ŞAHİ 209 test edildi: Göreve hazır

Yerli ve milli üretimle yeni bir döneme giren Türkiye, savunma sanayiinde gücüne güç katıyor. Elektromanyetik top sistemiyle üretilen, tamamen yerli ŞAHİ 209 EMT test atışlarında büyük başarı sağladı.

Yerli ve milli üretimle yeni bir döneme giren Türkiye, savunma sanayiinde gücüne güç katıyor.

Dakikada iki atış yapabilen ŞAHİ 209 EMT saha testlerini başarıyla geçti. Test atışlarında 100 metrelik mesafede içinde el yapımı patlayıcı bulunan bir minibüs başarıyla imha edildi.

ORDU-MİLLET BAĞI

Son 10 yılda zorunlu askerlik hizmetinin süresi kademeli olarak kısaltılırken, TSK’nın personel ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla, sözleşmeli subaylık, sözleşmeli astsubaylık ve son olarak sözleşmeli er sistemleri devreye sokulmuştu. TBMM’de kabul edilen son yasayla, bedelli askerlik uygulamasıyla birlikte ‘zorunlu askerlik’ prensibinde devrim niteliğinde bir düzenlemeye daha gidildi. Henüz askerlik hizmetini yerine getirmemiş yükümlülerin de TSK’ya doğrudan ‘sözleşmeli er’ olarak katılabilmelerinin önü açıldı. Böylece ‘zorunlu askerlik’ sisteminden ‘maaşlı profesyonel askerlik’ sistemine geçişte en büyük adım atılmış oldu. Nüfus artış hızının düşmesi ve üniversite mezunu yükümlü sayısının artmasına paralel olarak, hükümet gelecekte TSK’nın ‘profesyonel ordu’ yapısına geçmesinin zorunluluk haline dönüşebileceğini düşünüyor. Genelkurmay Başkanlığı ise ‘yükümlü askerlik’ uygulamasının toplumsal dayanışma unsurları arasında yer aldığını belirterek, ordu-millet bağını koruyan ‘karma askerlik’ sisteminin devam ettirilmesinden yana.

Yorumlar