Ünlü Alman dergisinden Türkiye'de yalan haber yapan muhabirine dava

Almanya'nın en çok satan dergilerinden biri olan Der Spiegel, Türkiye'de ve çeşitli konularda yalan haber yapan muhabiri Claas Relotius'a dava açmaya hazırlanıyor. Üstelik Türkiye için de bağış toplamış...

Almanya'nın en çok rağbet gören haber dergisi Der Spiegel, medyada önemli yeri bulunan ödüllü muhabir Claas Relotius'a yalan haber yaptığı nedeniyle dava açacağını tüm kamuoyuna duyurdu.

Sözde ödüllü muhabir Relotius, daha önce Türkiye'ye gelmiş burada Suriyeli çocuklar hakkında yalan haberler yazmıştı. Şimdi ise Der Spiegel dergisi, Relotius'un yalan haber yaptığını ve okuyuculardan bağış toplayarak yolsuzluk, menfaat sağladığını kaydetti. Claas Relotius, 7 yıldır Der Spiegel dergisi için çalışmaktaydı. Yaklaşık olarak 60 haberinin en az 14'ünün sahte olduğunun belirlenmesinin ardından Der Spiegel, resmi açıklama yaparak bütün okuyucularından özür diledi. Relatious'un kişisel banka hesabı üzerinden "Türkiye'deki yetim Suriyeli çocuklara yardım etmek için" bağış topladığını söylemeyi ihmal etmeyen dergi, bağışın miktarı ve toplanan paraya ne olduğu gibi soruların yanıtının henüz bilinmediğini, konuyla alakalı yürütülen incelemede tüm verilerin savcılığa iletileceği ifade edildi.

Kısa zaman sonra söz konusu dergi, Relotius adlı şahısın Türkiye'deki Suriyeli çocuklarla ilgili yaptığı haberin tamamen saçmalık ve uydurmadan ibaret olduğunu ekledi. Üstelik haberde söz edilen Suriyeli Ahmed ve Alin'in kardeş olmadığını, Halep'deki evlerinin bomba ile patlatılmadığını, Ahmed'in yetim olmadığı ve hurdalıkta çalışmadığı, diğer çocuklarla birlikte bir konteynırda yaşamadığı, aksine annesi ve kardeşiyle birlikte bir dairede kaldığı saptandı.

1947 yılından itibaren yayın hayatına devam eden Spiegel, haftalık olarak Almanya'da 700 binin üzerinde dergi satışı yapıyor. Sol ağırlıklı yazıları ile ünlenen dergi, daha önce Türkiye'nin aleyhine olacak bütün haberleri bünyesinde barındırıyor.

Yorumlar