Türkiye tehlikenin yeni yeni farkına varıyor

Irak Kürtlerinden ülkenin bölünmesine ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Güvenlik Servisi Başkanı ve Mesut Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani, IŞİD’in yenilmesinin ardından Irak’ın üçe bölünmesi gerektiğini savundu. Bu daha önce Mesut Barzani’nin açıklamalarına da benzer bir açıklama olarak yankılandı ve Irak’ın bölünmesiyle ilgili tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Bu sözlere ilişkin ABD’den de jet bir yanıt geldi.  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısındaki soru üzerine, Mesrur Barzani’nin Irak’ın üçe bölünmesi gerektiğine ilişkin sözlerini değerlendirdi. Kirby, ABD yönetiminin bu konudaki görüşlerinde bir değişiklik olmadığını belirterek, “Federal, demokratik, çoğulcu ve toprak bütünlüğü olan Irak’ı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Irak ve Suriye’nin özellikle kuzeyindeki gelişmelerin Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiği düşünüldüğünde olası bir bölünmenin sonuçları da çok daha hissedilir olacak.

AjansHaber’e bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Irak’ın geneli için büyük sorunların çözülme şansının olmadığını belirterek Kürtlere karşı böylesi desteğin olduğu bir ortamda Kürtlerin bölünmeyi doğal olarak tercih edeceklerinin altını çizdi.

Kürt siyasi grupları arasında da önemli bölünmelerin olduğuna dikkat çeken Mahir Nakip, bölgedeki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye’nin yeni yeni tehlikenin farkına vardığını söyledi.

Prof. Dr. Mahir Nakip AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“IRAK’IN GENELİ İÇİN BÜYÜK SORUNLARIN ÇÖZÜLME ŞANSI YOKTUR”

Mesut Barzani her münasebette Irak’tan kopma açıklamalarını yapıyordu. Hatta tarih vererek referanduma gidilerek bunun olacağını söylemişti. Bu bize yabancı bir söylem değil. Irak’a getirilmiş olan demokratik sistem de tamamen koalisyona dayanan bir sistem olduğu için Irak’ta demokrasinin başarılı olma şansı ve dolayısıyla Irak genelinde bütün sorunların çözülme şansı yoktur.

“İSTER BARZANİ İSTER TALABANİ GRUBU OLSUN, IRAK’TAKİ KÜRTLERDE VATANSEVERLİK YOKTUR”

Kürtler, IŞİD meselesi de ortaya çıktıktan sonra ‘Ben kurtardığım toprakları niçin Kürdistan’a katmayayım’ görüşündeler eğer orası ihtilaflı bir bölge ise. Dolayısıyla Kürtlerde böyle bir pragmatist görüş var. Kendilerini daha çok tutan davranış içerisindeler. İster Talabani grubu olsun, ister Barzani grubu olsun, Kürtlerde ‘vatanseverlik duygusu’ yoktur. ‘Vatan’ duygusu olmayan siyasi bir kitlede, o vatana, o toprağa bağlı bir davranış beklemek mümkün değil.

Prof. Dr. Mahir Nakip

“KÜRT SİYASİ GRUPLARINDA DA CİDDİ BİR BÖLÜNME VAR”

Kürt siyasi gruplarında da ciddi bölünme var. Birisi Türkiye’ye yakın Mesut Barzani (KDP) grubudur. Bunlar PKK’ya, PYD’ye, Bağdat yönetiminin Şii uygulamalarına karşılar. İran’a da kapıları kapalıdır. Diğer tarafta da KYB’nin başını çektiği, değişimcilerin de içinde olduğu PYD-PKK’nın da entegre olduğu ‘devrimci Kürt siyasi kütlesi’ var. Bana sorarsanız bunların da arkasında ABD var. Destek görüyorlar. İran ve Rusya’dan da aynı şekilde destek görüyorlar. 

“BU KADAR DIŞ DESTEĞİN OLDUĞU ORTAMDA KÜRTLERİN IRAK’A BAĞLI KALMASINI KİMSE BEKLEMESİN”

Bu kadar dış güçlerin Kürt meselesi arkasında destek olduğu bir ortamda Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin Irak’a bağlı olarak kalmasını kimse beklemesin. ABD’nin Irak’ın bütünlüğü yanlısı açıklamasındaki samimiyetlerine de inanmıyorum. İsrail’in de Irak’la ilgili düşünceleri bellidir. Devlet ilan edilirse bunu destekleyeceklerini belirtmişlerdir. Görünen köy kılavuz istemez.

“TÜRKİYE TEHLİKENİN YENİ YENİ FARKINA VARIYOR”

Türkiye tehlikenin yeni yeni farkına varıyor. Halbuki biz konferanslarımızda, yazılarımızda bunu 3-4 senedir yazıyoruz. Türkiye, kendi boyunu aşan gelişmeler karşısında hiç olmazsa Suriye ve Irak’taki soydaşlarını güçlendirerek milli ve hatta milliyetçi bir politika izlemesi gerekir. Aksi halde Türkiye’nin Arap alemi ile, Irak ve Suriye’deki Türkmen dünyası ile bağlantı kurması için Kürt yönetimlerinden izin almak durumunda kalacaktır.  ABD’nin şu anki görüşünü de değiştireceğine inanıyorum. Bu davul sesleri uzaktan gelmeye başlamıştır, buna hazırlık olmamız ve önceliklerimizi tespit etmemiz lazım.

“DÜNYANIN ÇATLAKLARI BÜYÜDÜ, IRAK YAPISI HER AN ÇÖKME NOKTASINA GELDİ”

Öncelikle Kerkük’ün geleceğine odaklanmamız lazım. Şu an İran ve Amerikan yanlısı Kürtlerin elindedir. Salih Müslim’in gidip Kerkük Valisi ile görüşmesi tamamıyla Rus-İran projesidir bana göre. Dünyanın çatlakları büyümüştür, Irak yapısı her an için çökme noktasına gelmiştir. Tel Afer’in Tuzhurmatu’nun Kerkük’ün geleceğinin belirlenmesi önemlidir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar