Şahinkaya'nın ölümünün ardından darbe davası düşerse mağdurlar ne yapacak?

1980 darbesinin hayatta olan son komutanı Tahsin Şahinkaya vefat etti. Şahinkaya 12 Eylül 1980 darbesi davasında yargılanıyordu, ölümüyle birlikte ise davanın sanığı kalmadığından düşeceği belirtiliyor.. Peki mağdurlar bundan sonra ne yapacak?

Recep DEMİRCAN / AjansHaber

12 Eylül 1980 darbesinin aktörlerinden Tahsin Şahinkaya hayatını kaybetti. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 1980 darbesini yapmaktan ve insan hak ve özgürlüklerini engelledikleri gerekçesiyle yargılanıyordu.  Şahinkaya’nın ölümü ile haklarında açılan davanın da düşmesi bekleniyor.  Peki mağdurlar bu süreçten sonra ne yapacaklar?

Avukat Cesim Parlak Tahsin Şahinkaya’nın vefatının ardından dava sürecini ve darbe mağdurlarının izlemesi gereken yolları AjansHaber’e anlattı.

“DAVA ARTIK BİTMİŞTİR”

Ceza yargılaması prensibi gereğisanığın ölmesi davayı sonuçlandıran unsurlardan biridir. Ceza yönünde bu dava artık bitmiştir. Mağduriyetin 2 boyutu bulunmaktadır. Birincisi mağduriyetin giderilmesi için suçu işleyen kişilerin genel olarak cezalandırarak  mağdurların adalet duygusunu tatmin etmek . İkincisi ise oluşan mağduriyetin tazminat hukuku ile giderilmesi vardır. 

“MAĞDURLAR DEVLETE KARŞI TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR”

Tazminat hukukunun muhatabı kişiler olabileceği gibi devlet eliyle yapılan bir eylem olduğu için o dönemin mağdurları, mağduriyetlerin giderilmesi talebini devlete iletebilirler.  Eğer yaşam ve benzeri haklarının o zamanki askeri cunta tarafından ihlal edildiği anlaşılırsa devlete karşı tazminat davası da açılabilir.

“AİHM TÜRKİYE ALEYHİNDE BENZER KARARLAR VEREBİLİR”

Devlete bu konun mağduriyetinin giderilmesi hususunda başvurulması, akabinde başvurunun netlik kazanmaması durumunda İdare Mahkemesine sonuç çıkmaz ise Anayasa Mahkemesine burada da netice çıkmaz ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulmalıdır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde askerin hukuka aykırı uygulamaların insan kişi hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesinden dolayı Türkiye’yi tazminata mahkum etmişti. Sadece öldüler ve bu süreç kapandı denilerek dava kapatılmaya kalkışılırsa bu durum sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi tazminatlara mahkum edecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.
 

Yorumlar