Siyasetin zorlu sınavı: İdam

Darbe girişiminin ardından barış rüzgarları esen siyasetin zorlu sınavı idam cezası olacak.

Yenikapı’daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde vatandaşlar, darbecilere idam cezası getirilmesini yüksek sesle tekrar dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’yi işaret ederek ‘yasa TBMM’den geçerse ben onarım’ dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli daha önce idam cezasının geri getirilmesi teklifini kabul edeceğini söylemişti. Bu durumda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tavrı, idam cezasının geri getirilmesinde kilit role sahip olacak.

Darbe girişiminin ardından barış rüzgarları esen siyasetin zorlu sınavı idam cezası konusunu AjansHaber’e değerlendiren AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, “CHP idam cezası teklifine ‘evet’ demez gibi geliyor. MHP ve AK Parti’nin oyları da cezayı getirmeye yetmiyor. Bu durumda referandum gündeme gelir ve yüzde 80 kanun çıkar. CHP’nin idam cezasına ret oyu vermesi siyasetteki barışçıl, birlik ve beraberlik havasını bozmaz. Millet bu tavrı değerlendirir ve seçimde de ona göre oyunu kullanır. Sonuçta her partinin bir fikri vardır ve kendi açısından idama karşıyız deme hakkı vardır” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarının siyasetteki etkilerini AjansHaber’e değerlendirdi:

 “BEN İDAM CEZASINI 2 SUÇ İÇİN HEP SAVUNDUM”

İdam cezası ABD, Rusya, Çin, Japonya’da uygulanan bir ceza. Bazı ülkeler bu cezaları önce kaldırdı daha sonra geri getirdi. Bu bir ihtiyaç ama her suçlu idam edilir diye bir şey yok.  Ben idam cezasını 2 suç için hep savundum. Bunlardan bir tanesi küçük çocukların ırzına geçme suçu ve diğeri de darbe girişimi suçudur. AB’nin kriterleri nedeniyle idam cezasını kaldırmak zorunda kaldık. 2001 yılında bir bölümü kaldırıldı, 2004’te de kalan bölümünü biz kaldırdık. Anayasa da ‘idam cezası uygulanamaz’ hükmünü koyduk.

“CHP ‘EVET DEMEZ, MHP VE AK PARTİ OYLARI REFERANDUMA GÖTÜRÜR”

CHP idam cezası teklifine ‘evet’ demez gibi geliyor. MHP ve AK Parti’nin oyları da cezayı getirmeye yetmiyor. Bu durumda referandum gündeme gelir ve yüzde 80 kanun çıkar. Uygulama noktasında ne olur diye sorulduğunda zaman ceza hukukunda genel ilkeye göre geçmişe yönelik ceza uygulanmaz.

“MUHALEFET SORUMLULUĞUNU VATANDAŞIN TALEPLERİNİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK BELİRLEMESİ GEREKİYOR”

Ceza uygulanabilir diyenler de var. Burada savaş hukuku uygulanır ve savaş hukukunda da idam cezası olur diyen hukukçular var. Vatana ihanet malum idam gerektiren bir cezadır. İdam cezasının geri getirmek siyaset için oldukça zor bir konu ama vatandaşın da talepleri belli. Muhalefetin de sorumluluğunu ona göre yapması lazım. En azından idam cezaları bu suçtan getirilir, uygulamayı hâkim kendi tercih eder.

“CHP’NİN RET OYU VERMESİ SİYASETTEKİ BARIŞÇIL HAVAYI BOZMAZ”

CHP’nin idam cezasına ret oyu vermesi siyasetteki barışçıl, birlik ve beraberlik havasını bozmaz. Millet bu tavrı değerlendirir ve seçimde de ona göre oyunu kullanır. Sonuçta her partinin bir fikri vardır ve kendi açısından idama karşıyız deme hakkı vardır. Bunu da millet takdir eder. İktidar ve muhalefet her konuda aynı düşünecek diye bir konu yok.

“DARBELERİ ÖNLEMEK İÇİN GELEN YASALARA KARŞI ÇIKARSALAR…”

Yeni bir mini anayasa paketi gelecek. Bu paketlerde birlikteliği devam ettirmek lazım. Darbeleri artık tarihe gömmek için hükümet kolları sıvamış ve KHK’lar getiriyor, getirecek. Bu görüşmelerde muhalefetin tavrı tabi önemli. Bu görüşmelerde karşı çıkarlarsa darbeler konusunda çok samimi olmadıkları ortaya çıkacak. Bu darbeleri artık bitirmek için ne lazımsa yapmak gerekiyor. Darbenin taraftarı olmaz. Muhalefet de karşı iktidar da karşı. O zaman bunu nasıl kökünden kazırız, bunları hep beraber düşünmemiz lazım.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Yorumlar