bir cümleye hazır olun: "Nerede o eski bayramlar..." Bir soru cümlesi değil aslında bu. Bir serzeniş, sitem, başkaldırış!

Çocukluğumuzdaki bayramları hatırlar hep iç geçiririz, ‘Nerde o eski bayramlar’ diye. Bayram demek yeni elbise, yeni bir çift ayakkabı demekti, çocuklar içinse bayram şekerleri ve harçlıklar. Neşeyle beklenirdi bayram sabahları. Gün doğmadan uyanılır, en yeni bayram elbiseleri giyilir ve büyükler ziyaret edilerek elleri öpülürdü. Bugünse bu heyecan neredeyse yok oldu, yerini tatil planlarına bıraktı.

Türkiye’nin ünlü isimleri eski bayramlarla ilgili özlemlerini, anılarını AjansHaber okuyucularıyla paylaştı.

İşte ünlü isimlerin bayram mesajları;

Hülya Koçyiğit / Oyuncu

Benim için bayram demek çocukları sevindirmek, büyükleri anmak, kırgınların barışması, herkesin mutlu olması… Zamanla birçok şeyin değiştiğine tanıklık ediyoruz. Bayramların da bu değişimden etkilendiğini söylemek mümkün…

Eski bayramların tadı dediğimiz şey; bayramın gelmesini beklerken günler öncesinden yapılan hazırlıklar, bayramda ailelerin bir araya gelmesi, dünyasını değiştirmiş olan büyüklerin mezarlıkların ziyaret edilmesi, çocuklar için kurulmuş olan lunaparklar, macun şekerleri, yepyeni ve giyilmek için sabırsızlanılan giysiler; bayramlıklar akla geliyor. Bugün herkesin aynı heyecanının kalmadığını görüyoruz. Elbette geleneklerine bağlı yaşamayı sürdüren aileler bugünün şartlarında yine aynı bayram günlerini, şenlikli bir şekilde yaşıyorlar ama unutmayalım ki artık ailede herkes çalışıyor. Dört günlük bayramın genelde ilk günü seremoniler yapılıyor. Sonrasında kalan günleri en iyi şekilde değerlendirmek adına hak ettikleri tatile çıkmayı tercih ediyorlar. Şimdilerde sıkıştırılmış bir bayram kutlaması oluyor ama geçmişin şartları ile bugünün şartlarını değerlendirdiğimizde de durumu az çok anlayabiliyor insan.

Mübarek Ramazan bayramının güzel ülkemin, güzel insanlarına barış ve huzur getirmesini bütün kalbimle dilerim. Bayramın tadını birlik ve beraberlik içinde yaşmak nasip olsun dileğim.

Aydın Boysan / Gazeteci

Bayramlarımız eskiden toplumun bütününe ait bir bayram halindeydi. Kişilere ait bir hadise değildi. Toplumun tümüne ait bir hadiseydi. Şimdi artık bayramların o hali kalmadı. Bayramlar kişiselleşti, bu da kötü oldu. Topluma ait bir âdetin birçok sebepten dolayı bölünmüş olması çirkin oldu. Bunu kimsenin anlamaması da en kötüsüdür.

“BAYRAMI BAYRAM ETMEK BİR DEYİM DEĞİL EYLEMDİ”

Bizim çocukluğumuzda bayramlar hepimize ait bir toplum olgusuydu. Bayramlar birlikte kutlanırdı. Bayramlaşmak diye bir deyim vardı. Bayramı etmek diye bir deyim vardı. Bunlar sadece ve sadece sözcüklerden ibaret değildi. Bütün bunlar sözcükler halinde değil, eylemler halindeydi ve bütün topluma mal olurdu.

Ben de sizin vesilenizle tüm Türk halkının ve AjansHaber.com okuyucularının bayramlarını kutluyorum…

Ahmet Özhan / Sanatçı

Eski bayramlara dair herkes gibi özlenilen şey kırmızı ayakkabılar, yeni kıyafetlerin alınmasıdır. Çocuklar için bayram demek bunların olması demektir. Bayramlar sevincin, huzurun, dostlukların, bir araya gelişlerin, yemelerin-içmelerin olduğu insanların kucaklaştığı özel zamanlardır. Ancak bayramların özünü düşünecek olursak; mesela Ramazan Bayramı, Ramazan denilen olgunun tam manasıyla değerlendirilmiş olması, anlaşılmış olması, özüne inilmiş olmasının neticesinde inanlar için Cenab-ı Hak tarafından onların affedildiği ve çok güzel gelecekler beklemeye hak kazandıkları bir zaman dilimidir. Bunu da temin edebilmek için bunu düşünebilen, gereğini yerine getirebilen ve bayramı bayram gibi yaşayabilen insan olmak gerekiyor. Biz de dileriz ki bu bayram yaşantısını kazanabilecek bilinçte olalım. Ona göre bir yaşam sürmüş olalım. Bütün bayramları bu şekilde idrak etmekte fayda vardır diye düşünüyorum.

Bütün İslam âleminin ve AjansHaber.com okuyucularının Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum…

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar