Turizm sektörü Vezneciler saldırısıyla son şansını da kaybetti

Türkiye turizmi tarihinin en zorlu virajından geçiyor. Son olarak dün İstanbul’da yaşanan bombalı saldırı turizmcileri olumsuz etkiledi. Sektör de artık umutlarını kaybetmiş durumda.

İstanbul Vezneciler’de yaşanan hain terör saldırısı Türkiye’yi derinden sarstı. Saldırıda 6’sı polis 5’i sivil olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkiye’de yaşanan bu saldırı tüm dünyada da yankı buldu. Türkiye’nin imajını zedelemeye yönelik bu saldırılar en çok da tarihinin en kötü döneminden geçen turizm sektörünü vurdu. Türk ekonomisinin temel taşlarından olan turizm gerek yurtiçinde yaşanan terör olayları gerekse Türkiye’nin turist potansiyeli olan ülkelerdeki ekonomik dar boğaz olumsuzlukları art arda gelince turizm sektörü büyük darbe aldı.

Peki, zaten tarihinin en kötü dönemini geçiren Türk turizmi, İstanbul’da yaşanan hain saldırının ardından nasıl etkilenir? Sektör bu konuda ne düşünüyor? Bu soruları hem TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün’e hem de Türkiye Otelciler Birliği Koordinatörü Kazım Zoto’ya sorduk. Sektörün önde gelen temsilcileri son yaşanan saldırıyla birlikte umutlarını kaybetmek üzere olduklarını, Türk turizminin bundan daha kötü bir seviyeye gelemeyeceği konusunda aynı görüşte olduklarını belirtti.

İşte TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün’ün AjansHaber’e yaptığı o açıklamalar;


İstanbul Vezneciler’de yaşanan hain terör saldırısıyla ilgili biz de hem üzüntümüzü hem de taziye mesajlarımızı internet sitemizde ilettik. Sektör umutlarını son dakika rezervasyonlarına bağlamıştı ancak turizm sektörünün öyle bir şansı kalmadı.

“SON SALDIRI TURİZM SEKTÖRÜNÜ CİDDİ ŞEKİLDE OLUMSUZ OLARAK ETKİLEYECEK”

Son yaşanan saldırı turizmi ciddi şekilde olumsuz etkileyecek. Türkiye şuanda yaşayabileceği en kötü süreci yaşıyor. Terör olayları ve son dönemdeki Avrupa’da yaşanan siyasi ve ekonomik krizler Türkiye’yi etkiledi.

“ANTALYA’DAKİ OTELLERİN YÜZDE 30’U HİÇ AÇILMADI”

Biz sektör olarak umutlarımızı son dakika rezervasyonlarına bağlamıştık ancak yaşanan her olay son dakika beklentilerimizi daha da kötüye götürüyor. Sadece Antalya bölgesinde otellerin yüzde 30’u hiç açılmadı. Birkaç oteli olan gruplar otelleri açmama yöntemine gidiyor, örneğin dört oteli olan bir grup iki otelini açıyor.

HÜKÜMETİN TURİZM TEDBİRLERİ…

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin "Turizmle ilgili bu sene ilave tedbirlerimiz gelecek, şu anda bir çalışmamız var, ilave tedbirlerimiz olacak" sözlerinin de değerlendiren Çetin Gürcün, “Sektör kurumları olarak bu konuda görüşmelere çağırılmıyoruz, görüşlerimiz de alınmıyor. Bu konuda birebir tüm sorunları bilen bizleriz. Bürokratik olarak çalışmalar mevcut ancak hükümet sektör temsilcilerini de bu organizasyonun içine dâhil etmeli” açıklamasını yaptı.

“SEKTÖR OLARAK ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”

Bu yılın en önemli özelliği sektör olarak önümüzü göremememiz. Yani gelecek dönemle ilgili oran konuşulması bile doğru değil çünkü herhangi bir öngörümüz yok. Her gün koşullar değişiyor ve sektör olarak biz de önümüzü göremiyoruz.

İşte TUROB Koordinatörü Kazım Zoto’nun AjansHaber’e yaptığı değerlendirmeler:

Şuanda İstanbul dibe vurmuş durumda. Bundan daha dibe gitme ihtimali yok, en dipteyiz. Umudumuz en az birkaç ay daha ileri atıldı. Yarın olacak diye beklediğimiz ihtimaller birkaç ay daha ileriye atıldı. Rezervasyon talebi de şuanda zaten yoktu bu konuda ekstra bir problem yaşatmadı.

“İSTİHDAMIN KORUNMASI GEREKİYOR”

İstanbul’da turist sayısında Ramazan ayı nedeniyle bir düşüş vardı ancak bu yıl normal Ramazan ayı seviyelerinden de düşük seyrediyor. Coğrafyamızda devam olaylar devam ettiği sürece yapılacak pek bir şey yok. Yapılacak tek şey istihdamı korumaktır. En büyük problem istihdam da yaşanacaktır. Büyük umutlarla kredi alıp işletme açanların iflas durumuna düşmemelerini sağlamak ve borç ertelemesine gidilmesi gerekiyor.

“İSTANBUL ADININ TERÖR OLAYLARI İLE ANILMASI…”

İstanbul adının yurt dışında terör olaylarıyla anılması gelecek turistleri ve Türkiye’ye olan bakış açısını ciddi şekilde etkiliyor. Ramazan ayından sonra bir Arap turizmi bekleniyor. O Arap turizminin gelişini de etkileyecek bir saldırı oldu. Umut ediyoruz ki geri dönüşler birkaç ay ileri gitmez ancak görünüşe bakıldığında geri dönüşler birkaç ay ileri gidecektir. Şuanda dış basında Türkiye bir numarada duruyor. Bu da turizm sektörünü çok ciddi şekilde olumsuz olarak etkiliyor.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar