Türkiye Gazze'deki drama sessiz kalmıyor

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, İsrail’le Filistin konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı şu günlerde Filistin Büyükelçisi Dr.Faed MUSTAFA ziyaretinde önemli açıklamalarda bulundu.

AjansHaber / ÖZEL

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Filistin Büyükelçisi Dr.Faed MUSTAFA ziyaret etti. 

Görüşmede Gazze’de yaşanan insani zorluğa dikkat çeken Yalçın Topçu, “Türkiye’nin girişimleri ve bu girişimler sonucunda gelinen nokta için Hamas da müteşekkir olduğunu açıkladı. İsrail’in dilediği özür ve ödeyeceği tazminat ile birlikte 2 milyon Filistinli rahat nefes alacak. Şart sunarak diplomatik ilişkileri askıya alan Türkiye Devleti idi, bu ilişkilerin düzelmesi hususunda İsrail Devleti de adım attı.” dedi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Türkiye’nin devlet ve millet olarak Filistin’in yanında olduğunu söyleyen Yalçın Topçu, “Bugün buraya gelmemin asıl nedeni şudur. Devlet ve millet olarak bir ve beraber Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğunu ifade ettik. Burada hem Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sıfatı ile hem de Türkiye’de 40 yıl siyasi fikir okulundan yetişmiş bir insan olarak bulunuyorum. “ diye konuştu.

İSRAİL’İN FİLİSTİN’E YAPTIĞI UYGULAMALAR KENDİ HALKININ HUZURUNU DA  BOZUYOR

İsrail hükümetlerinin baskıcı uygulamalarının kendileri için, kendi halkları için de sorun oluşturduğunu vurgulayan Topçu, “İsrail hükümetleri Filistin topraklarına yaptığı uygulamalar, BM’nin kınama kararlarına bakıldığı zaman tasvip edilmeyen uygulamalardır. İsrail hükümeti bu adımlarda inşallah kendi halkının sözlerine kulak verir. Bu uygulamalara son vermesi kendi halkının huzuru için lazımdır. Ortadoğu’daki barışın yolu da bağımsız Filistin devletini tanımaktan geçer.”  

“DIŞ POLİTİKANIN ALTERNATİFLİ OLMASI ÇOK DOĞAL”

Türkiye’nin güçlü bir devlet olduğu vurgusunu yapan Topçu, dış politika uygulamalarında da bu anlamda alternatifli ve çok yönlü olunmasının doğallığına dikkat çekti. Devletlerin daimi dostlarının olmadığını önemli olanın çıkarları korumak olduğunu belirten Topçu, “Filistin’in bütünlüğü ile devlet olarak tanınmasına Ortadoğu’da kalıcı barışın tesisi için önemli bir adım olacağının kanaatindeyim. Böylece Gazze’yi dünyadan izole eden insanı kriz de son bulacak.” diye konuştu.

ÖZGÜR FİLİSTİN TANINMALIDIR

Topçu “Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milleti olarak her zaman olduğu gibi, Filistin halkının, kardeşlerimizin yanındayız. Filistin’in devlet olması vazgeçilemez haklı ve onurlu bir taleptir. Bunu destekliyoruz. AB, BM, ABD ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu dörtlüsü Filistin- İsrail barışı için çaba göstermelidir. Müstakil, bağımsız ve hür Filistin devleti tanınmalıdır. Bu Ortadoğu’ya kalıcı barış ve huzur getirir. İsrail halkının Refahı, güvenliği bu hususla doğrudan ilgilidir” dedi.

TÜRKİYE GAZZE'DEKİ DRAMA SESSİZ KALMIYOR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’yu “Evinize hoş geldiniz” diyerek karşılayan Filistin Büyükelçisi Doktor Fared Mustafa“Biz Filistin Büyükelçiliği olarak Türkiye ve Filistin  arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olması için çalışmalar yürütüyoruz. Biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Gazze’de yaşanan insanı drama çok önem veriyor. Yardım konusunda İsrail ile bir anlaşmaya varıldı. Türkiye’den Filistin’e bir heyet gitti ve buradaki elektrik sorunun aşılması için alışmalar yapıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile de iletişim halindeyiz. Gazze’deki su sorununun çözümüne dair görüşmeler yapıyoruz. Gazze’ye yardım götüren Lady Leyla gemisinin yolcu ben de yolcu ettim. Türk yetkililerin bu çabalarından mutluluk duydum.” dedi.

SAĞLIK KONUSUNDA DA YARDIM ELİ

Filistin Büyükelçisi Doktor Fared Mustafa'yı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya eşlik eden Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, Doç. Dr. Deniz Balcı da Filistinli hastaların organ nakillerinin ve diğer sağlık sorunlarının çözümünde Türkiye’nin, Ankara Üniversitesi’nin Filistin halkının yanında olduklarını ifade ettiler. Ankara Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi ve Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Deniz Balcı her iki ülke arasında gerçekleşen görüşmeler sonrasında Filistinli hastaların tedavilerinin Türkiye’de yapılması için çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Sadece hastalar değil, Filistinli doktorlar da Türkiye’ye gelsinler, burada ameliyatlara katılarak bilgi birikimlerini arttırıp kendi ülkelerine daha faydalı olabilirler. Bizim kapılarımız sonuna kadar Filistinli kardeşlerimize açık" dedi.

Filistin Büyükelçisi Dr.Faed MUSTAFA da Türkiye ile işbirliği konusunda şunları söyledi:

Biz Türk tarafı ile birlikte işbirliği konusunda taleplerimizi ilettik ve bizim bakanlığımız ile burada sağlık bakanlı görüşmeler yaptı. Geçen senenin sonlarından bu yana konuya çok önem veriyoruz. Yakın zamanda iki ülkenin arasında işbirliği imzalanması için de girişimler olacak.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar