'Tarihimizin en tehlikeli ve kanlı darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık'

15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde asla unutulmayacak bir iz bıraktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış Fethullahçı Terör Örgütü mensubu birçok üst düzey sözde askerin girişimi ile başlatılan hain girişim, iktidarı ile muhalefetiyle siyasetin, sağcısıyla, solcusuyla işçisiyle, memuruyla, yaşlısıyla, genciyle, AK Parti'lisiyle CHP’lisiyle bütün halkın kenetlenmesine vesile oldu ve bu kanlı girişim birkaç saat içerisinde etkisiz hale getirildi.

Türk halkının demokrasi destanı yazdığı 15 Temmuz gecesi, geçmişi darbelerle dolu olan ülkemizin darbeden ne kadar canının yandığının ve böyle bir girişime bir daha izin verilmeyeceğinin en büyük kanıtı oldu.

Geçmişte yaşadığımız darbelerin yıkıcı etkilerini en iyi bilen isimlerden biri olan Gazeteci Oral Çalışlar 15 Temmuz gecesi yaşanan hain girişimi ve bu kanlı darbe girişiminin hüsrana uğratılmasının altında yatan nedenleri AjansHaber’e değerlendirdi. Çalışlar yaptığı açıklamada toplumun her kesiminin bu kanlı girişime karşı tek güç haline geldiğini ve bu gücün çok yüksek savaş eğitimi olan generallere karşı dahi büyük bir zafer kazandığını vurguladı.

Yaşanan girişimi bir tiyatrodan ibaret görenleri de sert dille eleştiren Çalışlar atlatılan tehlikenin büyüklüğünü “70 e yakın generalin bu darbe girişimine bir şekilde dahil olduğu görülüyor. Bu darbe girişimine katılan generallerin görev alanlarına ve görev yerlerine baktığınız zaman Doğu ve Güneydoğu gibi çok kritik noktalarda harekât kabiliyeti yüksek birliklerin başında oldukları da ortada. Bu nedenle tarihimizin belki de en tehlikeli en kanlı darbe girişimlerinden biriyle yüz yüze geldik” sözleriyle açıkladı.

İşte Oral Çalışlar'ın AjansHaber’e yaptığı o değerlendirme:

“TARİHİMİZİN EN TEHLİKELİ VE KANLI DARBE GİRİŞİMİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Öncelikle bazılarının iddia ettiği gibi tiyatro, şapşal darbeciler, şeklinde küçümsenerek bakılacak bir durum olmadığını yaşadığım bunca darbe tecrübesi ile söyleyebilirim. Çünkü 70 e yakın generalin bu darbe girişimine bir şekilde dahil olduğu görülüyor. Bu darbe girişimine katılan generallerin görev alanlarına ve görev yerlerine baktığınız zaman Doğu ve Güneydoğu gibi çok kritik noktalarda harekât kabiliyeti yüksek birliklerin başında oldukları da ortada. Bu nedenle tarihimizin belki de en tehlikeli en kanlı darbe girişimlerinden biriyle yüz yüze geldik.

“DARBE GİRİŞİMİNİN DİĞER DARBELERDEN FARKI…”

Bu darbe girişiminin diğer darbelerden farkı ilk kez darbe girişimine karşı halkı, kitlelerin beraberce bir tutum içerisine girmeleridir. Şimdiye kadarki darbelerde darbeciler tanklarını sokaklarda sürdüğü zaman kimsenin sokağa çıkmadığını ve böylece çok rahat bir şekilde darbeyi gerçekleştirdiğine şahit olduk. Bu kez de böyle olacağına dair bir duygu ile hareket ettiler zannediyorum ve direnişle karşılaştıkları zaman şaşırdılar. Belki de bu şaşkınlık bu darbenin başarısızlığa uğramasındaki en önemli etkenlerden biri oldu.

POLİSİMİZ ÇOK HAZIRLIKLIYDI

İkinci olarak polisimizin çok hazırlıklı olduğu anlaşılıyor. Üçüncü olarak komuta kademesinde bir ittifak sağlayamadıklarını, bu kademeyi ikna edemedikleri anlaşılıyor. Dördüncüsü ve belki de en önemlisi daha önceki darbelerde bir bıkkınlık toplumu yaratılmış ve bu bıkkınlığa müdahale edilmesi konusunda büyük bir psikolojik hazırlık söz konusuydu. Bu darbe girişiminde böyle bir psikolojik bıkkınlık söz konusu değildir. Toplumda birbiriyle tezat içinde bulunan topluluklar darbelerin yıkıcı gücünü bildiği için bu darbe girişimine karşı birlik içinde hareket ettiler.

İKTİDAR VE MUHALEFET ORTAK İTTİFAK CEPHESİ OLUŞTURDU

Beşinci olarak iktidarı ile muhalefetiyle belki de ilk kez bu kadar darbeye karşı duran bir ortak ittifak cephesi oluştu. Bütün bunlar bu tehlikeli ve kanlı darbe girişiminin son derece gözü dönmüş, vahşi darbecilerin başarısızlığa uğramasında temel neden oldu diyebilirim.

SİYASİ İDAMLAR GEÇMİŞTE BÜYÜK YARALAR AÇTI

Mevcut kanunlara göre ve hukuk sistemine göre darbe girişimcilerine karşı idam konusu mümkün değil. Suç işlendiği tarihteki ceza kanunlarına göre insanlar yargılanır. Bu yüzden aleyhte geriye doğru yürüyen bir kanun maddesi çıkarmak hukuk sistemi içerisinde mümkün değildir. Bugün toplumumuzda bu darbe girişimi sırasında çok sayıda vatandaşımız hayatını yitirdiği için, çok vahşi bir darbe girişimi ile yüz yüze gelindiği için toplumda bir infial var.  Toplumumuzda bu tür girişimlere daha sert tedbirler alınmasına yönelik bir istek var ama bunun demokratik bir toplumda çok da sonuç yaratamayacak bir istek olduğunu düşünüyorum. İdam cezasının bir sonuç olmadığını geçmişte yaşanan siyasi idamların toplumda derin yaralar açtığına şahit olduk. Bu yüzden yeni idamları ve yeniden derin yaralar açacak işlemlere girişilmesini de şahsen bu toplumun geleceği açısından çok da faydalı görmüyorum.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar