Son KHK ile davası devam edenlerin durumu ne olacak?

671 Sayılı son çıkan Kanun Hükmünde Kararnamenin 32.maddesi ile Ceza İnfaz Kanunu’na geçici bir madde eklendi. Buradaki düzenlemeyle infazına başlanan cezaların nasıl infaz edileceği düzenlendi.

OHAL dönemi kapsamında çıkartılan 671 sayılı KHK'nın şartlı salıverilme ve denetimli serbestlik konularında getirdiği düzenlemeler oldukça çarpıcı. Bu düzenleme ile akıllara da pek çok soru işareti geliyor.

Bu KHK’ların devam eden davalara etkisi ne olacak? Hangi suçlar bakımında uygulama alanı bulacak?

AjansHaber’e son KHK’nın detaylarını ve akıllarda kalan soru işaretlerini değerlendiren Avukat Cesim Parlak, düzenlemeden yararlanamayacak olanların ve davası devam edenlerin durumunu da irdeledi.

Cesim Parlak, son KHK hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“YANLIŞ ALGI OLUŞTU”

Çıkarılan 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin yanlış yorumlanması neticesinde suçların cezası azaltıldı şeklinde yanlış bir algı oluşmuş olabilir. Ancak mesele öyle değil. Yapılan düzenlemeyle hiçbir eylem suç olmaktan çıkarılmamış ya da suç olan bir eylemin cezasının alt ve üst sınırında değişiklik yapılmamıştır. Getirilen düzenleme sadece hüküm verilmiş suçlara ilişkin cezalarla ilgili bir düzenlemedir.

Cesim Parlak

YENİDEN DÜZENLENEN KONULAR

Ceza İnfaz Kanunu 105. Maddesine eklenen düzenlemeyle cezanın hangi oranda cezaevinde çekileceği, cezaevinde iyi halle geçirilen sürenin kalan kısmı için cezaevi yönetimince verilecek olumlu görüş sonrasında, kişilerin şartlı salıverilmesi, yani kalan sürenin dışarıda geçirilmesi, daha sonra da çıkarılan 1 yıllık şartlı salıverme süresiyle denetimli serbestlikle geçirilmesi konuları yeniden düzenlenmiştir. Getirilen yeni düzenleme ile Ceza İnfaz Kurumu’nda geçirilecek olan süre daha önce toplam cezanın Üçte İkisi iken şimdi yarı oranı yani ½ ‘si şeklinde değişmiştir. Toplam cezanın ½’si cezaevinde geçirildiği takdirde şartlı salıverme hakkından istifade edilebilecektir.

KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Yine 105.maddeye eklenen bir fıkrayla denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. Bu yeni düzenlemeden kimlerin yararlanmayacağı 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de düzenlenmiştir. Buna göre düzenlemeden,

1) Adam Öldürme Suçundan Ceza Alanlar

2)Aile İçi Şiddet Kapsamında İşlenen Yaralama Suçları

3) Cinsel Suçlardan Ceza Alanlar

4)Özel Hayatın Gizliliğine İlişkin Suçlardan Ceza Alanlar

5)Uyuşturucu Ticareti Suçu İşleyenler

6)Terör Örgütü Üyeliği Ve Devletin Bütünlüğüne Karşı İşlenen Bir Diğer Deyimle Terör Suçlarını İşleyenler yararlanamayacaktır.

MAFYA, TRAFİK CANAVARLARI VE DOLANDIRICILAR YARARLANABİLECEK Mİ?

Bu suçlardan hüküm giyenlerin cezası infaz edilmeye başlanacak olup; cezasının infazına devam olunan kişiler hem 2 yıla çıkartılan Denetimli Serbestlikten hem de içerde geçirilmesi gereken ½’lik süreden istifade edemeyeceklerdir. Bu sayılan suç tipleri haricindeki diğer bütün suçlar çıkarılan KHK kapsamındadır. Yani halk arasında mafya denilen suç örgütleri, trafik canavarları, dolandırıcılık yapanlar, hırsızlık yapanlar ve gaspçılar dahil olmak üzere bütün bu suçları işleyenler bu yasadan istifade edeceklerdir.

“TEPKİ OLABİLİR AMA…”

Belki bu suçların mağdurları, suç faillerinin erkenden tahliye edilmesinden rahatsız olup tepki gösterebilirler ama Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut OHAL sürecinde atılması gereken bir adımdı. Çıkarılan yasalarla birilerinin adalet duygusunun incinmiş olması bu nevi düzenlemelerin gereksiz olduğu sonucuna götürmemelidir. Çünkü Türkiye olağanüstü bir süreçten geçmektedir.

CEZAEVİ KOŞULLARININ AĞIRLAŞMASI

Terör suçlarından dolayı yoğun bir gözaltı ve tutuklamalar var olup hem cezaevlerinin fiziki koşullarının yetersizliği hem de toplumda biriken, İnfaz Yasasındaki daha önce cezaevinde kalınması gereken oran olan 2/3’lük sürenin aslında fazla olduğuna ilişkin tepkinin de yine ½ ile karşılanmak istenmesi olarak değerlendirilmesi gerekir.

DEVAM EDEN DAVALARIN DURUMU NE OLACAK?

Devam eden davalarla ilgili olarak, yargılanan kişiler İnfaz Yasasından ve Denetimli Serbestlikten istifade edilebilir mi edilemez mi? sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Hemen belirtelim ki, devam eden davalar eğer bu sayılan suçlar dışındaki suçlara ilişkin ise tutukluluk durumu bundan etkilenecektir. Kişi tutuklanmışsa artık mahkemeler İnfaz Kurumunda geçirilecek sürenin azalmasını ve erken Denetimli Serbestlik durumunu dikkate alacaktır. Bu durumda yargılanan tutuklunun cezaevinde çekeceği ceza hesaplandığında çok düşük süreler ortaya çıktığı için mahkemeler tutuksuz yargılanmasına karar verebilecektir. Kişi tutuklu değilse yeni düzenleme sonrasında bu cezalar verilmeyecektir. Böylece yargılaması devam eden kişiler hem bu yönüyle istifade etmiş olacak hem de aleyhlerinde karar çıkmış olanlar cezasının infazına başlandığında bu infaz koşullarından yararlanacaklardır.

1 Temmuz’a kadar işlenen suçlarda devam eden davalarda, yukarıda saydığımız suç tipleri hariç bütün suç kategorileri düzenlemeden istifade edecektir.

Tutukluluk durumuyla ilgili olarak, öncelikle cezanın infazının sadece 1/2sinin cezaevinde infaz edilecek olması ve 2 yıllık erken Denetimli Serbestlik göz önüne alınarak tutukluluğun kaldırılmasına karar verilebilmesi bakımından,

Karar kesinleşerek infaza başlandığında ise kurumda geçirilecek olan 1/2 oranındaki süre bakımından tahliyeye karar verilebilmesi bakımından, sayılanlar hariç tüm suçlar etkilenecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar