Suriye’de dengeleri değiştirecek uzlaşma

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya’nın Ahrar Şam ve İslam Ordusu’nun El Kaide ile ilişkili olduğu tespitini ilk defa kabul etmesi Suriye’de ABD- Rusya ortak harekatının da kapısını araladı.

Rusya ve ABD,  Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan bu yana attıkları adımlarla sürekli karşı karşıya gelmesine rağmen, son olarak Rusya’nın Ahrar Şam ve El Nusra için yaptığı açıklamaya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den de destek geldi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Güvenlik ve Enerji Merkezi eski Başkanı Hasan Selim Özertem, “ABD’nin Rusya çizgisine geçtiğini söylemek çok zor. ABD’den gelen bu adımın Rusya’yla politik uyumlaşma değil, kanalları açma çabası olarak görebiliriz. Suriye meselesinde Rusya’nın önemli aktörlerden biri olması ve Suriye meselesinde geçiş sürecine girilmesiyle, Rusya’yla ABD’nin diyaloglarını sürdürme zorunluluğu ortaya çıkıyor. ABD, Azeri ve Ermeni adımlarını da yakından takip ediyor. Bu konuda ortak bir çaba içinde olma eylemi gerçekleşebilir. Önümüzdeki günlerde Suriye’de dengeler önemli şekilde değişecek.” ifadelerini kullandı.

İşte Güvenlik ve Enerji Merkezi eski Başkanı Özertem'in AjansHaber’e yaptığı değerlendirmeler;

“ABD VE RUSYA TEK ÇİZGİYE GEÇMESİ ÇOK ZOR”

ABD’nin Rusya çizgisine geçtiğini söylemek çok zor. Varşova’da NATO zirvesinde alınan kararlara bakıldığında; Rusya’ya karşı önemli bir pozisyon alındı. Rusya’nın özelikle Avrupa ve Ortadoğu’da yürüttüğü agresif politikaların ciddi anlamda uluslararası güvenlik ortamını ve istikrarını ortadan kaldırdığına yönelik algıların ABD’de çok güçlü olduğunu görebiliyoruz.

“ATILAN ADIMDA HEDEF DİYOLOG KANALLARINI AÇIK TUTUMAK”

ABD’den gelen bu adımın Rusya’yla politik uyumlaşma değil, kanalları açma çabası olarak görebiliriz. NATO zirvesinde alınan askeri tedbirlerin yanı sıra ABD özellikle siyasi anlamda diyalog kanallarını açık tutarak, Rusya’yla dengeli bir ilişki sürdürme çabasında olduğunu görüyoruz.

“SURİYE’DE YAŞANAN DURUMLAR DİYOLOGLARI SÜRDÜRME ZORUNLULUĞUNU ORTAYA ÇIKARIYOR”

Suriye meselesinde Rusya’nın önemli aktörlerden biri olması ve Suriye meselesinde geçiş sürecine girilmesiyle, Rusya’yla ABD’nin diyaloglarını sürdürme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin de mevcut politikada önemli değişikliklere gitme çabasında olduğunu görüyoruz. Ayrıca bunu Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamalarda da görmek mümkün. Rusya’yla ABD aynı pozisyonu almış olmasalar dahil önümüzdeki dönemde Cenevre’de devam eden görüşmeler, Suriye’de Esad’ın geleceği ve terör örgütlerine yönelik düzenlenecek operasyonlarda da koordinasyon sağlama çabası olarak yorumlanabilir.

“AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN ABD’Yİ DE İLGİLENDİRİYOR”

Kafkaslar da Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki durum ABD’yi de ilgilendiriyor. Karabağ’da patlak veren çatışmalardan sonra Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında siyasi bir çözüm arayışına girmiş durumda. Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden siyasi diyaloğunu,  Kerry, takip etme amacıyla da Rusya ziyaretini gerçekleştiriyor.

“ABD’İN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK YOK”

Bu bağlamda Ahrar Şam  ve El Nusra  konuları da gündeme geliyor. Buna baktığımızda ABD’nin başından beri EL Nusray’nın El Kaide ile ilişkili bağlantılı olduğunu ifade etti. Yapılan açıklamalar sürpriz  değil. ABD’de bir pozisyon değişikliği değil, mevcut pozisyonlarının da karşılıklı olarak ifade edilmesi anlamına gelebilir.

“RUSYA’NIN ORTAK ADIM ÇAĞRILARI OLMUŞTU”

 Önümüzdeki günlerde ortak bir hava harekatı sürpriz olarak nitelendirilmemelidir. Geçmiş zamanda Rusya’nın bölgedeki terör örgütlerine yönelik ortak operasyon yapalım çağrıları olmuştu. Bu konuda ortak bir çaba içinde olma eylemi gerçekleşebilir. Önümüzdeki günlerde Suriye’de dengeler önemli şekilde değişecek. ABD ve Rusya başta olmak üzere bölgedeki askeri faktörlerin alacağı pozisyonlar önemli olacaktır. Netleşmiş pozisyonlar net değil. Ülkeler mevcut pozisyonlarını tekrardan gözden geçiriyorlar. Değişen konjonktüre göre yeni stratejiler alıyorlar.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Yorumlar