Ünlü İngiliz gazetesi: Türkiye'nin isteği Amerika Birleşik Devletleri'ni korkuttu!

Suriye'deki savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye'nin hayata geçmesi için ısrar ettiği güvenli bölge konusu Amerika Birleşik Devletleri'ni rahatsız ediyor.

Suriye'de, sınırımızın hemen arkasında, etkinliklerini artıran terör gruplarını bertaraf etmek için Türkiye Fırat Kalkanı operasyonunu başlatmıştı. Operasyonun başlamasından kısa bir süre sonra da sınırımızın terör unsurları ile ilişiği kesildi ve sınırımız güvenli bir hale getirildi. Sınırımız Fırat Kalkanı operasyonu ile temizlenmiş olsa da maalesef terör riski operasyonun bitmesiyle yeniden gündeme gelme riski taşıyor. Terörün Türkiye'den uzak tutulmasının yolu ise kuşkusuz Türkiye'nin ısrarla hayata geçirilmesini istediği güvenli bölgenin kurulmasından geçiyor. Güvenli bölge konusu ise Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bölgedeki birçok aktörü rahatsız ediyor. Bu aktörlerin başında da şüphesiz Amerika Birleşik Devletleri geliyor.

İNGİLİZ GAZETESİ GÜNDEME GETİRDİ

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması talebine Amerika BD'nin sıcak bakmadığını bugün sayfalarına taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Çin'de yapılan G20 zirvesi'nde Amerika Birleşik Devletleri, Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye'de güvenli bölge oluşturulması talebinde ısrarcı olduğunu dile getirmişti. Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu talebini "Türkiye, Suriye'deki rolünü artırmak istiyor" diye yorumluyor.

Ünlü İngiliz gazetesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güvenli bölgeye Türkiye'ye sığınan Suriyelileri yerleştirmek istediğinin belirtildiği haber şöyle devam ediyor:

"ABD bir süredir Türkiye'yi DAEŞ'i Suriye'nin kuzey sınırından temizlemek için bir operasyon düzenlemeye çağırıyordu. Ancak Washington bölgede resmi bir güvenli bölge oluşturulması önerilerine ısrarla karşı çıkıyor. Bunun ABD öncülüğündeki koalisyonu bölgede çok daha büyük bir askeri yükümlülüğe sokacağından korkuyor. Suriye'deki savaşta şu ana kadar büyük oranda hüsrana uğramış olan Erdoğan için, uluslarası desteği de alacağı Türkiye idaresindeki bir güvenli bölge, savaşta çok önemli bir oyuncu olmak anlamına geliyor."

Gazete,Türkiye'nin bu çağrısına karşılık bulması durumunda, savaş planları hem Rusya hem de ABD tarafından kabul edilmiş olan tek taraf olacağının da altını çiziyor.

"ÖSO EL-BAB'A YÖNELECEK"

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Cerablus'un ardından güneye inerek Menbic ve DAEŞ'in elindeki El-Bab'a yöneleceğini yazan Financial Times, bu planlar gerçekleşirse ÖSO'nun Kürt savaşçılara tehlikeli şekilde yaklaşmış olacağını belirtiyor:

"Bu durum aynı zamanda Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu da ciddi şekilde artırır. Hem Türk ordusunun, hem de muhalif savaşçılara verilen maddi desteğin savaş sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiği anlamına gelir. Uzmanlar böyle bir operasyon için en az 35 bin savaşçıya ve Türkiye'den sürekli bir özel kuvvet ve cephane desteğine ihitiyaç olacağını tahmin ediyor."

Yorumlar