Türkiye 2009'dan bu yana kesintisiz büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) ilk çeyreğe ait (ocak-Şubat-Mart) büyüme verilerini açıkladı. Türk ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8’lik büyüme ivmesi kazandı.

Recep DEMİRCAN/ AjansHaber

Ekonomi yüzde 4,8’lik büyüme ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.  Türkiye, ekonomistlerin Türkiye’nin ilk çeyreğine yönelik 4.4’lük büyüme oranı tahminlerini aşarak yüzde 4.8 büyüdü. Son dönemde hem iç politikada hem de dış politikada yaşanan olumsuz gelişmeler çerçevesinde büyüme rakamlarının yüksek gelmesi ülkenin 2 çeyreğine pozitif yaklaşımı netleştirdi.

İlk çeyreğe yönelik rakamlarının yüksek gelmesinde hane halkının alım gücünün artması ve buna bağlı olarak yapılan harcamaların etkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “ Türkiye’nin ekonomisi 2009 yılından itibaren kesintisiz büyüyor. G-20’de dördüncü, OECD ülkeleri içerisinde en büyük büyüme rakamlarına sahibiz. Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme rakamları Türkiye’nin 2016 yılı büyüme hedefine ulaşacağını gösteriyor.”  ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Karagöl, İlk çeyreğe ilişkin büyüme verilerini ve yakın dönem beklentilerini Ajanhaber’e değerlendirdi.

“2009 YILINDAN İTİBAREN BÜYÜME DEVAM EDİYOR”

Türkiye birinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirdi. Hem iç hem de dış politikada yaşanan durumlarda baz alındığında Türkiye’nin diğer ülkelere göre gösterdiği performans göz doldurucu. Türkiye’nin 2009 yılının son çeyreğinden itibaren kesintisiz bir büyüme gerçekleştirdiğini görüyoruz. G-20 içerisinde ilk dört, OECD ülkeleri içerisinde ise en büyük büyüme rakamlarına sahibiz.

“ANA ETKEN HANE HALKININ ALIM GÜCÜNÜN ARTMASI”

Büyüme verilerinin yüksek gelmesinde hane halkı harcamaları birinci sırada yer alıyor. Tabi bunun yanında ihracat verileri ve diğer faktörlerde var. Hane halkının alım gücünün artması ekonomik verilerin büyümesini tetikledi.

Birinci çeyrekte sanayi üretiminin artması büyüme rakamlarının yüksek gelmesini etkiledi. İkinci çeyrekte rakamların nasıl şekilleneceği Mayıs ve Haziran ayları bize gösterecek. Ama birinci çeyrekte gerçekleşen büyümeyi iyi bir sinyal olarak almak lazım.

“BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞEN  BİR ARTIŞ”

 İthalatın artması ilerleyen dönemlerde yatırımların artacağı anlamına geliyor. Yüzde 4,8 bir artış Türkiye’nin beklentilerinin ötesinde bir artış. 2016 yılı için yüzde 4,5 bir beklenti var veriler bu hedefin ulaşılacağı anlamına geliyor.

“YATIRIMCILARIN İYİMSER BAKMASINA NEDEN OLACAK”

Son dönemde hem bölgede hem de ülkede yaşanan gelişmelerden dolayı olumsuz etkilenen ekonomi için yatırımcıların iyimser bakmasına sebep olacak. Daha yılın başındayız, diğer çeyreklere ait ekonomik verilere bakmak ve pozitif olmak zorundayız.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar