Türkiye için AB treni kaçtı mı?

İngiltere'nin referandum süreci AB'yi tedirgin etmeye başladı. İngiltere'nin çıkmasnın  AB'deki dağılma sürecini hızlandıracağı yorumları yapılıyor. Peki, AB üyeliği için çabalayan Türkiye bu süreçten nasıl etkilenecek?

İngiltere’de  25 Haziran’da Avrupa Birliği’nden çıkma referandumu (Brexit) gerçekleşecek.  İngiltere Başbakanı David Cameron, referandumdan çıkacak sonuca göre İngiltere’nin AB’deki kaderini şekillendirecek. Referandumun gerçekleşmesine 1 haftadan az bir süre kala Avrupa’da yaşanan İngiltere krizinin AB’de derin çatlaklara yol açacağı ve AB’de çözülmeyi başlatacağı yorumları yapılmaya başlandı.

Referandum sonucunda evet çıkması ve İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılmasının diğer üye ülkelerin üyelikten çıkması için öncü olacağı yorumlarını değerlendiren Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, “AB’yi sarsacak 3 ülke var. Almanya, Fransa ve İtalya’dır.  Yaşanan ekonomik kriz ardından diğer ülkeler AB’ye daha fazla bağımlı hale geldiler. İngiltere’nin çıkması sadece AB’nin imajını etkiler, ana etken 3 ülke var. Türkiye, bu süreçte artık AB’ye alınmayacağını anlamış oldu.” İfadelerini kullandı.

Referandumun öncesi ve sonrasında AB’nin durumu ve Türkiye’ye etkisini anlatan TAVAK Başkanı ve eski Alman politikacı Faruk Şen, AB’nin en büyük sınavı olarak görülen süreci Ajanshaber’e değerlendirdi.

“İNGİLTERE SADECE AB’NİN İMAJINI SARSAR”

AB’ye ‘hayır’ diyen Norveç ve İsviçre gibi ülkeler var.  Bunlar küçük ülkeler ve birlik içerisinde bulunan ülkelerde bu kadar büyük yankı yapmadı. İngiltere’nin AB’den çıkması imaj olarak birliği çok sarsar. Ekonomik olarak bir problem oluşturmaz. İngiltere en başından beri Euro’yu kullanmadı. Schengen vizesi olarak AB’den ayrı düştü, kendi vizesini kendisi oluşturdu. AB bütçesine verdiği ve aldığı neredeyse aynı olan İngiltere’nin AB’yi zayıflatmaz sadece imaj kaybına neden olur.  Benim kanaatim AB’de kalmak isteyenlerin referandumda baskın çıkacakları yönünde.

Prof. Dr. Faruk Şen

“AB’DE ÇÖZÜLME BAŞLAMAZ, ANA ETKEN 3 ÜLKE VAR”

AB’den çıktığı takdirde birliği sarsacak 3 ülke olarak Almanya, Fransa ve İtalya var. Diğer ülkelerin AB’den çıkma gibi durumları olamaz korkunç derecede AB’de kaynak alan ülkeler var. İspanya, Yunanistan, Slovenya gibi ülkelerde durum değişmez. AB’nin çözülmesi için Almanya’nın hayır oyu kullanması gerekiyor. Almanya, AB bütçesinin yüzde 35’ini ödeyip yüzde 15’ini geri alan bir ülke konumunda. Buna rağmen Almanya’nın böyle bir isteği veya uygulaması olmadı. İngiltere’nin AB’den çıkması herhangi bir çözülmeyi başlatmaz. Bu ancak Almanya ve Fransa’nın karar almasıyla olur. Bu da önümüzdeki günlerde gözükmüyor.

“CAMERON BAŞARILI POLİTİKA İZLEMİYOR, KUMAR OYNUYOR”

David Cameron, gözdağı vermek için referanduma gidiyor. İsteklere karşı, kendi halkının hayır diyeceğini düşünerek gitti. Cameron, başarılı bir politika izleyemedi. Bir kumar oynuyor. Kumarda karşı tarafın eli son günlerde güçlendi.

“TÜRKİYE İÇİN AB TRENİ KAÇTI”

İngiltere’de AB karşıtları Türkiye kozunu kullanıyorlar. Vize ve schengenden 77 milyon Türk’ün geleceğinden korkuyorlar. En fazla malzemeyi Türkiye ve İslam oluşturuyor.  İngiltere’de Müslümanlar kapsamlı bir şekilde var.  Türkiye’nin tezini hızlandırmaz veya zayıflatmaz.  Türkiye, görüyor ki ilerleyen süreçte AB’ye alınmayacak. Bu tren kaçtı. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Yorumlar