'Sınır ötesi operasyon şart!'

Menbic bölgesinin DAEŞ'ten temizlenmesi uzun süredir ABD ile Türkiye arasında yoğun tartışmalara neden olurken, PYD'nin bölgede kalıcı olmasından endişe ediliyor.

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin, DAEŞ'in kontrolündeki Menbic bölgesini ele geçirmek amacıyla başlattığı harekât Washington ile Ankara arasındaki ipleri gerdi.

Menbic merkezle birlikte Cerablus yönünde devam eden operasyonda PYD, son 24 saat içerisinde 640 kilometrekarelik bir alanda ve 30'dan fazla köy ve kasabada hakimiyet sağlarken Türkiye, terör örgütü PYD'nin bölgeyi ele geçirmesi halinde, güney sınırındaki geniş bir alanı kontrol altında tutmasından endişe ediyor.

BÖLGEDE SADECE ARAPLAR OLACAK

Menbic konusunda ABD'li yetkililer, “PYD'lilerin ilçe merkezinin DAEŞ'ten temizlenmesine dönük desteğinin, DAEŞ tehdidinin ortadan kalkması ile birlikte son ereceğini ve bölgede tek etkin gücün Araplardan oluşacağı" garantisini verdi.

'VURURUZ' UYARISI

Türk resmi makamları ise, PYD'nin Türkiye sınırına 15 kilometreden fazla yaklaşması halinde vurulacağı uyarısında bulundu.

Son günlerde Suriye’deki yaşanan gelişmelerin Türkiye açısından olumsuz bir tabloya döndüğünü belirten Prof. Dr. Mahir Nakip, AjansHaber’e yaptığı açıklamada “Azez-Cerablus hattında tehlike açıkçası giderek kapımıza dayanıyor. Bizim güvenli bölge olmasını istediğimiz kanal, kapanıyor. Bu açık alanın kapanmaması için sınır ötesi harekat maliyeti ne olursa olsun yapılmalıdır” dedi.

 Prof. Dr. Mahir Nakip PYD'nin Menbic'te kalıcı olacağını söyledi

Prof. Dr. Mahir Nakip'in AjansHaber'e yaptığı o açıklamalar;

PYD kesinlikle ABD ve Rusya’nın adeta himayesi altına alınmış bir terör örgütüdür. Terör örgütü olduğu Türkiye tarafından sürekli ifade edilse de Batı’da buna karşı bir duyarsızlık hakim. Bu noktada PYD’nin bir terör örgütü olarak güçlendiği ortada.

PYD, IRAK’TA İTTİFAKLARINI ÇOĞALTTI

PYD’nin çok ciddi olarak Irak ve Bağdat merkezi hükümeti ile ilgili yakın bir bağı var ve aynı zamanda da Kuzey Irak yerel yönetimiyle de bir dirsek teması var. Nitekim Barzani’nin “Suriye Kürtlerinin kanton bölgeler kurmaları onların hakkıdır” şeklindeki demeci bunu kanıtlıyor. Türkiye de bu konuda rahatsız oldu.

DAEŞ’TEN BOŞALAN YERLERE PYD YERLEŞTİRİLECEK

Suriye’deki gelişmeler, DAEŞ’ten kurtulacak olan yerlere adeta PYD yerleşiyor gibi bir imaj var. Bu da ister istemez terör örgütünü manevi yönden de güçlendiriyor. Her yerden hareketlenmesini sağlıyor. Yani sadece Fırat’ın batısına geçme çabasında değil, aynı zamanda Afrin’den de doğuya doğru geçme şanslarını arttırıyor. Türkiye Dışişleri Bakanı “ABD hassasiyetimizi anladı” şeklinde bir açıklama yaptı. Ama anlamak yetmiyor, ABD’nin PYD’ye desteğini tamamen kesmediği sürece ve hatta ÖSO ve diğer grupların desteklenmediği sürece Türkiye’nin rahat huzurlu olacağını düşünmüyorum.  Türkiye’nin Suriye konusunda rahatsızlığını her an dünyaya iletmesi gerekiyor. Suriye’deki gelişmeler hiç de bizim lehimize gitmiyor açıkçası.

PYD MENBİC’DE KALICI OLACAKTIR

Cerablus’u da kuşatma ihtimali ortaya çıkan PYD, Menbic’te kalıcı olacaktır. Çünkü burası bir sonraki adım için bir basamak. Böyle bir tablonun oluşması durumunda Türkiye’nin PYD’yi vurması bir çözüm olmayacaktır. Havadan ve karadan vurmanızın ardından orayı işgal edecek bir kara gücünüz yoksa buradan alınacak sonuç geçici olacaktır. Atılan bombalarla bir an için gücü dağılabilir ancak kısa bir süre sonra tekrar bölgede güçlenebilirler. Bu bölge mutlaka siyasi ve askeri olarak abluka ve kontrol altına alınmalı. 

SINIR ÖTESİ OPERASYON ŞART

Bu noktada atılacak adımların başında sınır ötesi operasyon gelmeli. Bunun yanında ÖSO’nun ve Türkmen güçlerinin silahlandırılıp güçlendirilmesiyle o bölgeye gönderilmesi olabilir. Suriye Kürtler’inin PYD altında birleşmesine destek veriliyor da neden dünya bölgedeki Türkmenlere bir silahlı güç kurup kendilerini koruma hakkı vermiyor? Bunların sorgulanması gerekiyor.

‘GÜVENLİ BÖLGE’ KAPANIYOR

Azez-Cerablus hattında tehlike açıkçası giderek kapımıza dayanıyor. Bizim güvenli bölge olmasını istediğimiz kanal, kapanıyor. Bu açık alanın kapanmaması için sınır ötesi harekat maliyeti ne olursa olsun yapılmalıdır. Çünkü Türkiye’nin Arap dünyasının ve Türkmen dünyasının olduğu coğrafyaya nüfus etmesinin tek çıkış noktası bu bölgedir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar