Sanayi kentinde oksijen bahçesi kurdular

Kocaeli Süs Bitkileri Üreticileri Birliği, Başiskele ilçesinde 350 dönümlük alanda yetiştirdikleri 500 çeşit bitkiyle üretime katkı sağladı.

"Sanayi kenti" Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde 350 dönümlük alanda yetiştirdikleri 500 çeşit bitkiyle üretime katkı sağlayan Kocaeli Süs Bitkileri Üreticileri Birliği, iç pazar ihtiyacını gidermenin yanı sıra ihracatı da hedefliyor.

Kocaeli Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Engin Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 4 bin dönümün üzerinde alanda üretim yapan birliğe üye 60 kişi, ülke genelinde işlem hacmi 600 milyon dolar olarak belirlenen pazarda söz sahibi olmak istediğini belirtti.

"Cari açığın oluşması noktasında yıllarca farkında olmadan ithalatçıları sübvanse etmekteydik." diyen Yener, termal havaya sahip, klima etkisi yaratabilecek Kocaeli'de dokunulmamış, bakir kalmış bir alanda üretim sahası kurduklarını ifade etti.

Üretimlerinin ihracat aşamasına geldiğini dile getiren Yener, 1-2 yıl içinde ihracata başlayabileceklerini ve Kocaeli'nin 2 yıl içinde dünya pazarında yerini alacağını vurguladı.

Yener, dünya rekoltesinin, dünyada sağlanan güzel bitkilerin, ürünlerin çeşitliliğini Türkiye'de de aşağı yukarı sağladıklarına işaret etti.

Üretim alanlarına ilişkin bilgiler veren Yener, şunları kaydetti:

"Sahamızın her metrekaresi dolu sayılır. Doluluk oranımız yaklaşık yüzde 90. Üretim sahamızı İsviçre ile kıyaslarsak, İsviçre'nin bu kadar alanda ülkesine katkı sağladığı miktar yıllık 8,5 milyar dolardır. Bizde 350 dönümde Türkiye'ye getiri sağlayabilecek, üründe çeşitlilik artırabilecek bir grubun içindeyiz, 500 çeşide ulaştık. Altlıklarını, aşılarını, tohumlarını kendimiz yapıyoruz. İşin hem mutfak hem de pazarlama boyutundayız. Dünyada tüm insanlara 6 ay yetecek kadar oksijen üretimi için 38 trilyon dolar gerekirken ağaçlar bunu bedava yapıyor. Sanayi kentinin merkezinde olduğumuz için ağaçlarımız, Kocaeli ve çevresine bedava oksijen dağıtımı yapmaktadır. Bunun bir parçası olmak, gelecek nesillere sağlıklı bir ortam bırakmak bizi ayrıca keyiflendirmektedir."

Yorumlar