Rakka'ya Türkiye-ABD operasyonu mümkün mü?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Obama’nın kendisine ortak bir ‘Rakka’ harekatından bahsettiğini açıkladı.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından bölgede bir sonraki adım merak ediliyor. Suriye’nin bir bütün olarak terörden temizlenmesinin amaçlandığı operasyonlarda gözler El-Bab’a çevrilmişken Obama’nın sözleri kafaları karıştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Obama’nın kendisine Rakka için ortak operasyondan bahsettiğini belirtti. Bu durum Suriye’deki dengeler açısından da önem atfediyor.

Peki, Türkiye ile ABD birlikteliğinde bir Rakka operasyonu mümkün mü?

AjansHaber’e bu gündemi değerlendiren Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, bunun için henüz erken olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Suriye’de ağırlığını hissettirdiğini söyleyen Bozoğlan, Türkiye’nin harekatının barışın ilk adımı olduğunu söyledi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, şu değerlendirmelerde bulundu:

RAKKA’YA TÜRKİYE-ABD OPERASYONU MÜMKÜN MÜ?

Şu an için böyle bir beraberlik olacağını düşünmüyorum, henüz çok erken.  Son safha için bir defa siyasi olarak ABD ile Türkiye arasındaki taşlar yerine oturması lazım. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra taşlar yerinden oynadı. Önce taşların yerine oturması lazım ondan sonra birlikte hareket edilerek Rakka’da Ortadoğu’da yuvalanmış bir terör örgütüne karşı birlikte hareket edilebilir. Şu an için erken diye düşünüyorum. Tabi bu bir başlangıçtır bir mesajdır olabilir.

“TÜRKİYE AĞIRLIĞINI HİSSETTİRDİ”

Fırat Kalkanı operasyonu Türkiye’nin ağırlığını hissettirdiği bir operasyondur. Hem kendi sınır güvenliği hem de milli güvenliği açısından. Hem Suriye’deki, dengelerde bir ağırlık oluşturması bakımından yerini aldı. Tabi ki güvenli saha olacağını düşünüyorum. Bu El Bab ve Münbiç dahil olmak üzere dolayısıyla burada yeni bir mahallenin vurulması yeniden bir hizmet verilmesi. Muhtemelen benim kendi düşüncem mini bir Suriye’nin oluşturulması açısından bir çekirdek alan konumunda şu anda. Fakat bu bölge henüz güvenli hale gelmiş değil. Bir sınır güvenliği oluşturuldu bir hat oluşturuldu. Cerablus ve Azez arası ama derinlik olarak henüz bu güvenliği temin edilmiş değil.

“TÜRKİYE’NİN HAREKATI BARIŞIN İLK ADIMIDIR”

Hem mücavir ülkeler hem de süper güç dediğimiz ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’nın mutlaka bir ortak noktada yani asgari müşterekte birleştirildiği bir noktadan hareketle Suriye’ye barış getirecekler. Yani burada her ülke kendisine has bir kazanç elde etmekle beraber taviz vereceği bir nokta olacak ama hangi ülke hangi noktada nasıl bir taviz veriri bilinmez. Fakat Türkiye’nin böyle bir harekata girişmiş olması barışın ilk adımıdır. Ve birçok alanda da zaman içerisinde bu barışın sağlanacağına inanıyorum.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar