TSK'nın yapısı sil baştan! Eğitimde sivil denetim dönemi...

TSK’da eğitim kurumları ve kuruluşların yapısı değişiyor. Askeri liseler kapanıyor, akademiler ve harp okulları Milli Savunma Üniversitesi altında birleşiyor. Peki, askeri kurumların yapısında yaşanacak değişim TSK’da sızmaları önleyecek mi?

Recep DEMİRCAN / AjansHaber

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bir bir radikal kararlar alınıyor. OHAL kararları çerçevesinde Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlandı. Alınan  kanun hükmünde  kararnameyle askeri liseler kapatıldı. Harp akademileri ve harp okulları için yeni  kurulacak Milli Savunma Üniversitesi adı altında faaliyet göstermesi kararına varıldı. Bu 30 Ağustos’ta  askeri okullardan mezun olacaklar ise subay ve astsubay olarak atanmayacak.

Eski Genelkurmay istihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin,  “Harp okulları kapatılmadı yeni kurulacak Milli Savunma Üniversitesi’nde faaliyetlerine devam edecekler. Sadece askerli liseler kapandı. TSK içerisinde bu adımın atılmasının zamanı gelmiş ve geçiyordu. İnsanların belli bir eğitimi, uzmanlaşması, akademik eğitimi olmadan belli rütbelere yükseltilmesini uygun bulmuyorum. Önemli olan askerin siyasetin emrinde olması ama siyasetinde oyuncağı olmamasıdır. Batı’da askeri lise yok. Bizim gibi ülkelerde var. Her ülkenin askeri eğitim yapısı değişiktir” ifadesini kullandı.

Eski Genelkurmay istihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin,  TSK’nın eğitim sistemi için alınan kararları ve ayrıntılarını AjansHaber’e değerlendirdi:

“SADECE ASKERİ LİSELER KAPANDI”

Harp okulları kapatılmadı yeni kurulacak Milli Savunma Üniversitesi’nde faaliyetlerine devam edecekler. Sadece askerli liseler kapandı. Enstitüler kurulacak. Yüksek lisans yapılacağı için artık kurmay sınıfı olmayacak. TSK içerisinde bu adımın atılmasının zamanı gelmiş ve geçiyordu. Askeri liseler artık kendilerine verilen işleri yapamıyorlardı. Örgütlerin sızmalarına engel olamadılar. Kapatılmalarında yarar var. Harp okullarına bütün liselerden veya dengi okullardan alımlar yapılabilir. Yeter ki liyakatli olsun.

‘KURMAY SINIFI ALMANYA TİPLİ BİR YAKLAŞIMDIR’

Kurmay sınıfı Almanya’dan gelmedir. Almanlarla işbirliğinden sonra kurmay sınıfları açılarak yetiştirmeler başlamıştır. Bu uygulama diğer yerlerde çok farklıdır. Rütbesi gelen ve sicili uygun olana herkes okula alınır. Daha sonra alınan kişiler içerisinden adamlar seçilir. Bunlar ileride rütbe olacak ve komuta kademesinde bulunacak insanlardır. Bu kişiler belli eğitimlerden geçirilir ve belli okullara gönderilir. Kurmay sınıfının olması şart değil. Bu Almanya tipli bir yaklaşımdır. Bunun değişmesinde yarar var.  Askeriyelerin kapatılması ve kurmay sınıflarının kapatılması demek insanların harp okulundan sonra belli rütbelere gelmek için bazı okullara gitmeyeceği anlamına gelmez. Bunun kurallarının konması gerekiyor.

‘ÖNEMLİ OLAN KURALLAR VE KAİDELERİ YERİNE OTURTMAK’

Asker pasifize edilmiyor bunun aksi bir çalışma varsa 10 saat sonra bu ülke çöker. Siyasetin askeriyede kontrolü artırılmak isteniyor. Bu da doğal bir şeydir. Önemli olan askerin siyasetin emrinde olması ama siyasetinde oyuncağı olmamasıdır. TSK kime bağlanırsa bağlansın önemli değil. Herkes kendi görevlerini bilecek. Kuralları ve kaideleri yerine oturtmak gerekiyor. Asker 12 Eylül’den sonra özerk bir yapılanmaya dönmüş durumdadır. Kendisine ait okul ve hastaneleri var. Bütün bunlar TSK’nın kendi işini yapmasına neden olabilir.

‘KOMUTANLIKLARIN MSB’YE BAĞLANMASI GENELKURMAY’I EMİR-KOMUTADA ETKİSİZ KILAR’

Kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olduğu zaman Genelkurmay’ın komutanlıklar üzerinde emir-komuta yetkisi kalmaz. Genelkurmay sadece karargah haline gelir. Başka ülkelerde kuvvet komutanlıklarına maarif birliklere bağlı değildir. Eğitim birlikleri bağlıdır. Kuvvet komutanlıkların görevi; birlikleri oluşturmak, hazır hale getirmek ve ikmalini yapmaktır. Maarif birlikler MSB’ye bağlıdır. Genelkurmay’ın başka bir kuruma bağlı olması Anayasal düzenleme gerektiriyor.

“ASKERİ LİSELERİN KAPATILMASI GEREKİYORDU”

Batı’da askeri lise yok. Bizim gibi ülkelerde var. Her ülkenin askeri eğitim yapısı değişiktir. ABD’de bazı lise öğrencileri ordu tarafından burs verilerek askeriye özendirilir.  Askeri liselerin kapatılması gerekiyordu. Harp okulları kapatılmadı. Sivil denetim altında devam edecek.  Harp akademileri yüksek lisans yapılan yerler haline getirilebilir. Genelkurmay Başkanlığı ve komutanlıklarının statüsünün belirlenmesi lazım. Genelkurmay’a birlik bağlı olacak mı, olmayacak mı? Yoksa, ABD’deki gibi müşterek bir karargah mı olacak? Ana sorun muharebe zamanında emir-komuta sistemini sağlayacak bir düzenlemenin yapılanması lazım. Bu alt yapıların ne olduğunu görmek lazım yoksa ne yaptığımızı anlayamayız.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar