"Türkiye'de VAR anlaşılamadı"

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, Fenerbahçe-Başakşehir maçında VAR'ın arızalanmasıyla ilgili konuştu.

Yusuf Namoğlu, Fenerbahçe-Başakşehir maçında VAR'ın arızalanmasıyla ilgili konuştu. 

Namoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

"Teknik bir arıza. Güç yükleyen bir sistem, VAR'da olan arkadaşlarımıza sesle birlikte görüntü de gelmedi. Arkadaşlarımızla bağlantı yoktu. Şansızlık, o esnada VAR'a başvurulması gereken bir pozisyon oluştu. Burada şansızlık 5 dakika 40 saniye içerisinde o pozisyon oluştu. VAR odasındaki arkadaşlarımızın o pozisyonu 3 boyutlu ekranda değerlendirmesi söz konusu olmadı. Maç yayınından görüntüyü değerlendirmek söz konusu olmaz. Almanya'da 4 kez, İtalya'da 3 kez oldu. Güç kaynağı her ülkede aynı. Bu sezon İspanya'da 1 kez, Fransa'da 2 kez oldu. Teknik aksaklıklar yalnız bizde değil, başka ülkelerde de oluyor.

"VAR HENÜZ ANLAŞILAMADI"

Almanya'da işleyişin güzel olduğunu ifade ediyorlar. Almanya geçen sezon VAR'dan dönmeyi düşünmüşlerdi, şu anda herkes memnun. IFAF'la protokol imzalanıyor, maçın içerisinde VAR devre dışı kalırsa maçın hakeminin kararı söz konusudur. Böyle iddialar ortaya atıldı. Bahsedilen isimleri gördük ki bu hafta başvurdular. Böyle bir düşünceleri yok. O arkadaşların asla ben VAR'a gitmem diye bir düşüncesi olmadı. Bahsedilen arkadaşlar VAR'a başvurdu ve kararını değiştirdi. Böyle bir şey olmadığının kanıtıdır bu.

Zihinsel olarak herhangi bir yorgunluk olmadığını ifade ettiler. Böyle bir şey olsa dile getirirler. İtalya'da farklı stadyumda odalardan yapılmaktadır. Bizim sistemimiz Almanya'yla aynı her iki ülkede de merkezden yönetiliyor. Dünya Kupası'nda olmadığına göre bizde de olmaması gerek.

VAR odasındaki hakem maç yönetmiyor. Adı gibi yardımcı hakem. Nasıl yardım ediyor? Sahadaki pozisyonu hakeme izleme imkanı sunuyor. VAR'da hakeme kesin yargı sunmuyor. VAR sistemini henüz kimse algılayamadı. Protokolü iyi bilmek gerekir. Her türlü kararı hakem verir. VAR hakemi kıdemi küçük olsa da önemli olan burada doğru refleksi sunabilecek arkadaşlarımızın olması."

VAR

Yorumlar