Trump G7'yi kilitledi

ABD Başkanı Trump, Kanada’nın ev sahipliğinde yapılan G7 zirvesini felç etti. Derin görüş ayrılıklarının gölgesinde başlayan ilk temaslar başarısız oldu.

Kanada’nın ev sahipliğinde düzenlenen 44. G7 Liderler Zirvesi'nde soğuk rüzgarlar esiyor. ABD ile Fransa, Almanya, İngiltere, Japonya, İtalya ve Kanada'nın derin görüş ayrılıklarıyla başlayan zirvede, hiçbir ilerleme sağlanamadı. Liderler ilk günü aile fotoğrafı çektirmek ve ayaküstü sohbetlerle geçirdi. Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile AB Komisyonu yöneticilerinin de yer aldığı zirvede en önemli sorunlar arasında ABD'nin ithal çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergisi uygulaması kararı, Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi bulunuyor. Ancak zirvenin ilk gününde anlaşmazlıklar iyice su yüzüne çıktı ve çok kötü bir başlangıç yapıldı.

RUSYA TEKLİFİ ŞAŞIRTTI

G7'yi takip eden BBC diplomasi muhabiri James Robbins, zirve sonunda ortak bildirinin yayınlanma ihtimalinin hayli düşük olduğu öngörüsünü paylaştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın zirve başlamadan önce Rusya'nın da gruba yeniden katılması önerisi grupta şaşkınlık doğurdu. Teklif yalnızca İtalya'da yeni iktidara gelen aşırı sağcı Giuseppe Conte tarafından destek gördü. En büyük tepkiyi ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gösterdi. Macron, ABD'yi gruptan kovmakla tehdit ederek gerekirse sadece 6'lı olarak yola devam edebileceklerini kaydetti. Rusya, 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından G8 grubundan atılmış, grup G7 adını almıştı.

AB İLE TİCARET TESTİ

ABD lideri Trump, zirvenin ilk günü yaşanan krizlere rağmen ikili görüşmeler yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Trump, ABD ile AB arasındaki ticaret ve gümrük vergisi gibi konuları ele aldı. Trump, "İlişkimiz çok iyi ama ticaret konusunda bazı testler yaşadık. ABD, AB ülkelerine devasa ticaret açığı veriyor ve biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Olumlu şeyler olacağını düşünüyorum" dedi.

Macron ise, "Bazen ayrı düşündüğümüz şeyler oluyor ancak ortak endişelere ve değerlere sahip olduğumuzun farkındayız" ifadesini kullandı.

İLİŞKİMİZ ÇOK İYİ İDDİASI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau-Trump buluşmasında ise iki ülke arasındaki gümrük gerilimi masadaydı. Trump, görüşme sonunda “İlişkimiz çok iyi” iddiasında bulunarak “Gümrük vergilerini düşürmek ve ülkelerimiz için adil bir noktaya getirmek için çalışıyoruz. Çok mesafe katettik ama nasıl devam edeceğini göreceğiz” diye konuştu. Geniş güvenlik önlemleri altında Charlevoix’te düzenlenen 44. G7 Liderler Zirvesi dün sona erdi.

G7

Yorumlar