Kış Saati Uygulamasına geçilmeyecek! 30 Ekim Pazar gecesine dikkat!

Türkiye bu yıl kış saati uygulamasına geçmeyecek. Resmi Gazetede yayınlanan kararla kaldırılan uygulama sonrasında pazar günü AB ülkelerinin saatleri 1 saat geri almaları nedeniyle Türkiye'de akıllı telefonları ve bilgisayarları etkileyecek.

Türkiye'de bu yıl kış saati uygulamasına geçilmeyecek. Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazetede yayınlanan karar sonrasında her yıl iki defa uygulanan yaz saati ve kış saati uygulamaları kaldırıldı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla Avrupa ile birlikte Ekim ayında saatlerin bir saat geri alınarak geçilen Kış Saati Uygulamasına bu yıl geçilmeyecek olması akıllı telefon ve saat ile güncelleme yapan elektronik aletleri ve bilgisayarı etkileyecek. Söz konusu aletlerede saatlerin geri alınmamasından dolayı meydana gelecek sorunları önlemek için yapmanız gereken, Android ve iPhone işletim sisteminde bulunan otomatik saat ayarını “otomatik”ten “manuel”e çeviremek olacak. AB ülkeleri 30 Ekim gecesi Kış Saati Uygulamasına geçecek olumasından dolayı vatandaşların oluşacak saat farkından etkilenmeleri için 30 Ekim Pazar akşamı saatleri geri almamaları için uzmanlardan uyarı geldi.

SAATLERİN GERİ ALINMASI KALDIRILDI

Resmi Gazete’de bakanlık kararının yayınlanmasından sonra her yıl Ekim ayında uygulanan Kış saati uygulamasına bu yıl geçilmemesi nedeniyle saatler geri alınmayacak. Yayınlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

OTOMATİK'TEN MANUELE ÇEVİRİN

Bu hafta sonu AB ülkelerinin Kış saati uygulamasına geçecek olması Türkiye'de akıllı telefon ve bilgisayar kullanıcılarını etkileyecek. Söz konusu cihazları gün ışığından otomatik yararlan uygulamasının aktif olması nedeniyle telefonlar ve bilgisayarlar 30 Ekim akşamı saatleri bir saat geri alacak. Türkiye'de uygulamaya geçilmemesinden dolayı aynı kalacak olan saatin bir saat erkene alınması pazartesi iş başı yapacak vatandaşları olumsuz etileyecek. Bu sorunla karşı karşıya kalmamak için 30 Ekim tarihinden önce akıllı telefonlarınızdaki otomatik saat uygulamasını kaldırmanız gerekiyor. Yapmanız gereken, Android ve iPhone işletim sisteminde bulunan otomatik saat ayarını “otomatik”ten “manuel”e çevirerek, saatinizi 1 saat ileri almak.

 

OTOMATİK SAAT UYGULAMASINI KALDIRMA

Akıllı telefonlardan otomatik saat uygulamasını kaldırmak için Android ve iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda şu adımlar izlenmelidir.

Android:

Telefonunuzun ayarlar bölümünden "Genel" e tıklayın. Daha sonra "Tarih ve saat" kısmına gelerek, işaretli olan "Otomatik tarih ve saat" alanını devre dışı bırakın. Saatinizi manuel olarak 1 saat geriye alın.

İOS / iPhone için saat ayarı

Sırasıyla Ayarlar > Genel > Tarih ve Saat > bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın ve manüel olarak saatini geri alın

Yorumlar