Türkiye'de her 26 erkekten birinde mesane kanseri görülüyor!

Türkiye’de özellikle erkeklerde sık görülen mesane kanserini AjansHaber’e değerlendiren Doç.Dr. Yavuz Dizdar, ‘kanserin oluşumunda en önemli etken tütün ve sigara kullanımı’ dedi.

Türkiye’deki erkeklerde en sık görülen hastalıklardan biri mesane kanseri. Ülkemizde her 26 erkekten birinde mesane kanseri görülüyor ve her yıl Türkiye’de 9 bin kişiye mesane kanseri teşhisi konuyor. Buna rağmen Türkiye’de mesane kanseri çok fazla tanınmıyor. Bunun en önemli nedeni ise mesane kanserinin önceden teşhisinin zor olması.

Mesane kanserinin oluşumundaki etkenleri, hastalığın erken teşhisinin nasıl olduğunu, tedavi yollarını AjansHaber’e değerlendiren Doç. Dr. Yavuz Dizdar, ‘kanserin oluşumunda en önemli etken tütün ve sigara kullanımı’ dedi. Dizdar, hastalığın erken evrede teşhis edilmesi durumunda BCG aşısı (immünoterapi) ile tedavinin mümkün olduğunu belirtirken ilerleyen evreler için ‘cerrahiden radyoterapiye kadar geniş bir skalada tedavisi var’ dedi.

Doç. Dr. Yavuz Dizdar, mesane kanserinin oluşumundaki etkenleri AjansHaber’e şöyle değerlendirdi:

“MESANE KANSERİNİN OLUŞMASINDA EN ÖNEMLİ ETKEN TÜTÜN”

Mesane kanserinin oluşumunda en önemli etken tütün kullanımıdır, alkol kullanımıdır. Genellikle kendini gösterme şekli idrarda kanladır. Bu evreden sonra üroloji tarafından incelenince içeriye endoskop ile bakılıyor, oradan parça alınıyor. Bu evreden sonra ona yönelik bir tedavisi var.

“ERKEN EVREDE BCG AŞISIYLA TEDAVİ EDİLİYOR”

Hastalığın erken evrede teşhis edilmesi durumunda ise BCG aşısı (immünoterapi) devreye giriyor. Verem aşısıyla tedavi ediliyor. Diğer evrelerde ise duruma göre cerrahiden radyoterapiye kadar geniş bir skalada tedavisi var.

ERKAN TANI MÜMKÜN MÜ?

Mesane kanserinin erken tanısı bulunmuyor. Genelde erken tanısına yönelik bir uygulama yok. Bir tane idrardan test, bundan yıllar önce söylendi ama pek uygulanamadı.

 TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?

Mesane kanseri başlangıç seviyesindeyse aşı tedavisi yeterli olabilir, takibe alınıyor. Daha ileri bir evrede ise ve hasta gençse cerrahi tedavi yapılıyor. Cerrahi tedavinin yetmediği noktada ise kemoterapi dediğimiz radyasyon tedavisi yapılıyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar