S&P’nin ‘darbe girişimi’ fırsatçılığı! OHAL ekonomiyi etkiler mi?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından dün önemli karar açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 ay sürecek OHAL ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan konuşmasında kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürmesini de sert sözlerle eleştirdi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet içinde büyük temizlik başladı. Bununla ilgili olarak en kritik açıklama dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı ve OHAL kararı alındığı belirtildi. Türkiye, 3 aylık bir OHAL sürecine girdi.

OHAL açıklamalarının yanı sıra Erdoğan, ekonomi açısından bazı değerlendirmelerde de bulunarak bu kararın etkisinin olumsuz olmayacağını belirtti. Erdoğan bu konuda kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poors’un Türkiye’nin notunu düşürmesini de sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan bu kararın siyasi bir karar olduğun belirtti.

OHAL ve alınan kararların ekonomiye olası etkilerini ekonomist Prof. Dr. Ünsan Ban, AjansHaber’e değerlendirdi.  

“TEK BAŞINA İKTİDARIN OLMASI EKONOMİNİN RAHATLAMASINI SAĞLADI”

OHAL açıklaması sivil iradenin gücünü gösteriyor. Toplum tarafından kabul edilmiş olması da sivillerin demokrasiye ne kadar sahip çıktığının açıkça bir göstergesidir. Türkiye’nin bu aşamadaki tek başına bir iktidarın var olması ve bu iktidarın da askeri darbe girişimine karşı çok güçlü manevra kabiliyetinin olması Türkiye’nin ekonomisinin rahatlamasını sağladı.

Türkiye bir koalisyon döneminde darbe girişimiyle karşı karşıya kalsaydı çok büyük bir ekonomik çöküntü olurdu. Ekonomik önlemlerin çok hızlı alınması, siyasi idarenin güçlü olması, darbe girişimine karşı milletin tek güç olması bunların hepsini engelledi.

Prof. Dr. Ünsal Ban

“FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNE HİZMET ETMEK AMACIYLA YAPILAN BİR AÇIKLAMA”

Darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütünün uzantılarının uluslararası camiada Türkiye’yi daha farklı noktalara götürme gayretiyle Türkiye bazı sorunlarla karşılaşabilir ama bunların üstesinden çok rahat geliyor. S&P’nin yapmış olduğu açıklama çok alçakça, FETÖ terör örgütüne sanki hizmet etmek amacıyla yapılmış bir açıklama olduğunu görüyoruz. Hiçbir rakam değişmemişken, her şey olduğu gibi dururken, bu kadar olaya rağmen doların neredeyse aynı seviyelerde kalmasına rağmen Türkiye’nin sorunlarla karşılaşacağını beyan etmesi ve Türkiye’nin notunu düşürmesi çok haince, alçakça ve FETÖ terör örgütüne hizmet veren bir yapıda olduğunu görüyoruz.

“DİĞER DERECELENDİRME KURULUŞLARI DA S&P’Yİ İZLEYEBİLİR”

S&P’nin yaklaşımını diğer derecelendirme kuruluşları izleyecek mi, sanırım diğer derecelendirme kuruluşları da darbe girişimine hizmet etmek amacıyla böyle bir girişimde bulunacaktır ancak Türk ekonomisinin gücü, milletin demokrasiye sahip çıkmasıyla bunların da başarısız olacağını görüyoruz.

“S&P’NİN AÇIKLAMASINDAN SONRA YÜKSELEN DOLAR GEVŞEMEYE BAŞLADI”

S&P’nin dün notu düşürdüğünü açıklamasının ardından dolar üst seviyeye doğru gitti ama arkasından dolarda bugün itirabiyle gevşeme olmuş durumda. Türkiye’nin ekonomik rakamlarında hiçbir değişiklik yok.

“DOLAR BORCU OLANLARIN BEKLEME İMKANI VARSA…”

Türkiye’deki ekonomik yapıda herhangi bir değişiklik yok. FETÖ’nün darbe girişiminden önce rakamlar neyse şimdi de o şekilde. Dolarda çok cüzi bir artış oldu. Dolar borcu olanlar varsa ve bekleme imkanları da varsa 15-20 gün sonra ödeyebilirler. Bu durumda doları daha düşük miktarlardan alabilirler. Dolarda hızla 2,93 seviyesine kadar bir düşüş olabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar