DEAŞ adına yapıldığı net

İstanbul Valisi Şahin, Ortaköy'deki terör saldırısını düzenleyen teröristin yakalanmasıyla ilgili, "Bunun DEAŞ adına yapıldığı net." dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ortaköy'deki terör saldırısına ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün, saldırının gerçekleştirildiği günden itibaren faille ilgili çok ciddi bir çalışma yürüttüğünü belirten Şahin, Esenyurt'ta yapılan operasyonda menfur saldırının failinin yakalandığını ifade etti. Operasyon yapılırken yaklaşık 7 bin 200 saat kamera incelemesi yapıldığını anlatan Vali Şahin, operasyonda özel ekiplerle birlikte 2 bin polisin görev aldığını söyledi.

VASİP ŞAHİN: DEAŞ ADINA YAPILDIĞI NET

1983 Özbekistan doğumlu Abdülkadir Masharipov'un Afganistan'da eğitim aldığını ve 4 dil bilen, iyi yetiştirilmiş bir terörist olduğunu dile getiren Vali Şahin, Masharipov'un suçunu kabul ettiğini, aynı zamanda yapılan incelemeyle parmak izinin de uyuştuğunu kaydetti.

'DEAŞ ADINA YAPILDIĞI NET'

Saldırının DEAŞ adına yapıldığının net olduğunun bilgisini paylaşan Şahin, terörist Masharipov'un Türkiye'ye Ocak 2016'da geldiğinin tahmin edildiğini söyledi.

'OPERASYONDA 50 ŞAHIS GÖZALTINA ALINDI'

İstanbul Valisi Şahin, "Gerçekten polisimiz çok büyük emek sarf etti. Çok dikkatli bir çalışma yürüttü ve bu çalışma boyunca yaklaşık 152 adrese operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 50 şahıs gözaltına alındı. Bu arada 168 yabancı da yabancı terörist olma şüphesine binaen gerekli işlemler yapılmak üzere ilgili mercilere teslim edildi. Teröristle birlikte 197 bin ABD doları ele geçirildi. 2 adet tabanca ve şarjörü ele geçirildi." diye konuştu.

Şahin, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

"5 adresi dün takip ettiler ve öğleden sonra o 5 adrese yönelik operasyonları artırarak devam ettiler. Neticede o 5 adresten birinde ele geçirildi."

ÖNCE BAŞAKŞEHİR'DE EV KİRALADI

Teröristin, İstanbul'a geldiğinde ilk olarak Başakşehir'den bir ev kiraladığını anlatan Vali Şahin, Masharipov'un saldırı gününe son bir iki gün kala kendini gizlemek adına birkaç kez kaldığı evi değiştirdiğini, olay günü ise Zeytinburnu'ndan Ortaköy'e giderek eylemi gerçekleştirdiğini belirtti.

'O GÜN ONA YARDIM EDEN BİRİLERİ VAR'

Bir gazetecinin, "Teröriste olay öncesinde birilerinin yardım yaptığına yönelik iddialar var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?" sorusunu Vali Şahin, "Şu anda çok yeni. Henüz sorgulama devam ediyor. Bu tür bilgilere kısa sürede ulaşılacağını bekliyoruz. Tabii ki o gün ona yardım eden birileri var. Bunları değerlendiriyoruz hem de sorgulama neticesinde bunlar çok daha rahat ortaya çıkacaktır." diye yanıtladı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, teröristin yeni bir yere saldırı hazırlığında olup olmadığının sorulması üzerine, "Saldırgan Özbekistan vatandaşı. Henüz çok yeni ele geçirildiği için nerede, nasıl kullanıldığına yönelik incelemeler devam ediyor." dedi.

'OCAK AYINDA İLLEGAL YOLLARDAN GİRDİ'

Teröristin Türkiye'ye ocak ayında illegal yollardan girdiğini açıklayan Şahin, "Doğu sınırlarımızdan yapıldığı şeklinde elimizde kuvvetli deliller var. Onlar takip ediliyor." diye konuştu.

Teröristin canlı ele geçirilmesi konusunda ise Şahin şunları söyledi:

"Bu tür operasyonlarda amacımız; suçluyu canlı ele geçirmektir. Dolayısıyla yapılan işlem de buna matuf bir işlem, bir operasyondur. Bizim güvenlik kuvvetlerimiz zaten yasada da öyledir, mecbur kalmadıkça, gerekmedikçe silah kullanmazlar. Karşı taraf da silah kullanmadığı için bu operasyonda silah kullanmaya gerek kalmamıştır.

Polis saldırının gerçekleştiği geceden itibaren ciddi çalışmalar yaptı ve saldırgan rahat hareket etmekte zorlandı. O geceden itibaren polisimiz, iğneyle kuyu kazar gibi gerçekten ciddi çalışmalar yaptı. O çalışmalar esnasında tabii rahat hareket edebilme imkanını da bulamadı doğrusu. Bizim değerlendirmemiz bu. Dolayısıyla yurt dışına kaçma imkanı bulsaydı belki kaçacaktı. Öyle tahmin ediyoruz."

Yorumlar