Türkiye’nin olmadığı bir oyunda Avrupa’nın da yeri yok!

AB'nin 15 Temmuz sonrasında takındığı siyasetin altın ne yatıyor?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Avrupa’nın Türkiye’ye karşı takındığı ikiyüzlü tavır uzun bir süre gündemdeki yerini korumuş ve Avrupa’nın Türkiye’ye karşı taktığı maskesini düşürmüştü. Türkiye’nin başlattığı Suriye operasyonu ile tekrar Ortadoğu’nun en güçlü aktörleri arasına girmesi Avrupa’nın aynı maskeyi tekrar takmasına yol açtı. Darbe girişiminden hemen sonra yaşanan kanlı saldırıları hiçe sayıp teröristleri koruma yolunu seçen Avrupa, özellikle Almanya, tekrar Türkiye’nin yanında olduğuna dair mesajlar veriyor.

Önce Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ardından da Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’ın ‘15 Temmuz’da Türkiye’nin yanında olmalıydık’ mesajları ‘Avrupa’nın nabza göre şerbet’ siyasetinin en bariz örneğini oluşturuyor.

Avrupa’nın izlediği bu iki yüzlü siyasetin nedenini AjansHaber’e değerlendiren AB Uzmanı Can Baydarol’a göre Almanya tarafından yapılan bu tür açıklamaların birkaç sebebi var.

AB Uzmanı Can Baydarol

Almanya’nın en büyük korkularının başında hala mülteci sorunu olduğunu söyleyen Baydarol’a göre Suriye konusunda Rusya’nın İran’ın ve ABD’nin Türkiye’ye verdiği destek Avrupa için büyük bir gözdağı oldu.

İşte Can Baydarol’un AjansHaber’e yaptığı o açıklama:

Almanya’nın Türkiye’ye karşı tutumunu bu şekilde değiştirmesinde birkaç sebep var. Bunlardan ilki hiç kuşkusuz mülteci sorunudur. Daha önceden Almanya Başbakanı Angela Merkel’de buna değindi. Türkiye olmadan bu sorunun çözülmesinin imkânı yoktur. Bu da gösteriyor ki mülteciler sorunu ile ilgili Avrupa’nın bir B planı yok çünkü mülteci sorununun çözülmemesi demek Avrupa Birliği için bir yıkım demek. Bu durum Şengen sistemini çökertecek bir süreci başlatır. Dolayısıyla da ne yapıp edip Türkiye ile bir uzlaşmaya varmak istiyorlar.

TÜRKİYE’NİN OLMADIĞI BİR OYUNDA AVRUPA’NIN DA YERİ YOK!

İkinci olarak da Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesinden sonra Suriye’deki oyun kartları yeniden dağıtılıyor. Şimdi de Avrupa şunu gözlemliyor: Türkiye’nin olmadığı bir oyun dâhilinde Avrupa’nın da yeri yok! Dolayısıyla Türkiye ile ne kadar yakın olabilirlerse o kadar bu süreç içerisinde yer alacaklar.

ALMANYA TÜRKİYE İÇİN AĞIRLIĞINI KOYMAK İSTİYOR

Avrupa’dan yumuşama sinyalleri özellikle Almanya tarafından geliyor. Avrupa’da bu sıralarda aşırı bir sağ hareketi yükselmesi olgusu var. Bu çerçevede Hollanda’daki açıklamalar, Avusturya’nın açıklamaları gibi olumsuz çıkışlar Türkiye ile Avrupa Birliği’nin arasını gerdiği oranda AB’nin esas oyun kurucusu olan Almanya’nın işine gelmiyor. Dolayısıyla Almanya burada inisiyatif kullanıyor. Bir anlamda diğerlerini yok var sayın esas olarak beni baz alın demek istiyor. 

SURİYE OPERASYONU AVRUPA İÇİN BİR UYARI SİNYALİ OLDU

Suriye’ye yaptığımız operasyondan önce Türkiye hep izole bir görüntü içerisindeydi. Özellikle Rus uçağının düşürülmesinden sonra ama Türkiye’nin önce Rusya ile ardından da İran ile uzlaşma çizgisine gitmesi Amerika’nın da pek istemese bile buna razı olması bu dönemde özellikle Avrupa için de bir uyarı sinyali oldu.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar