Sonunda bunu da yaptılar!
Polonyalı bilim insanları, gelecek günlerde enerjide ‘devrim’ olarak nitelendirilecek bir deney üzerinde çalışıyor.
Feridun CESUR / ANKARA
Dünya’nın en çok hava kirliliğine yol açan fosil yakıtlarından olan kömürün yeni kullanım yöntemleri araştırılıyor. Gaz haline dönüştürme işlemi denilen yöntemle kömür, yer altında yakılıyor. Böylece daha az metan gazı doğaya yayılmış oluyor. Çalışmalar 3 yıl öncesine uzanıyor.
Kömürün gaz haline dönüştürme işlemi yerin 400 metre altında, madenlerde ve özel bir reaktör kanalıyla yapılıyor. Karışımı yapılan hava, oksijen ve buhar reaktöre aktarılıyor. 5 metrelik kalın duvar içinde 1,2 ton kömür, 1200 derecede gaza çevriliyor.
ENERJİDE YENİ ANLAYIŞ
Projenin çalışanlarından mühendis Ryszard Gowarzewski, “Deneyin yapıldığı koridorlar kömürü gaz haline dönüştürme işlemi için inşa edildi. Gaz, maden ocağından toz ve katrandan arınmış olarak çıkıyor. Daha sonra makinelerde son bir temizleme aşamasından geçiriliyor. Bu deneylerin hem teknik, hem ekonomik, hem de ekolojik sonuçları olacak. Belki de yer altı kömür gazı teknolojisi enerjide yeni bir verimlilik anlayışı getirecek. Böyle bir teknoloji, Polonya gibi Avrupa’nın en fazla hava kirliliğine sahip ülkesi için ayrı bir öneme sahip." sözleriyle projenin önemine vurgu yapıyor.
Yorumlar