Türk basketbolunun şampiyonu Fenerbahçe

Fenerbahçe, Spor Toto Basketbol Ligi final serisinde Anadolu Efes’i 4-2 yenerek, Türkiye Kupası’nın ardından lig kupasını da kazandı.

Fenerbahçe, bu sezon gösterdiği performansla Türk basketboluna damga vurdu. İlk önce Türkiye Kupası’nı kazanan Fenerbahçe, THY Euroleague’de Final Four’a kalarak önemli bir başarı elde etti. Final Four’da rakibi Laboral’i yenerek finale kalan Fenerbahçe, THY Euroleague finaline kalan ilk Türk takımı oldu. Finalde Rus ekibi CSKA Moskova ile mücadele eden Fenerbahçe, maçta bir ara 20 sayı geriye düşmesine rağmen son çeyrekte toparlandı ve bitime 20.8 saniye kala 83-81 öne geçti. CSKA son hücumda organize olamadı ancak kaçan üçlüğü takip eden Khryapa, skoru eşitledi. Uzatmalara giden maçı CSKA Moskova, 101-96 kazandı.

Spor Toto Basketbol Ligi’nde de hedefine tam gaz ilerleyen Fenerbahçe, play-off turunda rakiplerini eleyerek finalde Anadolu Efes ile final serisi oynadı. Final serisinde rakibini 4-2 yenen Fenerbahçe, şampiyonluk kupasının sahibi oldu.

Fenerbahçe’nin basketboldaki başarısını ve Anadolu Efes ile oynanan final serisini AjansHaber’e değerlendiren spiker ve basketbol yorumcusu Murat Murathanoğlu, “Fenerbahçe, bu sezonu  başarıyla geçirdi. Bobby Dixon’ın çift pasaportlu olması ve Fenerbahçe’deki rolünü kabul etmesi, başarıdaki en önemli etkenlerden biriydi. Anadolu Efes son 1 buçuk senedir çok fazla Heurtel’e endeksli bir takım. Evet, Heurtel büyük bir oyuncu, maç kazandırabilir ama henüz bir takıma şampiyonluk kazandırabileceğini ispatlamış bir oyuncu değil” dedi.

Spiker ve basketbol yorumcusu Murat Murathanoğlu, Fenerbahçe’nin basketboldaki başarısını ve Anadolu Efes ile oynanan final serisini AjansHaber’e şöyle değerlendirdi:

“FENERBAHÇE ÇOK BAŞARILI BİR SEZONU GERİDE BIRAKTI”

Fenerbahçe, bu sezonu çok iyi bir başarıyla geçirdi. Euroleague finalinde 1.9 saniyeyle kupayı kaçırdılar, 3 kupayı birden alabileceklerdi. Güzel bir takım oluştu ve geçen seneden kalan oyuncuların hepsi üzerine koymayı başardı. Özellikle Bogdanovic ve Vesely, üst düzey performans gösterdi. Takıma sezon başında katılan oyuncular da performanslarını artırdı, özellikle Udoh ve Kalinic.

“DIXON’UN ROLÜNÜ KABUL ETMESİ BAŞARIDAKİ EN ÖNEMLİ ETKENLERDEN”

Bobby Dixon’ın çift pasaportlu olması ve Fenerbahçe’deki rolünü kabul etmesi, başarıdaki en önemli etkenlerden biriydi. İlk geldiğinde biraz yadırgadı ama zaman içinde Obradovic ile kurduğu ilişki, karşılık saygı ve güvenle Dixon da çok farklı bir noktaya geldi.

“FENERBAHÇE’NİN EN BÜYÜK SIKINTISI TÜRK OYUNCULARDAN ALDIĞI KATKI”

Fenerbahçe’nin bu kadroyu elinde tutması da çok kolay olmayacaktır. Özellikle Udoh ve Bogdanovic’in NBA’den aldıkları tekliflerden dolayı gitmek olasılıkları çok fazla. Uzun vadede Fenerbahçe’nin altyapıdan takıma katkı yapabilecek oyuncular monte etmesi lazım. Fenerbahçe’nin en büyük sıkıntısı, Türk oyuncularından aldığı katkı. Galatasaray’da Sinan Güler ve zaman zaman Göksenin’in katkısı bile Fenerbahçe’nin Türk oyuncularından aldığı katkıyı aşıyor. Fenerbahçe’nin bu eksiği gidermesi lazım.

