Suriye laboratuvarında dengeler yeniden değişiyor!

Suriye, iç savaşın başladığı günden bu yana çok farklı siyasi konunun, stratejinin amacı oldu, adeta bir laboratuvara dönüştü. Şu günlerde de bu anlamda yeni denklemler ortaya çıkıyor.

Suriye iç savaşında yeni bir eşiğe gelindi. Türkiye’nin Rusya ile uçak krizini aşması, ABD’nin PYD ve uzantılarını desteklemesi, Esed’in PYD’ye karşı ilk kez savaşa başlaması yeni gelişmelerin habercisi olaylar olarak karşımıza çıkıyor.

İç savaşın başladığı günden bu yana adeta küresel güç dengesinin bir laboratuvarı haline gelen Suriye’nin Türkiye için önemi çok daha farklı. Türkiye’nin IŞİD faktörü de düşünüldüğünde sınır güvenliği ve iç güvenliği anlamında tehdit oluşturan ‘Suriye’de stratejileri’ ülkeler nezdinde yeniden planlanıyor.

AjansHaber’e Suriye dengesini ve ülkelerin yeni pozisyonlarını değerlendiren Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, ABD’nin bölgede daha önce yaptığının aksine gayrimeşru güçleri kullanarak stratejilerini yerine getirmeye çalıştığını ifade ederek bölgede yeni bir düzenin oluştuğunu söyledi.

Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“SURİYE DÜNYANIN GÜÇ DENGE LABORATUVARINA DÖNÜŞTÜ”

Suriye, önce Ortadoğu’nun laboratuvarına sonra da dünyanın güç denge laboratuvarına dönüştü. Daha önceden de Avrupa’da bunu görmüştük. Doğu Avrupa laboratuvar olmuştu, Kafkaslar laboratuvar olmuştu. Afrika’daki rekabetler, kolonyal dönemde bir laboratuvardı. Ne kadar marjinal coğrafyalar olsa da öyleydi.

Prof. Dr. Ensar Nişancı

“ŞU ANDA BATI ZAYIFLAYAN GÜÇ”

Suriye bir laboratuvara dönüşüyor ancak bu laboratuvarın farklı bir özelliği var. Daha önce Kafkaslar’da, Balkanlar’da, Doğu Avrupa’da ya da Afrika’da bu yaşanırken Batı yükselen güç konumundaydı. Şu anda ise Batı genelde zayıflayan bir güç. Aleyhine işleyen bir denge söz konusu. Dolayısıyla Suriye’nin laboratuvar olduğu ortamda, dünyadaki güç dengesi ve stratejik harita değişiyor. Statükonun değişmesi demek eski blokların çözülmesi anlamına geliyor. Yeni aktörlerin de ortaya çıkmasına neden oluyor.

“BÖLGEDE YENİ BİR DÜZENE DOĞRU GİDİLİYOR”

Şu anda Ortadoğu’nun jeostratejik konumunun değişmiş olmasına şahitlik etmiş olmamız hiç şaşırtıcı değil. Bölgede bir düzensizlik var ama yeni bir düzene doğru da gidiliyor. Türkiye bölgede Rusya ile birbirlerinin stratejik değerlerinin 24 Kasım olayından sonra ne kadar önemli olduğunu, birbirlerine ne kadar ihtiyaç duyduklarını anlamış oldular.

“ABD, İLK KEZ GAYRİMEŞRU AKTÖRLERİ KULLANIYOR”

ABD’nin bölgedeki temel hedefi bölgede yeni çıkacak olan güçlerin dizginlenmesiydi. Bunun yaparken yeni mekanizmalar kullanıyordu. Bunu yaparken yeni mekanizmalar kullanıyordu. Bunların bazılarını meşrulaştırarak dünya sahnesine çıkarıyordu. PYD’yi bu şekilde çıkardı. PKK’ya arkadan destek verdi. Bunlar kardeş örgütler. FETÖ’yü destekliyordu. Amerika, ilk kez NATO’yu değil, NATO gibi organları değil, PYD gibi gayrimeşru kabul edilen devlet dışı aktörleri kullanmaya başladı. Aslında Amerika uluslararası sistemi kendisi çöpe atmış oldu. BM, AB, NATO ile sorunları çözmek yerine devlet dışı aktörlerle uluslararası hukuku dikkate almadan bir çözüm yoluna gitmeye çalıştı. Bunun kendisi için dönüşleri de ağır olmaya başladı.

ABD SORGULANIYOR

Türkiye şu anda Amerika ile olan ittifakını, stratejik ortaklık ilişkilerini ciddi şekilde sorguluyor. Arabistan da sorguluyor. Aynı zamanda sadece müttefikleri değil, Rusya’nın da yeni bir faza girdiğine ABD ile şahitlik ediyoruz.

“SURİYE TÜRKİYE İÇİN DAHA FAZLA İÇ MESELE HALİNE GELMEYE BAŞLADI”

Suriye, Türkiye’nin daha fazla iç meselesi haline gelmeye başladı. Uluslararası ortamda Türkiye’nin yeni konumunu tayin eder bir durumda Suriye meselesi. Bu Türkiye için artık bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktur.  Sadece insani trajedilerle karşı karşıya değil, aynı zamanda güvenliği tehdit eden bir durumla karşı karşıya Türkiye. Türkiye’den çok üst düzey yetkililerin de Suriye’nin bir takım yetkilileriyle görüştüğü bilgileri geliyor.

“TÜRKİYE’NİN BÖLGEYE MÜDAHALESİNDE MEŞRU SEBEPLERİ VAR”

Suriye’de yeni bir tablo ile karşı karşıyayız. Suriye sorunu ile ilgili olarak aktörlerin stratejik pozisyonlarını değiştirmeleri ile ilgili bir durum bu. Rusya’nın stratejik pozisyonu değişiyor, İran ve Arabistan’ın da strajik pozisyonu değişmek zorunda. Yepyeni bir Suriye vakası ile karşı karşıyayız. Suriye’de de bir milat söz konusu şu anda. Bu ortamda Türkiye’nin bölgeye müdahalesi için de meşru sebepleri de artık mevcut.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar