Kış saati uygulamasına bu yıl geçilmeyecek! Nedeniyle ilgili Bakanlıktan Resmi açıklama yapıldı

Yıl içerisinde sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez uygulanan yaz ve kış saati uygulamasına 2016 yılında bakanlık tarafından yapılan resmi açıklama sonrasında bu yıl uygulamaya geçilmeyecek.

Ekim ayının ortalarına yaklaştığımız bugünlerde her yıl bu dönemde uygulanan Kış saati uygulamasına 2016 yılında artık geçilmeyecek. Geçtiğimiz ay resmi gazete de yayınlanan karar sonrasında yaz saati uygulası devam edecek. Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu nedeniyle düzenlenen saat uygulaması Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; “gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.” İbaresi ile sürekli hale getirildi. Geçtiğimiz Mart ayında saatlerin bir saat ileri alınması ile başlayan yaz saati uygulamasının devam etmesi ve saatlerin geri alınmaması nedeniyle özellikle bilgisayar ve akıllı cep telefonlarında sorun yaşanması bekleniyor. Vatandaşların teknolojik alanda sorun yaşamamaları için bakanlık tarafından bazı düzenlemelerin yapıldığı öğrenildi. 

SAATLER GERİ ALINMAYACAK

Yaz saati uygulamasının devam etmesi ile ilgili bakanlık kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra her yıl Ekim ayında uygulanan Kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle saatler geri alınmayacak. Resmi Gazetede yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

 

TELEFON SAAT AYARLARINI AKTİF TUTUN

Yaz saati uygulamasının devam etmesi ve bu nedenle de saatlerin bir saat geri alınmamasının günlük hayatta pek çok açıdan etkili olacağı düşünülüyor.  Bu etkinin özellikle teknolojik aletlerin kullanımında yaşanacağı tahmin ediliyor. Avrupa ülkelerinin 30 Ekim tarihi itibari ile Kış Saati uygulamasına geçmesinden sonra saatler bir saat geri alınacak olması nedeniyle bu uygulamanın ülkemizde saat kavramında karmaşa yaşanmaması için bir dizi önlemler alınıyor. Bu önlemler arasında özellikle akıllı telefon ve bilgisayarlar için alınan önlemler ilk sıra yer alıyor. Konu ile ilgili olarak Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi̇, "Yaz saati uygulamasının sürekli hale gelmesi dolayısıyla cep telefonlarındaki 'otomatik tarih ve saat diliminin aktif tutulması halinde herhangi bir problem yaşanmayacak." dedi.

iPHONE – ANDROİD SAAT AYARI

Kış saati uygulamasına geçilmemesi nedeniyle telefonlarında gün ışığından yararlanma seçeneği aktif olmayan Android ve iPhone telefona sahip olan vatandaşların 30 Ekim tarihinden sonra telefonlarının saatlerini ayarlamaları gerekiyor. Telefon saat ayarlama menüleri telefonun sersine göre değişiklik göstermektedir. Tüm seriler için iPhone ve Android saat ayarı şöyle olacak.

iPhone için saat ayarı

Sırasıyla Ayarlar > Genel > Tarih ve Saat > bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın ve manüel olarak saatini geri alın

Android için saat ayarı;

Sırasıyla Ayarlar > Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını pasif konuma getirin ve manüel olarak saatini geri alın

Yorumlar