Türkiye Almanya'ya incirlik şartlarını sundu!

Almanya'nın İncirlik için üs kurma kararını askıya alan Türkiye müzakerelerin yeniden başlatılabilmesi için şartlarını hazırladı.

Alman vekillerinin İncirlikte bulunan askerlerinin ziyaretine izin verilmemesinin ardından Almanya ile Türkiye ilişkileri arasında bir gerginlik yaşanmıştı. Almanya vekillerine ziyaret izni verilmemesi durumunda  askerlerini İncirlikten çekmekle tehdit etmişti. Türkiye'nin ise bu kararı alman Parlamentosunun aldığı 1915 olaylarına ilişkin sözde soykırım kararının ardından verdiği iddia edilmişti. Bugün ise Türkiye'nin Almanya için  İncirlik kararını verdiği ve şartlarını Almanya'ya sunduğu bilgisi geldi.

BERLİN HÜKÜMETİ 58 MİLYON AVROLUK KAYNAK İÇİN ONAY VERMİŞTİ

Alman Parlamentosu'nun, 1915 olaylarına ilişkin sözde 'soykırım' kararının ardından gerilen Ankara-Berlin ilişkileri, Merkel bu konuda kararın "hükümeti bağlamayacağı" yönündeki açıklamalarıyla yeniden normalleşmeye başladı. Almanya'nın, ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde "İncirlik Üssü'nde tesis kurma" talebini de yinelemeye hazırlandığı belirtildi. Almanya Parlamentosu geçtiğimiz günlerde yaptığı oturumda, Berlin yönetiminin, İncirlik Üssü için 58 milyon avroluk kaynak ayırmasını öngören tasarısına onay vermişti.

TÜRKİYE ÜSSÜ BOŞALTIN DERSE...

Almanya'nın İncirlik'te, uçak park sahası, hangar, karargah, yatakhane ve ofis binalarından oluşacak tesisler için toplam 33 bin 450 metrekarelik kullanım alanı isteyeceği ifade edildi. Türkiye'nin ise İncirlik'e inşa edilecek tesis ve eklentilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine kaydedilmesi şartıyla bu talebe olur vereceği vurgulanıyor. İki ülke arasında yapılması planlanan anlaşmada, Türkiye'nin "Üssü boşaltın" demesi halinde Almanya'nın "tüm askeri varlığını geri çekeceği" garantisinin de yer alacağı ifade ediliyor.

Yorumlar