TSK'nın toparlanması ne kadar sürecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı. TSK komutasında önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Kritik öneme sahip olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkıp YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sundu.

Erdoğan’ın onayladığı YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kamuoyuna açıkladı.  YAŞ toplantısının ardından TSK komutasında önemli değişiklikler yaşanmadı. Yüksek Askeri Şura’nın en büyük sürprizi ilk kez astsubaylıktan gelen Cemal Balıkçı’nın Tuğgeneralliğe yükselmesi oldu.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını ve TSK’nın toparlanma sürecini AjansHaber’e değerlendiren Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvendiği isimlerle çalışmak istediğini ve komuta kademesine güvendiği için aynı kadroyla çalışmayı seçtiğini belirtti. Pekin, eldeki insan kaynağının iyi kullanılması halinde silahlı kuvvetlerin 2 yılda toparlanacağını, insan kaynağının iyi kullanılmaması halinde bu sürenin uzayabileceğinin altını çizdi.

Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, YAŞ kararlarını ve TSK’nın toparlanma sürecini AjansHaber’e değerlendirdi:

“KOMUTA VE KONTROL SİYASETİN GÜVENDİĞİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR”

Sayın Cumhurbaşkanı güvendiği kişilerle çalışmak istiyor ve daha önceki komuta kademesine güvendiği için onunla çalışmayı seçti. Güvendiği isimlerden birisi de yani Yaşar Güler’i jandarmanın başına atıyor. Ümit Dündar’ı ikinci başkanlığa getiriyor ve dolayısıyla şu anda siyasetin güvendiği bir ekip iş başında. Komuta ve kontrol siyasetin güvendiği isimlerden oluşuyor.

“ELDE FARKLI İSİMLER OLSAYDI MEVCUT KOMUTA KADEMESİ DEVAM ETMEYEBİLİRDİ”

Siyaset askeriyeyi bu ekiple çok daha rahat bir şekilde yönlendirebilir.  Bu kadar kişi ihraç edilmesiydi, elinde daha farklı isimler olsaydı belki mevcut komuta kademesiyle çalışmak istemeyebilirdi. Mevcut komuta kademesi kendi affını isteyebilirdi ama şu anda böyle bir lüksü yok.

“SİLAHLI KUVVETLERDE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAKTIR”

Silahlı kuvvetlerde önümüzdeki dönemde önemli değişiklikler olacaktır. Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde, Suriye’de ve diğer bölgelerde silahlı kuvvetlere ihtiyacı var. Bütün bunlar için bu işleri bilen insanlara ihtiyaç var. Bu işleri bilen, güvenilir insanlara ihtiyaç var. Erdoğan’ın ‘dere geçerken at değiştirilmez’ sözünden kast ettiği konu odur.

“HULUSİ PAŞA DA KUVVET KOMUTANLARI DA İSTİFALARINI SUNMUŞTUR”

Büyük ihtimalle Hulusi Paşa da kuvvet komutanları da istifalarını sunmuşlardır.  Hükümeti rahatlatmak için bunu yapmışlardır ancak şu aşamada onlara ihtiyaç var. Onlara ihtiyaç olduğu için bundan daha iyi bir süre olmazdı.

“2 SENELİK BİR GEÇİŞ SÜRECİNİN ARDINDAN SİLAHLI KUVVETLER YENİDEN TOPARLANIR”

Önümüzdeki 2 senede hem hava kuvvetlerinin yapılanması hem de diğer etkenlerle birlikte yeni bir kadro olacaktır. Türkiye’nin hava kuvvetleri yapılanırken her şeyi durdurdum deme lüksü yok. Terörle mücadele devam edecek, Suriye meselesi devam edecek, Ortadoğu’da diğer konular devam edecek. Türkiye’de iç ve dış meselelerde silahlı kuvvetlere ihtiyaç var. Hem TSK yeniden yapılandırılacak, hem komuta kademesi yeniden yapılandırılacak hem de ortaya çıkan zafiyetleri giderebilecek ve bunlara müdahale edecek. 2 senelik bir geçiş sürecinin ardından silahlı kuvvetler yeniden toparlanır.

“ELDEKİ İNSAN KAYNAĞI İYİ KULLANILMAZSA 2 YILLIK SÜRE UZAYABİLİR”

Eldeki insan kaynağını iyi kullanmak suretiyle silahlı kuvvetlerin 2 senede toparlanacağını düşünüyorum. Daha önceden Balyoz ve özellikle casusluk davasıyla görevinden ayrılmış arkadaşlarımız var. Onlar da kullanılarak bu süreç çok kısa zamanda kapatılır. Eldeki insan kaynağı iyi kullanılmazsa 2 yıllık süre uzayabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar