TİKA Bangladeş’te tüberkülozla mücadele edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ve Bangladeş Sağlık Bakanlığı Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı Genel Müdürlüğü ile Bangladeş’te "Tüberkülozla Mücadele Programı" başlattı.

TİKA'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin, sahip olduğu personel, bilgi ve deneyimleriyle tüberküloz hastalığının küresel düzeyde kontrol altına alınması için "Tüberkülozla Mücadele Programı’nın" ilk ayağını Bangladeş’te başlattığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dünyada tüberküloza en çok Güney-Doğu Asya ve Afrika'da Sahra Altı bölgesinde rastlanıyor. Bangladeş’te her yıl 306 bin yeni vaka ortaya çıkıyor. Bangladeş'in yüksek göç alan bir ülke olması, nüfus yoğunluğunun fazlalığı, yoksulluk, hava kirliliği ve elverişsiz çalışma koşulları tüberkülozun yüksek hızla yayılmasına olanak sağlıyor."

Bangladeş Sağlık Bakanlığı Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde yürütülecek program, sağlık personelinin eğitilmesi, tüberküloz tedavisi hizmeti veren hastane ve dispanserlere tıbbi donanım ve malzeme desteği sağlanması ve yeni tüberküloz merkezlerinin oluşturulmasını hedefliyor.

THSK Tüberküloz Daire Başkanı Dr. Erhan Kabasakal, THSK Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kılıç ve Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şeref Özkara ile TİKA personelinden oluşan teknik heyet, Bangladeş’e çalışma ziyaretinde bulundu.

Dakka ve Mymensingh’te tüberküloz merkezlerini ziyaret eden heyet, ülkenin tüberküloz alanındaki uygulamalarını yerinde inceledi ve ihtiyaçlarını tespit etti.

Yorumlar