Çeşme'de dev vatoz! Türünün en büyüğü...

İzmir Çeşme açıklarında bilimsel araştırma yapan bir ekip, kanat açıklığı 2 metre 21 santim olan dev vatoz yakaladı.

İzmir Çeşme'de bilimsel araştırma için açılan bir gemi, denizin içinden 2 metre 21 santimetre ağırlığında olan dev vatoz çıkardı. Vatoz, tekneye çıktıktan sonra 8 yavrusunu doğurdu. Çeşme'de bulunan vatozun türünün, şimdiye dek saptanmış en büyüğü olduğu belirtildi.

Yakalanan vatozla ilgili açıklamada bulunan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, Ege Denizi'nde ekonomik değeri olmayan canlı türlerinin tespiti için balıkçı tekneleriyle birlikte çalışma yürüttüklerini belirtti.

Çeşme açıklarında 'Yeni Asya' teknesiyle çalışmalarını sürdürdükleri sırada 100 metre derinlikten çektikleri ağdan, dev vatozun çıktığını söyleyen Aydın, tekneye zorlukla çıkardıklarını aktardı.

TESPİTİ İÇİN KUYRUĞUNU KALDIRDIKLARINDA DOĞUM YAPTI

Vatoz üzerinde yapılan iceleme sonucunda 'Dasyatis pasticana' türünden olduğu tespit edildi. Aydın, hayvanın cinsiyetini tespit için kuyruğunu kaldırdıkları sırada doğum yaptığını fark ettiklerini söyledi.

Dev vatoz ve 8 yavrunun ölçümlerinin yapılmasının ardından denize bırakıldığını aktaran Aydın, yaklaşık 450 kilo olan vatozun halatları kopardığı için çelik halatlarla yeniden suya indirilebildiğini söyledi.

 

DEV VATOZ KENDİ TÜRÜNÜN BİLİNEN EN BÜYÜĞÜ

Vatoz üzerindeki inceleme hakkında bilgi veren Doç. Dr. İlker Aydın şunları söyledi:

Hayvanı tekneye çeken ağ torbası açıldığında mürettebat korkuyla etrafa kaçıştı. Kimse bu kadar büyük bir canlı beklemiyordu. Dünyada dasyatis pasticana türü bir vatoz daha önce en fazla 1 metre 41 santimetre kanat açıklığında tespit edilmişti. Tekneye çektiğimiz vatozun bu türde bugüne kadar tespit edilen en büyük bireyi olduğunu gördük. Bu bizim için büyük bir sürpriz oldu. Bunun da ötesinde hayvanın teknede doğum yaptığı anlara tanıklık etmek ve doğuma yardımcı olmak büyüleyiciydi.

KUYRUĞU KESİKTİ

Ölçümler sırasında hayvanın kuyruğunun kesilmiş olduğunu da tespit ettik. Dev vatoz muhtemelen doğum yapmak için kıyıya yakın sulara geldi, bu sırada başka bir balıkçı teknesi tarafından avlandığı ve zehirli olabileceği ihtimali nedeniyle kuyruğu kesilerek denize bırakılmış olabileceğini tahmin ediyoruz.

Yorumlar