Sınava 1 ay kala altın değerinde öğütler

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı heyecanı başladı.

Şeyma DAMAR / AjansHaber

31 Temmuz’da gerçekleşek sınava yaklaşık 1 ay kala kala, öğrencilerin heyecanı da gittikçe artıyor. Korku, stres, kaygı heyecanı artıran faktörlerin başında geliyor. 

Eğitim Uzmanı Cihat Şener, bu yıl 31 Temmuz’da düzenlenecek olan Dikey Geçiş Sınavı’na katılacak olan DGS sınavına nasıl çalışılması gerektiğiyle ilgili altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Bu yıl Dikey Geçiş Sınavı’na girecek olan adaylara ve şu an hazırlanan adaylara tavsiyeler nedir? Nasıl çalışılmalı?

Benim bir gözlemim var Dikey Geçiş Sınavına giren adaylar ön lisans bölümlerinde okuyan adaylar aslında bu sınavın yapısal olarak YGS’ye çok benzediğini dikkate almadan çalışıyorlar. Yani yine bir takım formülleri ezberleyerek bu sınavda başarılı olamayacaklarını anlamaları gerekiyor. Oysaki adayların yaptığı şey şu ‘ ben bunları ezberlerim’ O sınavın iki bölümü var daha çok sözel bölümü çalışıyorlar. Çünkü onu çalışmak daha kolay ama fark yaratmak için öne geçmek için herkesin yaptığını yapmamak lazım tabi ki herksin yaptığını yapacaksın ama Türkçeyi edebiyatı vs. yapacaksın ama sadece bunları yaparsanız öne geçemiyorsunuz. Kontenjan çok az orada, herkesi almıyor o zaman adayın 3 kişilik 4 kişilik 5 kişilik kontejanda girmek için çok iyi puan çıkarması gerekiyor. Puanının iyi olması için adayın sayısaldan yapması lazım. Aday şunu diyebilir bana sayısalın bana katkısı daha sözelin daha fazlaymış. Öyle değil dolayısıyla sayısal sorularını matematik sorularını çözmeden bu işte başarılı olmak mümkün değil. ‘Artık matematiği öğrenmek lazım çünkü Matematiksiz bu iş olmuyor.

ÖSYM 2016 DGS kılavuzunu yayınladı. 2015 yılı DGS bölüm ve kontenjan sayıları 2016 yılı DGS bölüm ve kontenjan sayısında az da olsa artış var. Bu durum üniversite puanında yükselmemi yaratır yoksa düşüş mü?

Göreceli olarak biraz düşüş yaratması beklenir ama artış çok fazla değil. Artış çok fazla olmadığı için puanlarda çok fazla düşüş yaratacağını sanmıyorum. Diyelim %10 kadar artış var kontejanda o nedenle %10 kadar düşüş olur. Ne kadar ilaç olabilir bu adaylara? Çok net söylüyorum eli yüzü düzgün bir puan olmadan önlisansdan lisansa geçilemez. Diyelim ki geçildi o lisans tamamlanamaz bu sefer biz çok emek vermeden öğrenmeden bu işi yapıp diplomayı alalım diye umut ediliyorsa yanlış bir umudun içindeyiz demektir. Biz lisans bitireceğiz değil mi? Amacımız budur lisans bitirmenin gerekleri bu değildir. Ben dikey geçiş sınavıyla lisans bölümlerine geçen ve geçtikten sonra okulu terk etmek zorunda kalan öğrencileri tanıdım. Moral bozmak için söylemiyorum bunu. Oraya girdiğiniz zaman YGS-LYS sınavı ile giren adaylarla DGS sınavı ile giren bir adayların arasında zaten bir fark vardı. DGS adaylarının şunu sormaları lazım O çocuklar orayı kazanmıştı. Ben ne yaptım da aradaki bu farkı kapattım. Hiçbir. O zaman olmadı. O çocuklar zaten iyiydi. Onlar benden daha iyi puan aldı. Ben bu geçen iki yılı nasıl değerlendirdim? Kendi okulumdaki dersleri görerek peki benim okuldaki gördüğüm dersler dikey geçiş sınavında karşılaşacağım leyler mi? Hayır. Analiz bu o zaman. Bu analize göre geriye dönüp yeniden bir matematik görüp eksikleri görmek gerekiyor. Nasıl çalışılmalı sorusunun cevabı bu.

Cihat Şener

'MATEMATİK OLMADAN OLMUYOR'

Hukuk sosyal bilim ama hukuka girmek için Türkçe-Matematik gerekiyor. Neden?

Matematiğin ne işi var burada cevabını hukukçu dediğimiz kişi problem çözücü kişi hukuk da yasalar ezberlenmez. Hiçbir avukat bu yasaları ezbere bilmez. Kütüphanesinde bunlar durur. Daha önceden alınmış kararlar duru matematik ne işe yarayacak? İşte o problem çözüme sürecinde yarayacak. Matematik nedir? Eldeki verilerle bir takım verilere ulaşmaktır. Ben psikolojiye sosyolojiye neden T-M puanıyla giriyorum? Bu dikey geçiş sınavının sorunu değil bu lise son sınıftaki sorun çünkü sosyolojide psikolojide de analiz yapmak gerekiyor. Bunun için de matematik yapabilmek gerekiyor. Analiz düşünme diyoruz buna.

Dikey Geçiş Sınavı’nın zorluğu kontenjan ve sınav süresinin kısıtlı olması mı?

Değil tabi ki bunlar etken ama zorluk bence gene geliyoruz aynı konuya matematiğe kontenjan daha mı çok olmalı insanlara daha çok üniversite verdiğin zaman bu sefer daha başka bir sorunla karşılaşıyorsun çok üniversite var çok diploma var ama iş yok yanı bir şey çoğalttığın zaman kıymetini kaybettiriyorsun.

Şu an işletme bölümü için çoğu kişi okumayın çok mezun var iş bulmakta zorlanırsınız diyor aklıma ilk gelen örneği bu oldu.

Aday iyi bir işletmeciyse ve iyi donanımlıysa yine işini bulur. Ama aday vasat ise yani barajın 80 olduğu yere 79 la girmek yerine 81 le girmek gibi bu iki rakamın arasında gidip geliyorsalar niye 100 le girmiyorsa o zaman adayda problem vardır demektir. Bizim kafamızda hep şu var ‘Baraj diyelim 60 ben 61 alayım yeter diyor. Aday o sınavdan 100 üzerinden 61 ile gireceğine neden 100 üzerinden 95 ile girmiyor? Hep minimumdan hep minimumdan o zaman ne mi oluyor? Oraya girse bile orada kalması zor oluyor adayın. Oradan mezun olsa bile hayat kişiyi eliyor. O yüzden rekabet ortamında en iyi olmak için çaba göstermek lazım eğer bir öğrenci DGS’ye hazırlanıyorsa şu puanı alsam tutturayım kendimi oraya atayım diye hazırlanmamalı. 2 yıllıkta olsa kişi zaten üniversiteli. Şimdi seçtiği branşta en iyi olmaya bakmalı. Aday kafasında ‘şu puanı aşayım orası devlet memuru olayım orası rahattır’  Olmadı o zaman olmuyor dev memur da olsan orada seninle çalışan 10 kişi var ise onların içinde en geride olarak kalıyorsun. Her zaman daha iyi daha güzel daha doğru başarılı olmak için emek vermek lazım kaytarmaya başlarsak biz ya bana şu kadar yeter dediğimiz zaman batıyoruz. Orada tutturamıyoruz işleri.

 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Yorumlar