Reflü, gastrit, ülser hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber gastrit,ülser,reflü gibi sindirim sistemi hastalıkları olanlarında şikayetleri artmaya başladı.

Leyla AYDOĞAN / AjansHaber

Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Duygu İbrişim oruç tutmak isteyen gastrit, ülser ve reflü hastalarına altın değerinde önerilerde bulundu.  Doç. Dr. İbrişim, hastalıklarına karşın oruç tutmakta ısrar eden hastaların iftar ve sahur arasında az ama sık beslenerek oruç tutmaları gerektiğini söyledi.

Gastrit, ülser, reflü gibi sindirim sistemi hastalıkları olanların oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiğini Doç. Dr. Duygu İbrişim AjansHaber’e şu anlattı:

Uzun süren açlık mide asit dengesinin bozulmasına ve açlığın daha şiddetli hissedilmesine yol açıyor. Açken hastaların mide yanmalarında artış olabileceği gibi birden bire yemek yendiğinde özellikle uzun açlıktan sonra iftarda hastanın doyma duygusunun da biraz geç gelmesiyle bir anda her şeyi yeme isteği oluşuyor. Reflüde hastanın iftardan sonra yemeklerin yağlı ve ağır olması nedeniyle yemek borusuna doğru asidin gelmesiyle daha şiddetli yaşanıyor.

MİDE RAHATSIZLIKLARI OLANLAR ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

’Mide hastalarına önerdiğimiz şey sık sık az beslenme uygulanmasıdır. Oruçta ise bu düzen tam tersi oluyor, uzun bir açlığın ardından yemek yendiği  problemi olan ülser,  gastrit, reflü hastalarında sorunlar artabilir. Burada tamamen hastanın durumu ve doktorunun onayına göre hastaların davranması gerekiyor. Oruç tutmak isteyen durumu stabil olan hastaların da iftarla sahur arasında sık sık az az yeme dengesine dikkat etmeleri gerekir. Bir düzen oluşturarak bir anda çok yiyerek değil de aralıklı küçük yemek önemlidir.’’ diyor.

Doç. Dr. Duygu İbrişim

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Mutlaka sahur yapılmalı

Sahur ağır yemeklerle değil , kahvaltı şeklinde olmalı

Sulu, yumuşak çok fazla tuzlu ve yağlı olmayan besinler tüketilmeli

Çay, kahve, çikolata gibi besinleri aşırı miktarlarda tüketmeyecek şekilde güne başlanmalı

İftarda yemekler  yağlı, kızartma, soslu olmamasını orucun haşlama, buğulama, ızgara gibi yiyeceklerle açılmalı

Yemeğin bir anda değil de gece içine dağıtarak ufak ara öğünler şeklinde olmalı

Çok asitli olmayan meyve tüketilmesini, çok fazla tatlı tüketiminden uzak durulması gerekli

Fazla yüklenmeden hafif gıdalarla ve bol su içilerek geceyi geçirmeli

Sindirimin daha rahat olması ve metabolizmayı da hızlandırdığı için akşam yürüyüşlerini yapılmalı

REFLÜ VE GASTRİT NEDİR?

Gastritin midenin tahrişi sonucunda oluşur  ve hasta daha çok mide de yanma hisseder. Ancak reflü de ise asidin yukarı doğru kaçmasından dolayı göğüs arkasında ağrı, yanma, ağza acı su gelmesi gibi geri kaçış olur. İkisi birbirinden farklı farklı hastalıklardır, ancak ikisinin de oluşumunun nedenleri benzerdir.

AĞRILARIN AZALMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Bir anda çok fazla yiyip yatılamamalı, yatar pozisyona geçilmemeli. Fiziki olarak tabi ki yatar pozisyona geçince mide muhteviyatının daha kolay yukarı gelmesine neden oluyor.  Bazen hastalar şöyle bir hataya düşüyor sabah tekrar kalkamamak için gece yiyip yatıyor. Gece yiyip yatmak bir sürü hastalığa neden olabilir. Yatarken yatak başının yüksek tutulmasını ve sola yatılmasının mide açısında daha iyi olduğunu öneriyorum .

ÜLSER NEDİR?

Ülser ise yara oluşmasıdır gastritin ileri seviyesidir. Bazen kanama, delinme, bulantı, kusma gibi klinik şikayetler bazen de çok ilerlediğinde cerrahi işlem bile yapılabilir.

ÜLSER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Her hasta için doktorun önerisine göre davranmak gerekir; ancak aktif ciddi ülseri olan ve daha yeni endoskopi yapılmış tedavisine yeni başlanmış henüz tam kontrol altına alınmamış bir hasta oruç tutmamalı.  Genel durumu iyi olan hastalarda doktor da aynı yönde görüş veriyoruz.  Hala ilaç tedavisi süren hastalarsa ilaç dozlarını iftar ve sahurda alarak, yediklerine dikkat ederek oruç tutmayı deneyebilir.  Oruç tutulurken şikayetler artarsa o zaman oruç kesilmeli.

ORUÇ TUTMAK ÜLSER HASTALARININ MİDE YARALARINI TETİKLİYOR MU?

Oruç tutan ülser hastalarının ramazanın ilk 15 gününden sonra midede yaralanma ve delinmeler olur , bayramda ise onun coşkusuyla bu sefer yemek yemelerin çoğalmasıyla ağrıların daha da artabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar