Sporun maaş raporu

Sporcuların aldığı maaşlar üzerinden bir rapor hazırlandı.

Buna göre oyuncularına en fazla para dağıtan NBA kulüpleri. Futbolda ilk sıra Manchester United'ın. En çok kazanan futbolcular listesinde ilk 10'da Çin'den tam 3 futbolcu var.

Global Spor Maaşı Araştırması'na göre Manchester United futbolcularına en fazla maaş ödeyen futbol kulübü. Premier Lig takımının yıllık maaş ortalaması 7.27 milyon dolar, bir başka deyişle 5.77 milyon paund. Bu haftalık 110 bin 962 paunda denk geliyor.

Dünyada en fazla maaş dağıtan spor kulübü ise bir basketbol takımı: Cleveland Cavaliers. NBA takımının yıllık ortalaması 8.7 milyon dolar. İkinci sırada 7.68 milyon dolarla ABD'nin ünlü beyzbol takımı New York Yankees var. Üçüncü de yine bir basketbol takımı: 7.65 milyon dolar ortalamalı Los Angeles Clippers

İlk onda sadece üç futbol takımı var. Barcelona 5.65 milyon paundla beşinci sırada, Manchester City de 5.4 milyon ile ilk 10'daki son futbol kulübü. İlk 10'un diğer takımları basketboldan Portland Trail Blazers, Dallas Mavericks, Memphis ve Orlando Magic.

Geçtiğimiz yıl yapılan aynı araştırmada Manchester City, United'a göre daha fazla maaş dağıtıyordu ama United, Paul Pogba ve Zlatan Ibrahimovic'e ödediği yüksek maaşlarla futbol kulüpleri arasında ilk sıraya yükseldi.

Bu arada bu iki Manchester ekibi ilk 30'da futbolu temsil eden tek kulüpler. Listede Chelsea 34, Arsenal 47, Liverpool 60. sırada. Sporcularına en fazla maaş ödeyen ise Amerikan kulüpleri.

Futbolculara ödenen maaşların nasıl arttığına en iyi örnek yine Premier Lig'den. Premier Lig'in ilk yılındaki maaş ortalaması yıllık 77 bin paunddu. Maaşların bu seviyeye gelmesinde özellikle televizyon yayın anlaşmalarından gelen yüksek paralar etkili oldu. Premier Lig'in son yayın anlaşmasının bedeli tam 8 milyar dolar.

Avrupa'da çok maaş ödeyen diğer futbol kulüpleri Almanya'dan Bayern Münih, İtalya'dan da Juventus. Fakat Çin son derece iddialı geliyor. Ortalaması yüksek olmasa da takımlar bazı yıldız futbolculara büyük paralar ödüyor. Örneğin en fazla kazanan 14 futbolcudan 5'i Çin'den.

En fazla kazanan futbolcular listesine Çin damgası

Ronaldo haftalık 365 bin paundla yine en çok kazanan futbolcu. Messi de yine Ronaldo kadar kazanıyor. Listede üçüncü sıra Gareth Bale'in. Dördüncü sıra ise Çin Ligi'nden Hulk. Pogba, yine Çin'den Pelle ve Lavezzi, Wayne Rooney, Neymar ve Ibrahimovic ilk 10'u oluşturuyor.

Dünyanın en zengin kulüplerinde de NBA takımları dikkat çekiyor. İlk 10'un 6'sı, ilk 20'nin 14'ü NBA takımları.

Araştırma futboldaki 17 lig, beyzbol, basketbol, NFL, kriket ve buz hokeyi takımları çerçevesinde yapıldı.

Yorumlar