Sonbahara dikkat! Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız?

Sonbaharın gelmesiyle birlikte vücut dirençlerinde yaşanacak düşüş, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Peki, hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız?

Yazın bitmesi, sonbaharın başlamasıyla sıcaklık oranlarında değişiklikler yaşanmaya başladı. Mevsimsel olarak sıcaklıkların değişmesi insanların vücut dirençlerinin düşmesine yol açarak bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Ayrıca sıcaklık değişimlerinin yanı sıra uyku düzeninin olmaması da hastalıklara davetiye çıkaran başka bir etkeni oluşturuyor.

Sonbaharda görülecek hastalıklara karşı uyaran Uzman Doktor Meftun Çelikçi, ‘Bu dönemlerde grip, soğuk algınlığı ve mide-bağırsak enfeksiyonlarıyla daha sık karşılaşıyoruz.  En çok yaşlılar, kronik hastalar, çocuklar, toplu yerlerde çalışanlar ve öğrenciler etkileniyor’ dedi.

Uzman Doktor Meftun Çelikçi

Uzman Doktor Meftun Çelikçi, sonbaharda yaşanacak hastalıklara karşı alınacak önlemleri AjansHaber’e değerlendirdi.

İŞTE RİSK GRUBUNDA OLANLAR…

Sonbahardaki ısı değişikliğinden sonra vücutta bir adaptasyon süreci yaşanacaktır. Isı dengeleri ve insanların uyku düzenlerindeki değişiklerden kaynaklı olarak vücut direnci düşecek.  Sıcaklık, rüzgar, nem gibi faktörlerin mevsimle birlikte değişmesinden olumsuz etkilenen bağışıklık sistemini güçlendirmek, enfeksiyonlara karşı alınabilecek önlemlerin başında geliyor.  Direncin düştüğü için salgın hastalığa yol açacak mikroorganizmalar kendilerine yayılacak zemin buluyorlar.  Bu dönemlerde grip, soğuk algınlığı ve mide-bağırsak enfeksiyonlarıyla daha sık karşılaşıyoruz.  En çok yaşlılar, kronik hastalar, çocuklar, toplu yerlerde çalışanlar ve öğrenciler etkileniyor.

‘UYKU SÜRESİNİN DENGELİ OLMASI GEREKİYOR’

Isı değişikliği yaşandığı için günlük kıyafetlere dikkat etmek gerekiyor. Özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmek gerekiyor. Mutlaka uyku süresinin dengeli olması gerekiyor. Yoksa vücut kimyasında değişikler meydana gelir. Bağışıklık sistemini ayakta tutmanın en önemli yollarında biri dengeli ve doğal beslenmeden geçmektedir. Karbonhidrat ve protein dengesi gözetilerek yoğurt, peynir, yer fıstığı, yulaf gibi doğal prebiyotik bakımından zengin besinlerin günlük tüketilmesine özel gösterilmelidir. Dengesiz beslenme vücudun savunma sistemlerini bozabilmekte ve kolayca atlatılabilecek hastalıklar daha ağır tablolara dönüşebilmektedir. Bu dönemde mevsimsel hastalıklar, gribal enfeksiyonlar ve farenjit gibi hastalıklarla daha sık karşılaşabiliyoruz. Alerjik hastalıklar ilkbahara göre daha sık meydana geliyor.

GRİP AŞISINI NE ZAMAN YAPTIRMALIYIZ?

Grip aşısı için Eylül’ün sonu Ekim’in başı uygun süredir.  16-70 arasında olan sağlık personelleri, toplu yerlerde çalışanlar,  vücut direnci düşük olanlar ve yılda 3 kez gribe yakalanan hastaların grip aşısı yaptırması gerekiyor.  70 yaşından sonra doktor tavsiyesi dışında grip aşısının yaptırılmasını önermiyoruz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar