Sürekli uyumak isteyenler dikkat! Hayatınız tehlikede olabilir
Saatlerce uyuduğumuz halde sabah kalktığınızda kendinizi uyumamış hissediyorsanız bu durumu ciddiye almanın vakti gelmiş demektir. Nörolog Prof. Dr. Hikmet Yılmaz aşırı uyuma isteğinden kurtulma yollarını AjansHaber’e anlattı.
Saatlerce uyuduğunuz halde sabah kalktığınızda kendinizi çok yorgun ve gün içinde sürekli uykusuz hissediyorsanız ortada bir sorun var demektir. Hem insanın sosyal hayatını hem de iş hayatını olumsuz etkileyen bu durum ayrıca kişinin hayatını tehlikeye sokabilecek durumları da beraberinde getiriyor.
Neden sürekli uyumak isteriz? Sürekli uyku hali hangi hastalıkların habercisidir? Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? İşte tüm bu soruların yanıtını Nörolog Prof. Dr. Hikmet Yılmaz AjansHaber’e anlattı.
“ANORMAL KOŞULLARDA UYUMA İSTEĞİ HİSSEDER”
Uykusuzluk hali kişinin sabah kalktığında kendisini uyumuş ve dinlenmiş gibi hissetmemesi ve günün bu şekilde geçme hali olarak tanımlayan Yılmaz şöyle devam etti.
Gündüz aşırı uyuma isteği var ise hipersomnia dediğimiz durum ise bu da gece uykusunun sağlıklı bir şekilde uyuyamamasının bir sonucudur.
Bu rahatsızlığın nedenleri arasında uykuda solunum bozukluğu, uykuda nefes durmaları, uykuda hareket bozukluğu, herhangi bir durumdan dolayı gece uykusunu uyuyamamanın getirdiği bir gündüz aşırı uyuma isteğidir. Genetik bir rahatsızlık olan narkolepside hastalar epilepsi gibi düşme atakları yaşarlar ve aşırı bir uyuma isteği vardır. Bu aşırı uyuma isteği dramatiktir. Örneğin araç kullanırken uyur, bir iş yaparken uyur, elinde kaşık varken uyuyakalır, bir toplantı sırasında dikkat göstermesi gerekirken anormal koşullarda uyuma isteği hisseder.
“KİŞİ HAYATINI TEHLİKEYE SOKAN DURUMLAR YAŞAYABİLİRLER”
Yılmaz, “Gündüz aşırı uykululukta biz genelde 3 nedene bağlayabiliyoruz. Birincisi olarak uyku apnesidir. Bu da kişinin akşam yattığı halde sabah kalktığında üstünden TIR geçmiş gibi hissetmesidir. Gözünü açamaz halde olması ve güne yorgun devam etmesidir. Uyku apnesi dikkat eksikliğine neden olur, reflekslerde uzamalar olur, gözü açık mikro uykular yaşarlar. Ayakta uyuyan hastalarımız bile vardır. İkincisi olarak narkolepsinin bir sonucu olabilir. Ülkemizde de 40-45 bin civarı narkolepsi hastası var. Örneğin ayakta uyurlar, direksiyon başında uyuyakalırlar. Kişi hayatını tehlikeye sokan durumlar yaşayabilirler. Üçüncüsü olarak da epilepsinin nedeni olabilir. Bu saydığım üç neden kesinlikle tedavisi olan ve ortadan kaldırdığımız 3 hastalık olarak sıraladım. Gündüz aşırı uykululuk bunların temeli olabilir.” diye konuştu.
“HERKESİN BİR UYKU GENETİĞİ VARDIR”
Herkesin bir uyku genetiği olduğunu söyleyen Yılmaz şöyle devam etti:
Örneğin bana yeten 4 saat uyku bir başkasına yetmeyebiliyor. Bir insan sabah yorgun kalkıyorsa gün içinde diyelim ki kısa mesafeli yolculuklarda dahi hemen uykusu geliyorsa ve ofisinde, dükkanında, dersinde aktivite göstermediği halde uykusu geliyorsa mutlaka bu konuda bir profesyonelden yardım almalıdır.
“EN SIK KULLANDIĞIMIZ TEDAVİ ŞEKLİ…”
Bu şekilde gündüz aşırı uyuma istekleri olan hastaları biz öncelikle muayene ettiğinden bahsede Yılmaz bunun dışında “Kan tahlilleri yaparız. Mesela tiroit bezlerindeki metabolizması bu rahatsızlığın bir nedeni olabilir. Şeker hastalığı bu durumu yapabilir. Narkololepsi, ve uyku apnesi bu durumu yapabilir. Nefes durmaya giden hastalıklar bu durumu yapabilir. Bunları tetkik ederiz. Uyku merkezlerinde 1 gün ağırlarız, gözlemleriz kaç dakikada uykuya dalıyor, REM uykusuna girebiliyorlar mı gibi tetkikler yaparız. Bunu dışında içtiği ilaçların etkisi var mı ona bakarız. Çünkü bazı depresyon ilaçları yan etki olarak da aşırı uykululuğa neden olabiliyor. Başa gelen bir travmanın olup olmadığına bakarız. Damarsal hastalıklar kişinin uyku ritmini bozabilir ve aşırı uykululuğa neden olabilir. Nedeni saptadıktan sonra da nedene yönelik bir tedavi şekli uyguluyoruz. En sık yaptığımız tedavi şeklinde kullandığımız bir ilaç var ve bu ilaçla birlikte uyku halinden kişiyi kurtarıyoruz. Bunun dışında davranışa yönelik tedavilerimiz var. Kişinin yatma koşullarını, uyku hijyeni sağlama, ne şekilde uyuyacağını belirleme, gevşeme teknikleri, solunup bozukluğu varsa onu tedavi etme gibi yöntemler uyguluyoruz. Bunun dışında narkolepsi varsa ona yönelik tedavi şekillerimiz vardır onları uygularız. Uyku uyanıklık arasındaki durumun damarsal bir durumu varsa o olayın tedaviyle başa çıkmaya çalışırız.
“TANI NE KADAR DOĞRUYSA TEDAVİ DE O KADAR DOĞRU OLACAKTIR”
Tanının öneminden bahseden Yılmaz “Özellikle aşırı uykunun nedeni önemli, ilk düğmeye benzerdir nasıl doğru iliklenirse gerisi de öyle gelir. Tanı ne kadar doğruysa tedavi de o kadar doğru olacaktır. Gündüz aşırı uyuma isteği normal bir tablo değildir. Aşırı uyuma isteği vücudun, organizmanın bir rahatsızlığının en temel belirtilerinden birisidir. Baş ağrısı gibi dengesizlik gibi mutlaka uyku konusunda uzman birine, merkeze giderek nedenini öğrenmek gerekir.” diye ekledi.
Yorumlar