"Türkiye, Başika'daki askeri varlığını korumalıdır"

Terör örgütü PKK ile birlikte Irak’ta bulunan Goran ve KYB temsilcileri Kandil’de geçekleştirdikleri toplantı sonrası Barzani’yi devirme kararı alındığı iddia edildi.

PKK, Irak yönetimi ile yaşadığı görüş ayrılıkları ve bölgede bulunan Şii milislerin faaliyetlerinden rahatsız olan Barzani yönetimine karşı Irak'ta faaliyet gösteren 2 Kürt grubu temsilcileri ile birlikte Kandil'de toplandı.  Toplantıda Barzani yönetimine karşı İran destekli darbe konuşulduğu iddia ediliyor. Ayrıca yapılan toplantı sonrası PKK, Goran ve KYB temsilcileri IKBY Başkanı Barzani’yi devirme kararı aldığı iddia ediliyor.

HEDEFLERİNDE BAŞİKA KAMPI DA VAR

PKK ve Goran Hareketi ile KYB arasında mutabık kalınan konular arasında başta Başika askeri kampı olmak üzere Kuzey Irak'ta bulunan Türk varlığına dönük saldırıların yapılması da yer alıyor.

Peki, İran ve desteklediği PKK, Goran ve KYB ile Ortadoğu ve Irak üzerinde nasıl bir plan yürütüyor?  İran ve bölgedeki Kürt gruplar Barzani’nin varlığından neden rahatsız? Türkiye’nin bölgedeki tavrı ve nasıl olmalı, Başika kampı ile ilgili nasıl adımlar atılmalı? Tüm bu soruları Ortadoğu Uzmanı Arif Keskin AjansHaber için yanıtladı.

İşte Ortadoğu uzmanı Arif Keskin’in AjansHaber’e yaptığı o önemli değerlendirmeler;


Kuzey Irak üzerinde uzun zamandır çok ciddi bir rekabet var.  Kuzey Irak’taki güç mücadelesi bir şekilde Irak’ın tümünü yansıyan bir güç mücadelesine sebep oldu. Özellikle İran, Barzani’den ciddi şekilde rahatsız durumda. Bu rahatsızlığın birçok nedeni var. Barzani’nin bazen ayrılma söylemini dile getirmesiyle birlikte, İran’ın desteklediği Şii Bağdat yönetimi ile sağlıklı bir diyalog kuramıyor. Barzani, Bağdat’la bir uyum içerisinde değil. Bağdat’la uyum içerisinde olmayan bir Barzani doğal olarak İran’ın bölgesel siyaseti bağlamında da uygun değil.

“KUZEY IRAK’TA YAŞANANLARIN ARKASINDA İRAN’IN ÖNEMLİ ROLÜ VAR”

Barzani, İran’ı Kuzey Irak’ta istemiyor. Hatta bu nedenle bir çok İranlı şirketi kapattı. Buna paralel olarak Arap Baharı’ndan sonra İran, PKK’yı destekledi. Türkiye’nin bütün isteklerine rağmen geri adım atmadı. Daha önce 20 yıla yakın bir süredir eylem yapmayan İran Kürdistan Demokrat Partisi yani İranlı Kürtler de yeniden eyleme geçtiler. Doğal olarak eskiden Barzani, İran’ın isteğiyle bunları durduruyordu. Şuanda anlaşılan Barzani bu duruma engel olmuyor. Bu nedenden dolayı onların yaptıkları eyleme karşı da engel oluşturmayınca İran bu açıdan bakınca da Barzani’den ciddi şekilde rahatsızlık duyuyor. Yapılanların sorumlusunu da Barzani olarak görüyor. Kuzey Irak’ta yapılanlar konusunda İran’ın önemli rolü olduğunu düşünüyorum.

“İRAN, BARZANİ’YE KARŞI ÖFKELİ”

İran kendi desteklediği hatta KYB, Goran ve ek olarak PKK üzerinden bir şekilde Kuzey Irak’taki güç dengelerini kendi lehine çevirmek istiyor. Daha önce de bu konuda belli öngörüler vardı. İran ya geniş çaplı istikrarsızlık operasyonları başlatacaktı ya da Barzani’ye geri adım attırabilecek şeyler yapacaktı. İran ciddi şekilde Barzani’ye karşı öfkeli.

“TÜRKİYE’NİN KUZEY IRAK’TAKİ VARLIĞINDAN RAHATSIZLAR”

Daha önce KYB, Türk askerlerinin Kuzey Irak topraklarında olmasından duydukları rahatsızlığı dile getirmişlerdi. Bu rekabete bakıldığında İran, Doğu’nun desteklediği çizgi ve Bağdat yönetimini de eklersek Türkiye’nin ne Kuzey Irak’ta ne de Irak’ta bir varlığının olmasını istemiyorlar. Türkiye’nin etkinliğinden ciddi şekilde rahatsızlar. “Türkiye’nin etkinliğini yapıcı değil, Irak’ın istikrarı için zararlı” olarak görüyorlar. Türkiye’nin özellikle Kuzey Irak’taki ekonomik, siyasi ve askeri varlığından ciddi şekilde rahatsızlar. Bunu sınırlandırmak istiyorlar.

“TÜRKİYE ÜZERİNDE BASKI KURARAK BARZANİ’Yİ SINIRLANDIRMAK İSTİYORLAR”

Barzani ile İran ve Bağdat arasındaki gerginlik tırmandıkça Kuzey Irak’taki bu rekabetin de sertleştiği ortaya çıkıyor. Türkiye üzerinde bir baskı kuruluyor. Türkiye üzerinde baskı kurularak Türkiye’nin de Barzani’yi dizginlemeye ‘sınırlandırmaya’ yönelik bir hamle yapmasını istiyorlar. Türkiye’nin askeri varlığını çekmesini istemelerini bu bağlamda düşünmek gerekiyor. Türkiye üzerine baskı yaparak bir şekilde Barzani’yi sınırlandırma niyetleri var. Benim kişisel düşüncem, Türkiye bütün bu baskılara rağmen Kuzey Irak’taki askeri varlığını sürdürmesi gerekiyor. Türkiye’nin en önemli güvenlik konusu PKK ise bunun menşei zaten Kuzey Irak’tadır. Türkiye’nin güvenlik sorununun kökü kurumadıkça, Türkiye’ye karşı bir tehdit devam ettiği sürece Türkiye’nin orada asker bulundurmaya meşru bir hakkı vardır.

“TÜRKİYE, BAŞİKA’DAKİ ASKERİ VARLIĞINI KORUMALIDIR, AKSİ TAKDİRDE…”

Türkiye’de FETÖ tarafından gerçekleştirilen başarısız bir darbe girişimi oldu. Böyle bir süreçte Türkiye’nin ülke içinde zor bir dönemden geçtiğini düşünüyorlar. Hatta bazılarına göre Türkiye zayıfladı. Bütün bunlar bir şekilde PKK, KYB ve İran için yeni bir fırsat olarak görülüyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta geri adım atması, onların iddia ettiği gibi Türk askerinin son dönemde zayıflatıldığı, Başika’daki askeri varlığını koruyamayacağı izlenimini verebilir. Askeri açıdan da güvenlik bağlamında Türkiye’nin caydırıcılığına hatta ülke içerisinde PKK ile mücadelesine bile zarar verebilir. Türkiye, o bölgeden çekilmektense o bölgenin güvenliğini sağlayacak takviyeler yapması bu kritik dönemde daha doğru olacaktır.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar