Turizmcileri umutlandıran iki gelişme

Türkiye ile Rusya geçen yıl Kasım ayında yaşanan uçak kriziyle dibe vuran ilişkileri ilk etapta 24 Kasım öncesine döndürmeye, hatta daha ileri boyuta taşıma kararı aldı. Peki, bu durum turizm sektörünü nasıl etkiler?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk yurtdışı seyahatini Rusya’ya gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım'daki uçak kriziyle gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinin eskiye dönmesi hatta daha da verimli hale gelmesi için önemli adımlar atıldı. Üst düzey işbirliği anlaşmaları turizm sektörünü de sevindirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 12 başlıktaki en önemli maddelerden biri Türkiye'ye charter uçuşların yeniden başlayacak olması oldu.

SEKTÖR UZUN VADE İÇİN UMUTLU ANCAK…

Sektör temsilcileri ise Türkiye ile Rusya arasındaki varılan mutabakatın uzun vade için çok önemli olduğunu ancak adımın geç atılması nedeniyle bu yıl ki zararın karşılanmasının pek de mümkün olmayacağını ifade etti.

TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün,  “Ruslar daha çok deniz, kum turizmi için geldiğinde bunun da sezonu neredeyse Eylül ayı sonunda bitiyor. Bu sene için biraz geç kalındı. Bu sene açıkları kapatmak açısından çok önemli bir katkı verebileceğini düşünmüyoruz” dedi.

TUROB Koordinatörü Kazım Zoto ise, “İki ülke arasındaki anlaşma olumlu ancak uçakların planlanması, Rus bürokrasisinin eski haline gelmesi zaman alacaktır. Turizm sezonunun bu sene yaşadığı zararı son gelişmeler sonrası kafa kafaya kurtarması mümkün değil. Uzun vade için olumlu bir adım” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün’ün AjansHaber’e yaptığı o değerlendirme;


Bu bizim sektör olarak uzun zamandır beklediğimiz bir gelişmeydi. İki ülkenin diplomatik yollardan bu problemlerini çözmesi her iki ülke açısından önemliydi. Rusya, turizm açısından baktığımızda da Türkiye’nin ikinci büyük pazarıdır. Rus turistlerin en çok sevdiği destinasyon Antalya. Bu uzlaşı çok olumlu bir gelişme. Malum Ruslar daha çok deniz, kum turizmi için geldiğinde bunun da sezonu neredeyse Eylül ayı sonunda bitiyor. Bu sene için biraz geç kalındı. Bu sene açıkları kapatmak açısından çok önemli bir katkı verebileceğini düşünmüyoruz. Ancak önemli olan bu yolun tekrar açılması ve 2017’nin planlamalarını yapmak suretiyle kriz öncesi rakamlara tekrar ulaşmayı hedefliyoruz.

SEKTÖR, TURİSTLERİN TALEPLERİNİ KARŞILAYABİLİR Mİ?

Türkiye’de şuanda ciddi bir düşüş var, tesislerde de büyük bir boşluk var. Rusya’dan gelecek rezervasyonlara cevap verilme konusunda bir sıkıntı yaşanmaz. Böyle bir kapasitemiz var. Süre dar olduğu için, sezonun yarısından fazlası geçildiği için çok yüksek sayılarda bir turist gelişi olmayacaktır ancak tabii ki gelişler önceki döneme göre artacaktır.

“İÇ TURİZMDE 1 MİLYONLUK BİR HAREKET BEKLİYORUZ”

Kamu çalışanlarının izin yasağının kaldırılmasıyla birlikte ciddi bir hareketlilik başladı. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması ve izinlerdeki yasakların kalkması sonucu önümüzdeki dönemde iç turizmde 1 milyonluk bir hareketin olmasını bekliyoruz. Sadece bayramda 500-600 bin civarında bir hareket oluyor. Dolayısıyla Kurban Bayramı tatili ve iznini kullanmamış vatandaşların izinlerini kullanacak olmasıyla turizm sektöründe hareketlilik yaşatacak.

NE KADAR RUS TURİST BEKLENİYOR?

Sezon sonuna kadar kaç Rus turistin geleceği konusunda herhangi bir öngörüde bulunamıyoruz. İzinler henüz çıkmadı, charter izinleri çıkacak, uçaklar planlanacak ve satışlara başlanacak. İlk etapta hayal edildiği gibi 10-20 uçak gelmeyecektir. Başlangıçta birkaç charter uçağı gelecektir.

“AVRUPALI TURİSTLERDE DÜŞÜŞ YAŞAMAMIZIN NEDENİ AVRUPALI SİYASİLERİN TUTUMU”

Avrupa’daki en büyük düşüşü yaşamamızın en büyük nedeni Avrupa’daki siyasilerin Türkiye’ye karşı olumsuz tutumları oldu. Bu durumla ilgili en çarpıcı olayı biz Fransa ile yaşadık. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Türkiye ile Rusya arasında savaş çıkacak” diye açıklama yaptı. Bu açıklamayı takip eden bir haftalık süreçte Fransa’dan yüzde 90’larda iptaller geldi. Fransa pazarı en çok düşen pazarlardan biri oldu.

TUROB Koordinatörü Kazım Zoto’nun AjansHaber’e yaptığı o değerlendirmeler;


Türkiye ile Rusya arasındaki uzlaşma son derece olumlu. Kimse otellerin dolacağını, uçakların uçacağını zannetmesin. Bu tarz şeyler kısa bir süre içerisinde kesilir ancak başlaması ise zaman alır. Bu sezon bitmiştir ama sezonun sonlarına doğru bilhassa sektör bu bölgelerde yoğunlaşacaktır. İlerisi için son derece pozitif bir adım atıldı.

“TURİZM HAREKETLİLİĞİNİN ESKİ HALE GELMESİ ZAMAN ALIR ANCAK UZUN VADE İÇİN OLUMLU”

İki ülke arasındaki anlaşma olumlu ancak uçakların planlanması, Rus bürokrasisinin eski haline gelmesi zaman alacaktır. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması İstanbul gibi kentlerdeki kent turizmini oldukça kötü etkiler ancak sahil kesimlerindeki turizmini olumlu etkiler. Turizm sezonunun bu sene yaşadığı zararı son gelişmeler sonrası kafa kafaya kurtarması mümkün değil. Uzun vade için olumlu bir adım.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar