SGK yapılandırma başvuruları ve BAĞ-KUR borcu taksitlendirme için son günler!

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, SGK borç yapılandırma başvurularının beklentinin üzerinde olduğunu belirtirken, Bağ-kur prim borçlarını taksitlendirme başvurusunun 31 Ekim’de biteceğinin de altını çizdi.

Geçtiğimiz aylarda resmi gazetede yayınlanarak kanunlaşan vergi borcu yapılandırma kapsamına giren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borç yapılandırma başvurularında sona geliniyor. 31 Ekim Pazartesi sona erecek olan SGK yapılandırma başvuruları ile ilgili SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı açıklamalarda bulundu. Bağlı; SGK bünyesinde yeniden yapılandırmaya tabi tutulan 67.7 milyar TL olduğu ve şu ana kadar yapılan müracaatların beklentilerinin üzerinde olduğunu dile getirirken,  bürokrat olarak yapılandırma başvurusu yapacak, SSK ve BAĞ-KUR prim borcu olanların başvuruda bulunmaları için on günün olan 31 Ekim olduğunun altını çizerken, belirtilen sürenin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda herhangi bir şey söylemesinin doğru olmayacağını ifade etti. SSK VE BAĞ-KUR yapılandırma başvurusu yapacak olan mükellefler SGK’ya başvurarak ya da internetten SGK’nın resmi sitesine kullanıcı adları ve şifreleri ile giriş yaparak başvurabilecekler.

BAŞVURULAR SONA ERİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olanlar için bu borçlarını yapılandırarak ve taksitlendirerek ödeme imkanı sağlayan vergi borcu yapılandırma başvuruları sona eriyor. 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerde prim borcu olan esnaflar bu borçlarını ödeyerek emekli olabilecekler. 300 binden fazla esnaf prim borcunu yeniden yapılandırarak emekli olabilecekler. Prim borcu nedeniyle emekli olamayan SGK mensubu esnafın bu kanunla emeklilik yolunda önü açılmış olacak.  Bağ-Kur’lu olanların bu yapılandırma ile borçlarını daha az ödeme imkânı sağlayacaklar.

YAPILANDIRMASI KAPSAMINA GİREN BORÇLARI  

Geçtiğimiz ay kanunlaşarak yürürlüğe giren yasanın kapsamına; gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin kapsamına giren alacaklar da yer alıyor.

SGK PRİM BORCU YAPILANDIRMA İNTERNET BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYIN

36 AYA KADAR TAKSİTLENDİRME İMKANI

Prim borcu yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecekler.

 

TAKSİT BİTİNCE MAAŞ

Gerekli şartları tamamlamış fakat prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma sayesinde emekli olma fırsatını yakalayabilecekler. Prim borçlarını peşin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli şartları tamamlamışsa hemen maaş almaya başlayacaklar. Borçlarını taksitle ödeme seçeneğini seçenler ise, borçlarının  tamamı bittikten sonra emekli olup maaş almaya hak kazanacaklar. Yeni çıkan yasa kapsamında yaklaşık olarak, 300 binden fazla esnafın emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor.

Yorumlar