Tek tip askerlik nasıl olacak? Kaç ay askerlik yapılacak?

Tek tip askerlik nasıl olacak sorusu askerlik çağına gelmiş kişiler tarafından merak ediliyor. Tek tip askerlikte kaç ay askerlik yapılacak sorusuyla ilgili detaylar haberimizde.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın tek tip askerlikle ilgili yaptığı açıkmaların ardından askerlik çağına gelmiş olan kişileri büyük bir merak sardı. Merak edilen soruların başında tek tip askerlik nasıl olacak sorusu yer alıyor. Akar yaptığı açıklamada "Tek tip askerlik çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak" şeklinde konuştu. Peki tek tip askerlikte kaç ay askerlik yapılacak? İşte tüm detaylar...

TEK TİP ASKERLİK NASIL OLACAK?

Askerlik çağına gelmiş binlerce kişi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamasının ardından tek tip askerlik nasıl olacak sorusuna yanıt arıyor. Bizde merak edilen detayları sizin için derledik.

Tep tip askerlikle birlikte 3 ayı zorunlu olacak olan askerlikte geriye kalan 6 ayın ya bedeli ödenecek ya da kışlada kalan askere ücret ödenecek. Kısa dönem, uzun dönem, asteğmenlik gibi uygulamalar son bulacak.

Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirterek "Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin, kamuoyunun gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 6 ay mıdır, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor" dedi.

TEK TİP ASKERLİKTE KAÇ AY ASKERLİK YAPILACAK?

Yeni askerlik sistemine dair detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Yeni sisteme göre 9 aylık tek tip askerlik sistemi geliyor. Herkes için 9 ay süreyle ve tek tip olması öngörülüyor. Bu kapsamda kısa dönem, uzun dönem, asteğmenlik gibi uygulamalar da son bulmuş olacak.

3 AYI ZORUNLU 6 AYI BEDELLİ

3 ay temel eğitim yapılması, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması planlanıyor. Kulislerde dolaşan bilgilere göre 3 aylık temel eğitimden sonra 6 ay boyunca asgari ücret tutarını ödeyenler terhis edilecek. Askerde kalanlara ise 6 ay boyunca asgari ücret ödenecek.

ASGARİ ÜCRET ÖDENECEK

Ön çalışmaya göre profesyonel orduya geçilip uzman erbaş sayısı yeterli seviyeye ulaştığında, askerlik yükümlülüğü her yurttaş için zorunlu ve 3 ay temel eğitimden sonraki 6 ay da bedelli olacak. 6 ay için aylık asgari ücreti ödeyen terhis edilecek. Para ödemeyip askerde kalanlara ise her ay asgari ücret tutarında maaş verilecek. Yurtiçi bedelli askerlik de artık gündeme gelmeyecek.

Yorumlar