“FENERBAHÇE’NİN YABANCILARININ HEPSİ NOKTA ATIŞI”

Fenerbahçe’de yabancı oyuncular seçilirken çok dikkat gösteriliyor. Karakter olarak Obradovic’le çalışabilecek oyuncular seçiliyor. 9 sene NBA’de çalıştığı için bunda Maurizio Gherardini’nin çok katkısı var. NBA’den gelen her oyuncu Fenerbahçe’de nokta atışı oldu. Vesely ile başlayan Datome ve Udoh’la devam etti ki Udoh ilk geldiğinde seyirci beğenmemişti. Hepsi nokta atış çünkü karakter olarak çalışmayı, yaş ne olursa olsun öğrenmeyi isteyen oyuncular olduğu için Obradovic ile çalışabildiler.

“ANADOLU EFES ÇOK FAZLA HEURTEL’E ENDEKSLİ BİR TAKIM”

Anadolu Efes en geniş ve en kaliteli Türk kadrosuna sahip takım. Darüşşafaka bile o kadar isim topladı ama üretim olarak Anadolu Efes onların da önünde olabilir. Anadolu Efes son 1 buçuk senedir çok fazla Heurtel’e endeksli bir takım. Evet Heurtel büyük bir oyuncu, maç kazandırabilir ama henüz bir takıma şampiyonluk kazandırabileceğini ispatlamış bir oyuncu değil. Final serisinin altıncı maçında erken atışların hepsi fast break oldu ikinci yarıda da kaybettiği toplarla dağıldı. Heurtel ve Granger gibi, egosu çok yüksek oyuncularla çıktığın zaman onlara bir yerde topu teslim edeceksin. Sonunda Ahmet Çakı da buna karar verdi. Bunların dışında bir düzen kurmayı, onları da bu düzenin parçası yapmayı başarmıştı ama son 7 hafta oynanan rakiplerle oynamakla Fenerbahçe ile oynamak çok farklı.

“FENERBAHÇE’DE ÇOK YÖNLÜ OYUNCULARIN OLMASI BÜYÜK AVANTAJ”

Fenerbahçe’nin en büyük özelliği çok yönlü oyuncuları bir araya getirip onların takım olmasını sağlaması. Bu özellik Anadolu Efes’te yok. Bogdanovic oyun da kurabiliyor, 2 numara da oynayabiliyor, 3 numara da oynayabiliyor. Datome 3 ve 4 numara oynayabiliyor. Zaman zaman yarı sahada topu Datome’ye teslim edebiliyorsun. Kalinic 3,4 ve 5 numara oynayabiliyor. Bu kadar çok yönlü olduğu zaman ona uyum sağlayabiliyorsun. Sert bir maç oluyorsa Fenerbahçe sert oynayabiliyor, hızlı bir maç oluyorsa onu zaten oynayabiliyor. Maçın temposuna o kadar çok yönlü oyuncu olduğu zaman uyum sağlayabiliyor. Anadolu Efes’te Heurtel savunma zaafından dolayı çok yönlü oyuna uyum sağlaması kolay değil.

“ANADOLU EFES’İN YERLİ OYUNCULARINI DEVREYE SOKMASI GEREKİYOR”

Anadolu Efes’in Dunston’ı mutlaka takımda tutması gerekiyor. O tür oyuncularla takım olunuyor. Diebler için ne düşünüyorlar bilmiyorum ama karakter olarak kalması gerekiyor. Anadolu Efes’in Cedi Osman’ı devreye soktukları gibi yerli oyuncularını devreye sokması lazım. Mesele bu sene Ivkovic, Furkan Korkmaz’ı bitirdi.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar