Ulusal yasta ne olur? Ulusal yasta tatil olur mu?

Ulusal yasta ne olur ve ulusal yasta tatil olur mu soruları şimdilerde sıklıkla aratılıyor. Ulusal yasta ne olur ve Ulusal yasta tatil olur mu sorularının cevabı haberimizde.

Filistin'deki sivil vatandaşların şehit edilmesinden ötürü Türkiye'de 3 gün boyunca ulusal yas ilan edildi. Ulusal yas ilan edildiğini öğrenen insanlar merakla ulusal yasta ne olur sorusunu soruyor. Ulusal yas kelime anlamıyla bir ülkenin veya halkın büyük bir ölümünün yerine getirdiği bir yas tutmadır. Halkın büyük bir bölümü bugünlerde anma eylemleri yapar ve yas tutar. Ulusal yas önemli bir kişinin ya da kişilerin vefatı ve yıl dönümü durumda ilan edilir. Aynı zamanda savaş, kaza, facia ve doğal afet durumlarında da ilan edilir. Ulusal yasta tatil olur mu sorusu da insanlar tarafından merak ediliyor. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

ULUSAL YASTA NE OLUR?

Ulusal yasta ne olur sorusunun yanıtı insanların merak ettiği konular arasında yer aldı. Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün olarak adlandırılmaktadır. 

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

TÜRKİYE'DE 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Türkiye'de 3 gün boyunca yas ilan edildi. Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Gazze'de Filistinlilerin şehit edilmesi ile ilgili konuştu.

"Bugünkü olaylar artık göstermiştir ki artık Filistinlilerin kanında ABD'nin de eli vardır. Bugün tarihe kanlı pazartesi olarak geçecektir. Müslümanlar ve İslam ülkeleri bakımından kara bir pazartesi olarak tarihe geçecektir. Kudüs'ün tarihi akdi ve manevi statüsü asla değişmeyecektir. Kudüs, kadimden beri olduğu gibi bundan sonra da bağımsız Filistin devletinin başkenti olmaya devam edecektir."

ULUSAL YASTA TATİL OLUR MU?

Ulusal yasta tatil olur mu sorusu da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE MİLLİ YAS İLAN EDİLEN GÜNLER

11 Eylül saldırıları kurbanları için Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Kanada, Fransa, Hırvatistan, Güney Kore, Japonya, Çin, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Arnavutluk, Vietnam, Birleşik Krallık ve İrlanda'da ulusal yas ilan edildi.

2009 L'Aquila depremi kurbanları için

10 Nisan 2009'da İtalya'da bir günlük yas ilan edildi ve bayraklar yarıya indirildi.2010 Polonya Hava Kuvvetleri Tu-154 Kazası kurbanları için Polonya, Brezilya, Kanada, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Türkiye ve Ukrayna'da yas ilan edildi.

2011 Norveç saldırıları kurbanları için 24 Temmuz 2011'de Danimarka, Finlandiya, İsveç, İzlanda ve Norveç'te ulusal yas ilan edildi.

2014 Soma Faciası kurbanları için Türkiye'de 13-15 Mayıs, KKTC'de 15-16 Mayıs ve Pakistan'da 15 Mayıs tarihlerinde ulusal yas ilan edildi.

2014 Güneydoğu Avrupa sel felaketi kurbanları için Sırbistan'da 21-23 Mayıs ve Bosna-Hersek'te 20 Mayıs tarihlerinde ulusal yas ilan edildi.

2014 İsrail-Gazze çatışması'nın Filistinli kurbanları için Filistin'de 21-23, Türkiye'de 22-24, KKTC'de 22-24 ve Pakistan'da 24 Temmuz 2014 tarihlerinde ulusal yas ilan edildi ve tüm bayraklar yarıya indirildi.

MH 17 sefer sayılı uçak kazası kurbanları için Hollanda'da 23 Temmuz 2014'te ulusal yas ilan edildi.

AH 5017 sefer sayılı uçak kazası kurbanları için Fransa'da 28-30 Temmuz 2014'te ulusal yas ilan edildi.

2014 Peşaver okul saldırısı kurbanları için Pakistan'da 3 gün, Türkiye'de 17 Aralık tarihinde ulusal yas ilan edildi.

2015 Hac izdihamı'nda hayatını kaybeden İranlı hacılar için İran İslam Cumhuriyeti tarafından üç gün ulusal yas ilan edildi.

2015 Ankara saldırısı'nın ardından Türkiye'de 10-12 ve KKTC'de 11-13 Ekim 2015 tarihlerinde ulusal yas ilan edildi.

2016 Brüksel saldırıları'nın ardından Belçika tarafından üç gün ulusal yas ilan edildi.

2016 Atatürk Havalimanı saldırısı'nda hayatını kaybeden insanlar için 29 Haziran 2016 tarihinde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir günlük millî yas ilan edildi.

2016 Nice saldırısı sonrasında Fransa hükûmeti tarafından üç gün ulusal yas ilan edildi.

2016 Üsküp sel felaketi sonrasında Makedonya hükûmeti tarafından bir günlük ulusal yas ilan edildi.

2016 Orta İtalya depremi'nde hayatını kaybeden kurbanlar için 27 Ağustos 2016'da bir günlük ulusal yas ilan edildi.

LaMia Airlines'ın 2933 sefer sayılı uçak kazası'nda hayatını kaybedenler için Brezilya'da üç gün ulusal yas ilan edildi.

Yorumlar