'Terör olayları ve darbe girişiminde amaç Cerablus politikasıydı'

Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu, Türkiye’nin Cerablus harekatını ve ülke içindeki son terör olayları ile 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirdi.

Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu, Türkiye’nin Ortadoğu politikasının terör olayları ve 15 Temmuz kalkışması gibi olaylarla engellenmeye çalışıldığını ancak bunun başarısız olduğunu belirtti.

Bu konuda son Cerablus harekatını değerlendiren Orakoğlu, Türkiye’nin kendi politikaları sonucunda ABD’nin PYD’nin ilerleyişine ‘dur’ demek zorunda bırakıldığını söyledi.

Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

TÜRKİYE OYUNLARI BAŞARILI OLMADI

Terör yaratmalarının nedeni de Türkiye’nin Ortadoğu’daki politikasıydı, Türkiye’yi bu şekilde bölgeden uzaklaştırmak istediler. Terörle, 15 Temmuz’da darbe girişimiyle Türkiye’nin sınırlarının ötesiyle meşgul olmasını istemediler ama bu başarılı olmadı. Türkiye’ye yönelik bu açıdan yeni tehditler gelebilir, yeni terör saldırıları olabilir ama bu Ortadoğu’daki politikaları daha önce de olduğu gibi değiştirmez. Terörle, darbeyle yapmak istedikleri şeylere Türkiye engel oldu ve hiçbir etki yapmadı.

Bülent Orakoğlu

PYD VE DAEŞ NORMAL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL

Türkiye’nin olası bir harekatını PYD de, IŞİD de düşünmüş olabilir son gelişmeler dahilinde. PYD’ye veya DAEŞ’e baktığımız zaman bunların normal bir terör örgütü olmadığını görüyoruz. DAEŞ’i de PYD’yi de kullanan bir üst akıl var. Türkiye cumhuriyet tarihinde ilk defa küresel bir gücün oyunlarını bozuyor ve bunların tekerlerine Ortadoğu’da çomak sokuyor. Bundan dolayı da bana göre 15 Temmuz kalkışması yapıldı.  ABD önce Rusya’yı yanına çağırdı. Rusya, ekonomik ambargoya uğramıştı. Rusya’ya bunun kaldırılacağı teminatı verildi ve bu şekilde ikna edilmişti. Sonra tabii tekrar birbirlerine girdiler.

TÜRKİYE, SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA

Türkiye, Rusya ve İran’la beraber bir yakınlaşma sürecinde. Burada Esad’la ilgili bir açıklama henüz yapılmadı. Türkiye’nin istediği her zaman Suriye’nin toprak bütünlüğünün bozulmamasıydı. Türkiye Rusya ile tekrar aralarını düzeltince ABD, bu işe kendilerini sıkıntıya sokacak bir gelişme olarak baktı.

ABD’NİN TÜRKİYE’DEKİ TÜM DARBELERDE AÇIK VEYA ÖRTÜLÜ DESTEĞİ VAR

ABD’nin Türkiye’de olmuş olan bütün darbelerde açık veya örtülü desteği var. Bunlar Türkiye’ye hikaye okuyacaklar. Burada bunların bu algı operasyonlarını yürüten organlar var. Medyada da böyle, devlet içinde de böyle. Bunlar 15 Temmuz’da ortaya çıktı. Bu bir milattır.

TÜRKİYE, SURİYE KONUSUNDA NATO VE BÖLGEDEKİ AKTÖRLERİ UYARMIŞTI

Türkiye güvenli bir bölge açmak için hem NATO’ya hem de Ortadoğu’daki bütün aktör ülkelere ciddi bir uyarı vermişti. Türkiye burada önemli bir kararı almış durumda. IŞİD’e karşı girişilen bu operasyonda ABD’de var ama Türkiye geçtiğimiz gün PYD’yi de IŞİD’le eş bir terör örgütü olarak görerek vurdu. ABD, PYD’nin ilerleyişini durdurdu. Türkiye’nin PYD’yi vuracağım demesi, ABD’nin b ilerleyişini durdurmasını sağladı. Türkiye yine Batı’nın oyunlarını bozmuş oldu.

TÜRKİYE’DEKİ KARIŞIKLIĞI FIRSAT BİLENLERİN CERABLUS PLANI TUTMADI

Şu anda Türkiye hem NATO’yu hem BM’yi hem de Ortadoğu’daki ülkeleri uyarmasına rağmen PYD ilerleyişini sürdürdü. Böyle olunca da PYD’yi vurma girişimimizle 15 Temmuz kalkışmasını fırsat bilenlerin Cerablus planını uygulamak istemelerine engel olundu. 

AMERİKA’NIN TAVRI NE OLACAK?

Bundan sonra bölgede olacak gelişmeler de çok önemli. Biz IŞİD’i durdurduk ama bakalım Amerika’nın tavrı ne olacak. Aynı şekilde bir danışıklı dövüş olup olmadığı ortaya çıkacak.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar