Redhack'in elinde 1 milyon kişinin kimlik bilgisi var!

Redhack zanlılarının ellerinde 1 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın kredi kartı bilgilerinin bulunduğu rapor edildi.

DELİLLERE RAĞMEN SERBEST BIRAKILDILAR

 Geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan Redhack (Kızıl Hackerlar) grubunun elinde daha önce sistemlerine sızdıkları kamu kurumlarından elde ettikleri 1 milyon vatandaşın bilgilerinin bulunduğu rapor edildi. Ellerinde kredi kartı kopyalama cihazlarının da bulunduğu belirtilen grubun, söz konusu 1 milyon vatandaşın 16 haneli kredi kartı numaralarını öğrenmeleri durumunda şahısların kredi kartlarını kopyalayarak haksız kazanç elde etmek için çalıştıkları öğrenildi. Öte yandan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Redhack üyelerinin yaptıkları siber saldırı eylemlerine ilişkin deliller de soruşturma dosyasında sıralandı.

Star Gazetesi'nin haberine göre Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Mücadele Şubesi Ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucu yakalanan ve ardından mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Redhack üyelerinin ellerinde 1 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın kredi kartı bilgilerinin bulunduğu rapor edildi. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının çalışmaları sonucu örgütün tüm bağlantısı deşifre edildi. Buna göre İçişleri Bakanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Bolu Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görev yapan çok sayıda personelin kimlik bilgileri örgütün elinde bulunuyor. Bunun yanı sıra, daha önce Dışişleri Bakanlığı'nın dosya paylaşım sistemine sızan korsanların, bazı diplomatların pasaport ve kimlik bilgilerine de ulaştıkları öğrenildi. Örgütün söz konusu 1 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin yanında 16 haneli kredi kartı numaralarını öğrenmesi durumunda ise sahte kredi kartları basarak haksız kazanç elde etmesinden korkuluyor.

10 SEVİYEDE DEVRİM AMAÇLARI

Gezi olayları sırasında da oldukça aktif olarak faaliyet gösteren Redhack bilgisayar korsanı grubunun örgüt içi faaliyetlerini deşifre eden Siber Suçlar Dairesi, korsanların mücadelelerini 10 seviye olarak belirledikleri anlaşıldı. Gezi sürecinde kendilerinin 2.seviyede olduklarını ve Gezi sonrası 4.seviyeye yükseldiklerini söyleyen Hackerlar’ın 6.seviyede şiddet eylemleri 10.seviyede ise devrim amaçlarının olduğu ortaya çıktı.

3 İSİMLE KENDİNİ GİZLEDİ

Mahkemece serbest bırakılan Taylan Kulaçoğlu’nun 'Manyak', 'Şirin Baba' ve 'Usta' takma isimlerini kullandığı belirtilirken, Fransa'da yaşayan şahıs hakkında, daha önce Adalet Bakanlığı ve İnterpol aracılığıyla Fransız makamlarından bilgi istendiği ancak olumsuz yanıt alındığı ifade edildi. Manyak’ın örgüt stratesjisi gereği bazı bilgileri sadece birkaç kişiyle paylaştığı belirtildi. Manyak rumuzlu örgüt liderinin sabah saat 6.00’da bar çıkışında sarhoş olarak gözaltına alındığı kaydedildi.

MAHKEME: "TUTUKLAMA NEDENİ VAR AMA..."

Öte yandan savcılığın tutuklama istediği beş şüpheli TMK'nın 10. maddesi ile yetkili 3 no'lu hâkimliğinde sorgulandı. Mahkeme beş şüpheli hakkında da tutuklama gerekçelerinin var olduğunu belirtti. Ancak tutuklama kararı vermedi. Mahkeme bunu yerine şüphelilerin kaçma şüphesini dikkate alarak haklarında yurt dışına çıkış ve adli kontrol şartı uygulamasına karar verdi.

NEDEN ÖRGÜT?

Şüphelilerin belirli bir örgüt hiyerarşisi içinde faaliyette bulunduklarına ilişkin ise şu tespitlere yer verildi: "Şüpheliler buluşma alanı olan IRC.abjects.netsunucusundaki #Redhack kanalında kayıt ettikleri bir robotta üyeleri belirli yetkilerle kaydedildi. Kanalda görüşmeye girildiğinde normal kullanıcılar hiçbir şekilde yönetici yetkisi kullanamazken bazıları operator yetkisi aldı. Bu kişiler diğer kullanıcılar ve üyeler üstünde kanaldan çıkarma ve süreli ve süresiz yasaklama gibi yaptırımlar uyguladı."

ÖRGÜTLÜ SUÇ

Türk hukukunda TCK 220. Maddede tanımını bulan suç örgütü kavramının üç ana unsuru bulunuyor. Buna göre suça ilişkin eylemlerin süreklilik arz etmesi, en az üç kişinin birlikte ve aralarında belli bir emir komuta içinde bunları işlemesi örgütlü suç olarak değerlendiriliyor.

DELİLLER AÇIKÇA ORTAYA KONDU

Tüm bu gelişmelere rağmen Redhack üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 14 kişi serbest bırakıldı. Dosyada gözaltına alınanların Redhack üyeliğine dair 'somut tek bir delilin olmadığı', 'delilsiz gözaltı' olduğu tartışılırken savcılığa gönderilen soruşturma dosyasında şüphelilerin hangi delil ve gerekçelerle savcılığa sevk edildikleri ortaya çıktı. Dosyada yer alan deliller ve Redhack üyelerinin siber saldırı faaliyetleri şu şekilde sıralandı:

-Örgüt lideri Taylan Kulaçoğlu (Manyak): Kendi kimliği ve IP'sini saklamak amacıyla sanal sunucu (VPS) kiraladı. Kullandığı VPS hesabına ait ad ve şifresi hard disk incelemesinde bulundu.

- Redhack isimli sohbet kanalına giriş yaptığı IP adresinin Ankara Emniyet Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, YÖK, İstanbul Valiliği birçok kamu ve özel kuruma ait sitenin hacklenmesi eyleminin gerçekleştirildiği ve buradaki gizli nitelikteki bilgi ve belgelerin ele geçirilmesinde kullanıldığı IP adresinin aynı olduğu belirlendi.

- Saldırılarda ele geçirdiği bilgi ve belgeleri kiralamış olduğu sunucu üzerinde depoladığı tespit edildi.

- Zone-H isimli sitede yayınlanan verilere göre 7 bin 500'e yakın internet sitesine siber saldırı düzenledi.

Alaittin Karagenç (pReCipiCe): MaNYaK, Chaos, Precipice, Xebat isimli kullanıcılar ile ilgili birtakım değerlendirmeler de bulunduğu, ayrıca bahse konu grubun İş Bankası, Garanti Bankası, Milliyet Gazetesi, İETT, E-Devlet, Polis Mobese Merkezi, RTUK, Sivas Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve daha 70'eyakin kamu kurum ve kuruluşlarına Hack Saldırıları gerçekleştirdi.

- WEB üzerindeki açıklardan faydalanılarak veri tabanından data çekme, değiştirme veya silme işine yarayan hack programı kullandı.

-Abidin Çelik: (RedHack_ETC): Bilgisayarında ağlara güvenli bir şekilde uzaktan erişimde kullanılan bir teknoloji bulundu. Bu teknolojiyle gizli olan bir ağa istediği anda bağlanabiliyor.

- RTÜK websayfası, www.adana-aski.gov.tr, www.tkib.gov.tr saldırıyı yapan IP adresi söz konusu kişinin kayıtlı olduğu IP adresi ile aynı.

-Salih Ekin Baykal (knbykl): Kullanıcı adı ile knbykl.org isimli adresine, MaNYaK kullanıcı adına, RedHack, RedHackHaber, RedHack_ENve RedHack007 isimlerine ait çok sayıda kayıt tespit edildi.

-Ulaş Akkaya (Selamyoldas): ‘selamyoldas' nickini kullanarak ‘MaNYaK’ nickli kullanıcı ile IRC sohbet programı vasıtası ile konuşma yaptı.

-Necmi ALACA (NeKa, frogneka, Nekka, nekakaka): "anonsturkey" kelimesi ile internet kayıtlarının tutulduğu datalar arasında adresleri bulundu.www.beyoglu.bel.tr adresini hackledi.

Yorumlar