Termik santral kurulacak, halk bir hayli tedirgin

Konya'nın Karapınar ile Karaman'ın Ayrancı ilçeleri arasındaki 1,8 milyar rezervli kömür havzasında, 5 bin megavatlık termik santrali kurulacak

DHA'dan alınan bilgiye göre  Konya'da bulunan Karapınar ile Karaman'ın Ayrancı ilçeleri arasına 5 bin megavatlık termik santrali kurulacak. Söz konusu Termik santral, Cumhurbaşkanlığı'nın 2019 yılı yatırım programına girdi. Bölgenin yerli halkı, arazilerinin üzerine termik santral kurulmasına olumsuz bakarken, Ambar köyü muhtarı İsmail Beydilli, bu sebepten ötürü köylerini terk etme mecburiyetinde olduklarını aktardı. Beydilli, "Köyümüzde yaşlı nüfus var, biz bir yere gidemeyiz" ifadelerini kullandı.

2007 yılında başlatılıp yaklaşık 4 yıllık bir çalışma sonucu Maden Tekik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından Karapınar ve Ayrancı arasında yer alan Ambar köyünde yürütülen çalışmalar neticesinde bölgede 1,8 milyar ton kömür rezervi bulunduğu gözlemlendi. Kömür rezervi denilince aklan gelen ilk yer 4,5 milyar ton kapasiteye sahip Afşin-Elbistan kömür havzası. Karapınar - Ayrancı kömür havzası ise Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Kömür havzası için 5 megavatlık termik santral kurulması planlanıyor. O dönemlerin Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, kömür havzasında santralle birlikte yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırımın yapılacağını vurgulamıştı.

"SONDAJLAR BİTTİ"

Cumburbaşkanlığı'nca 2019 yılı yatırım programına giren kömür havzası, bölgeye termik santralin kurulması yüzünden bölge halkını epeyce tedirgin etti. Ayrancı Belediye Başkanı Büyükkarcı, 1,8 milyar ton kapasiteli kömür havzasının yüzde 60'ının Ayrancı sınırlarında bulunduğu nakletti. Ardından, büyük kömür kapasitesine sahip havzanın değerlendirilmesi gerektiğini, bunun yanında sadece kendilerine değil çevreye vereceği büyük denli zarardan ötürü tedirgin olduklarını söyledi. Büyükkarcı, "''Bu bir milli servet. Bunun devlet olarak değerlendirilmesinden yanayız; ancak bazı soru işaretleri var. Bunların aydınlatılması gerekiyor. İnsana, tarıma ve çevreye etkisi ne olacaktır? Bunları devlet olarak biz düşünmek zorundayız. Halkımıza bu bilgilendirmeyi de yapmak zorundayız. Tabi ki bunun ilçemize istihdam anlamında bir katma değer olacaktır. Üretim anlamında, rezerv anlamında devletimize bir katma değer olacaktır. Bunların değerlendirilmesinden yanayız; ancak dediğim soruların da cevabını almak zorundayız. Şu anda çalışma devam ediyor. Sondajlar yapıldı. 2019 programına alındığını biliyoruz, daha geniş bir bilgi sahibi değiliz" dedi.

YAŞLI NÜFUS FAZLA, BİR YERE GİDEMEYİZ!

Ambar köyünün muhtarı İsmail Beydilli, Ayrancı Belediye Başkanı'yla aynı duyguları paylaştığını söyledi. Termik santralin bir kısmının Ambar köyü sınırları içerisine kurulmasının arazilerin zarar göreceğini ve köyü komple terk etmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Beydilli, "Köyümüze santral kurulmak isteniyor. Biz buna karşıyız. Arazilerimiz elimizden gidecek. Bizim köyümüzde zaten yaşlı bir nüfusu var. Biz bir yere gidemeyiz. Buraya kuyular açtılar, ölçümler yapıldı. Bu alan köyümüze 1 kilometre mesafededir. Santrallerin zararı olduğunu televizyonlardan görüyoruz. Biz halk olarak istemiyoruz. Devlet de yaparsa yapacak bir şey yok. Bu köyün yaş oranı 60- 70. 470 nüfusumuz var, gençlik yok. Biz zararlı olduğunu düşünüyoruz, dağlarda ot da olmayacak'' " dedi.

"ARAZİMİZ ELDEN GİDECEK, BİZ BUNU İSTEMİYORUZ"

Mahmut Atasayar ise termik santralin kurulmasının köylerinden taşınmak demek olacağını öne sürdü. Köyün taşınmasını kesinlikle istemediklerini açıklayan Atasayar, ''Biz köyümüzün taşınmasını istemiyoruz. Bizim köyün en genci 60 yaşında. Biz bu saatten sonra nereye gideceğiz? Bize devlet diyor ki 'Hayvancılık yapın'. Bu mera alanları kuruduktan sonra biz hayvancılığı nasıl yapacağız? Biz arazimizin gitmesini istemiyoruz. Çiftçiliğe, hayvancılığa devam etmek istiyoruz. Kurulacak santralin istihdam bakımından da bir faydası olmayacak. Köyümüzün genç nüfusu İstanbul'da işinin başında. Halk olarak, köylü olarak toprağımızın gitmesini istemiyoruz; ama devlete de karşı çıkamayız" dedi. 

Yorumlar