Şah Sultan Camisi ihya edildi

Eyüp'te bulunan Mimar Sinan’ın eseri Şah Sultan Camisi, 2,5 yıl süren restorasyon sonrası yeniden ibadete açıldı.

Yavuz Sultan Selim'in kızı, Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Şah Sultan tarafından Haliç kıyısında Mimar Sinan'a yaptırılan cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2,5 yıl süren restorasyonun ardından ibadete açıldı.

Caminin ibadete açılmasıyla ilgili düzenlenen törene Uşak Valisi Ahmet Okur, Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü Mürsel Yıldız, Eyüp Müftüsü Muammer Ayan ve vatandaşlar katıldı.

Eyüp Belediye Başkanı Aydın ise caminin yeniden ihyası ile geçmişe sahip çıktıklarını ifade ederek, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurulduğunu söyledi. Geçmişe sahip çıkmanın geleceğe sahip çıkmak olduğuna işaret eden Aydın, eseri yeniden ihya edenlere teşekkür etti.

Vakıflar Bölge Müdürü Yıldız, eserin yeniden ihyası için çok yoğun emekler harcandığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Eserin aslında tevhidhane olarak inşa edildiğini ifade eden Yıldız, "Sonradan minare eklenerek bu eser camiye çevrildi. Geçmiş yıllarda muhtelif onarımlar gördü, aslına uygun olmayan eklentiler yapılmıştı. Proje çerçevesinde bunların hepsi giderildi. Eserde depreme yönelik çok ciddi güçlendirmeler yapıldı. Temelin altı güçlendirildi, deniz kıyısında olması sebebiyle rutubete karşı izolasyon işlemleri yapıldı. Minare kaideye kadar yıkılıp baştan yapıldı. Tüm çalışmalar sonrası dört başı mamur bir eser ortaya çıkarıldı." dedi.

Eyüp Müftüsü Muammer Ayan'ın duası sonrası kurdele kesilerek cami ibadete açıldı.

Yorumlar