GSS borcu yapılandırma işlemi için son tarih belli oldu

Uzun süredir devam eden GSS borcu yapılandırma işlemi için son tarih belli oldu. Vatandaşlar ödemelerini peşin yada taksitli şekilde yaparak sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilecek.

Genel Sağlık Sigortası olarak bilinen GSS için borcu olanlara yapılandırma müjdesi verildi. Buna göre GSS borcu yapılandırma yaparak vatandaşlar sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilecek. Primlerini yatırmayan ya da gelir testi yaptırmayan milyonlarca kişi için yasal hale gelen 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması kanunu borcu olanları sevindirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzun süredir devam eden borçların yapılandırılması için son tarihi açıkladı. Borcu olup olmadığını ya da ne kadar borcu olduğunu merak eden vatandaşlar E-devlet üzerinden GSS bölümüne giriş yaparak öğrenebilirler.

GSS YAPILANDIRMASI İÇİN SON TARİH

GSS borcu yapılandırma işlemi için son tarih 2 Ocak 2017 olarak açıklandı. Bu tarihe kadar borcu olan vatandaşların yaşadıkları bölgenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurması gerekiyor. Başvuruda bulunan vatandaşlar gelir testi sonucuna göre belirli bir miktar ödeme yaptıktan sonra kalan ödemeyi taksitlendirebiliyor. İlk ödemeden itibaren sağlık hizmetlerinden de faydalanılmaya başlanıyor. Bakan Süleyman Soylu daha önce bununla ilgili açıklamayı gelir testini aksattığı ve gitmediği için yüksek borçları olan vatandaşlara, yeni bir hak verilecek diyerek duyurdu.  

SGK YETKİLİLERİ HİZMETE HAZIR

Borç yapılandırma işlemleri sürerken Çanakkale Sosyal Güvenlik İl Müdürü Basri Tümsek bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Basri Tümsek bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırıyor. Bu kapsamda ilimiz de 12 bine yakın genel sağlık sigortası prim borcu olan var, borcu olanlar 2 Ocak tarihine kadar başvurabilir diyerek vatandaşlara duyuru da bulundu. Vatandaşların duyarlı olmalarını beklediklerini dile getiren Tümsek, müdürlüklerimiz ve il müdürlüğümüz olarak hizmete hazırız cümlelerine yer verdi.

BİLGİLER E-DEVLET İLE ÖĞRENİLİYOR

Borcunun miktarı hakkında vatandaşlar "https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu" adresine girerek bilgi alabiliyor. Giriş yapmak için gereken e-devlet şifresine sahip olmayanlar kendilerine en yakın PTT şubesine giderek 2 TL ödeyerek şifre alabiliyor. Vatandaşlar bu şifreyi sadece GSS hizmetlerinde değil diğer devlet hizmetlerinde de kullanabiliyor. Yapılan açıklamalara göre eğitime katkı payı, işsizlik sigorta primi, topluluk sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi gibi borçlara gecikme cezası ve zammı tahsili de yapılmayacak.

Yorumlar